Kawaguči, Japonsko

Kawaguči, Japonsko Zdroj: Profimedia.cz

Tahoe, Kalifornie, USA
Titicaca, Peru a Bolívie
Pehoe, Chile
Moraine, Kanada
Inle, Myanma
10
Fotogalerie

TOP 10: Nejhezčí jezera světa

Třpytivá vodní plocha, kam oko dohlédne. Ať už jsou lemována vysokými horskými masivy, zarostlými lesy, nebo vyprahlými a pustými pouštěmi, všechna jezera a jejich okolí jsou něčím jedinečná a stojí za to, zastavit se u břehů a rozjímat nad jejich krásou. Přinášíme vám přehled těch nejhezčích na světě.

Kawaguči, Japonsko

Jezero Kawaguči, v jehož vodách se odráží ikonický zasněžený vrchol sopky Fudži, se chlubí jedním z nejfotogeničtějších a nejznámějších výhledů v Japonsku. Díky fantastické scenerii přitahuje ke svým břehům návštěvníky už dlouho. Mnozí se po jeho temně modrých vodách vydávají na výlety lodí a pořizují si jednu fotografii majestátního vrcholu za druhou. Kawaguči je také známé relaxačními horkými prameny a stromy s nádhernými třešňovými květy, které lemují jeho břeh.

Tahoe, Kalifornie, USA

Jezero Tahoe je rájem outdoorového dobrodružství. Lemuje ho pohoří Sierra Nevada, k němuž se můžete vypravit v každém ročním období. V létě se sem návštěvníci sjíždějí k tyrkysovým vodám a písečným plážím, kde se věnují plachtění a jízdě na kajaku, nebo se vydávají na stezku Tahoe Rim Trail, odkud se otevírá výhled na celé údolí. A když přijde zima, rozjedou se zdejší vyhlášená lyžařská střediska na plné obrátky.

Titicaca, Peru a Bolívie

Titicaca, největší jezero v Jižní Americe, leží v nadmořské výšce více než 3800 metrů. Zdánlivě nekonečná vodní plocha, která se rozkládá mezi Andami, jejichž zasněžené horské vrcholky z dálky spatříte, dnes tvoří hranici mezi Bolívií a Peru. Návštěvníci se můžou vydat na pěší túry podél břehu, podniknout výlety lodí na plovoucí ostrovy nebo navštívit staré incké ruiny. Mnoho lidí využívá jako základnu rušné turistické město Copacabana, jiní dávají přednost pobytu v klidnějších a pohodovějších městech na pobřeží.

Pehoe, Chile

Pehoe je bezpochyby jedním z nejúchvatnějších jezer na světě a pohled na dominantní pohoří Torres del Paine bere dech. Nachází se v odlehlé části chilské Patagonie, ale výprava k němu stojí za to. Jakmile spatříte nádherné ledovce, třpytivé vodopády a majestátní hory, které leží nedaleko, už se vám nebude chtít nikam jinam.

Moraine, Kanada

Moraine Lake v národním parku Banff nabízí nezapomenutelnou podívanou. Ledovcové jezero, které je po celém světě proslulé jedinečným odstínem azurově modré vody, se kouzelně vyjímá na pozadí zasněžených vrcholků kanadských Skalistých hor. Zatímco pádlování po jeho klidných vodách je skvělým způsobem, jak se kochat scenerií, pěší túra na některou z mnoha nabízených vyhlídek je stejně úžasná. Moraine je jednou z nejznámějších přírodních památek Kanady.

Inle, Myanma

Jezero Inle, které se nachází uprostřed malebných kopců Šan, je fantastickým místem k návštěvě, ať už vás zajímá historie a kultura, nebo velkolepé přírodní památky. Kromě toho, že ho lemují staleté kláštery a chrámy, najdete tu také řadu ospalých rybářských vesnic, postavených na bambusových kůlech. Tyto obce na břehu a jejich plovoucí trhy jsou dnes oblíbeným cílem turistů a hrdě ukazují bohatou myanmarskou kulturu. Jezero Inle je druhé největší v zemi a nabízí spoustu přírodních krás. Skvělým způsobem, jak si prohlédnout památky, je výlet lodí.

Annecy, Francie

Třetí největší jezero ve Francii se rozkládá v srdci francouzských Alp a získalo si pověst jednoho z nejčistších v Evropě. S hloubkou pouhých 82 metrů je ve srovnání s jinými evropskými jezery mělké, ale vynahrazuje to úchvatnou, průzračně modrou vodou, která je ideální ke koupání. Annecy obklopují zasněžené hory a spousta písečných pláží. Zažijete tu ohromující kontrast barev a textur, který pokračuje i při prohlídce středověkých vesnic na břehu. V zimě se jezero promění v zimní pohádku, okolní údolí a hory jsou ideální pro běžecké lyžování, procházky na sněžnicích, a za slunečných dnů dokonce pro paragliding.

Atitlán, Guatemala

Ačkoli je Atitlán v Guatemalské vysočině často přehlížený, rozhodně patří k nejkrásnějším na světě. Lemují ho tři obrovské sopky a zdejší příroda je úchvatná. Jezero je známé pro své nádherné scenerie, ale je také místem, kde se můžete seznámit s mayskou kulturou. Příslušníci mnoha komunit na břehu totiž stále nosí tradiční oděvy a uctívají mayská božstva, v okolí navíc najdete staleté archeologické památky. Jezero Atitlán, v jehož okolí zažijete dokonalou kombinaci historie, kultury a nádherné přírody, je vrcholem každé návštěvy Guatemaly.

Wakatipu, Nový Zéland

Wakatipu se nachází na Jižním ostrově Nového Zélandu a je proslulé velkolepými horami, které ho obklopují. Z nich je bezpochyby nejzajímavější pohoří Remarkables. Podél malebných břehů se rozkládá město Queensland, odkud můžete vyrazit na pěší výlet a užít si paragliding a rafting Nezapomenutelný pohled si mohou milovníci adrenalinu dopřát při seskoku padákem nad třpytivými vodami.

Bajkal, Rusko

Bajkal, nejhlubší a nejstarší jezero na Zemi, se pyšní nejčistší a nejprůzračnější vodou. Obrovská sladkovodní plocha obsahuje víc vody než všechna velká jezera v Severní Americe dohromady. Není divu, že se Bajkalu přezdívá „perla Sibiře“. Zatímco v létě, kdy se na jeho temných vodách třpytí slunce, je na Bajkal báječný pohled, v zimě místy zamrzá až do hloubky dvou metrů a můžete tu zcela bez obav bruslit. Oblíbenou aktivitou výletníků je pěší turistika podél malebného pobřeží nebo horolezectví v okolních horských masivech.