ANGKOR VAT (KAMBODŽA)

ANGKOR VAT (KAMBODŽA) Zdroj: Shutterstock

KARNAK (EGYPT)
BOROBUDUR (INDONÉSIE)
AKŠARDHAM (INDIE)
ŠRÍRANGAM (INDIE)
DŽÉTAVANÁRÁMA (ŠRÍ LANKA)
7
Fotogalerie

Největší chrámy světa

Tahle sedmička nemůže být jednoznačným žebříčkem. Jednak je otázkou, co všechno lze považovat za chrám (například tu nenajdete žádnou křesťanskou katedrálu), jednak záleží na tom, jak se velikost nebo rozloha dané náboženské stavby počítá. Proto odhoďme tabulky a zkrátka se podívejme na sedm ohromujících posvátných míst naší planety.

1) ANGKOR VAT (KAMBODŽA)

Jaký jiný chrám by se měl dostat až na státní vlajku než ten, který je považován za největší náboženský komplex světa? Od 12. století se tato skvostná ukázka khmerské architektury rozléhá na území o rozloze 1,6 km2. Stavba měla připomínat posvátnou hinduistickou horu Méru (domov bohů), ale během 14. až 15. století byla upravena do buddhistického stylu. Vodní příkop se postaral o to, že na rozdíl od ostatních chrámů v okolí nebyl Angkor Vat zcela pohlcen džunglí. V roce 1992 byl zařazen na seznam světového dědictví UNESCO.

2) KARNAK (EGYPT)

Na výstavbě rozlehlého komplexu v Luxoru se během zhruba 1500 let postupně podílela řada egyptských panovníků. Ačkoli sestává z několika chrámů a kaplí, největší zájem přitahuje nejpůsobivější Amonův chrám se sloupovou Hypostolovou síní se 134 mohutnými sloupy s bohatou reliéfní výzdobou. Mezi další dominanty patří obelisk královny Hatšepsut, která se výrazně přičinila o rozvoj areálu. Nechala například vybudovat Červenou svatyni, jejíž restaurovanou podobu také najdete v karnackém muzeu pod širým nebem.

3) BOROBUDUR (INDONÉSIE)

Z výšky vypadá jako obří čtvercová mandala, ze země působí jako pyramida nebo stúpa. Je pravda, že na rozdíl od jiných chrámů postrádá vnitřní prostor. Zvláštností je i to, že byl tento buddhistický javánský klenot postaven (zřejmě v 9. století) na přírodním kopci, a to za použití odhadem dvou milionů kamenných bloků. A když jsme u čísel: sestává z devíti teras (tří čtvercových a šesti kruhových), 72 malých stúp ve tvaru zvonu, cestou vzhůru projedete kolem 504 soch Buddhy a 2672 reliéfních panelů. Součástí dědictví UNESCO je od roku 1991.

4) AKŠARDHAM (INDIE)

Na rozdíl od předešlé trojice je hinduistický chrámový komplex v Novém Dillí nejen podstatně méně známý, ale také nesrovnatelně novější. Po pětiletém nasazení tisíců dobrovolníků a řemeslníků byl dokončen teprve v roce 2005. Hlavní hvězdou je budova svatyně (mandir) s devíti dómy, které zdobí na dvacet tisíc vytesaných sošek. Byla postavená z rádžasthánského růžového pískovce a kararského mramoru, bez použití betonu a oceli. V přilehlé okrasné zahradě zaujme například obří stylizovaný květ lotosu.

5) ŠRÍRANGAM (INDIE)

Vedou se spory o to, zda je největším funkčním chrámem světa výše uvedený Akšardham, nebo chrámové město Šrírangam na říčním ostrově u indického Tiruččiráppalli. To je rozvržené do sedmi soustředných okrsků, mezi nimiž procházíte 21 branami (gópury), z jejichž pestrobarevné výzdoby přechází zrak. Čím hlouběji do útrob se dostáváte, tím duchovnější atmosféru pocítíte. Srdcem celého komplexu (v anglickém přepisu Sri Ranganathaswamy) je svatyně s ležícím bohem Višnuem, která je přístupná pouze hinduistům.

6) DŽÉTAVANÁRÁMA (ŠRÍ LANKA)

Ve třetím století, kdy byla postavena, se tehdy 122 metrů vysoká buddhistická stúpa stala po pyramidách v Gíze třetí nejvyšší stavbou světa. Tento rekord už samozřejmě neplatí a dnešní výška činí „jen“ 71 metrů, ale více než 93 milionů použitých cihel ji stále udržuje na vrcholu žebříčku nejmohutnějších stúp světa. V jejích útrobách se údajně ukrývá část Buddhovy šerpy. Tyčí se ve starobylé části šrílanského města Anurádhapura, v němž se to významnými památkami hemží, takže rozhodně stojí za pozornost.

7) TIKAL (GUATEMALA)

Anglické slovo temple má v názvu i nejvyšší ze šesti pyramid v bývalém mayském městě Tikal: Temple IV, jinak též Chrám dvouhlavého hada. Se 64 metry (i v tomto případě se údaje z různých zdrojů liší) vyčnívá nad okolní džunglí jako jedna z nejvyšších mezoamerických staveb. Vznikla v 8. století za vlády krále Yax Kina a někteří archeologové se domnívají, že právě jeho ostatky se tu nacházejí. Otázkou je, zda se to někdy dozvíme, protože největší archeologické naleziště v Americe bylo doposud odkryto jen zčásti.