Angel Falls (Venezuela)

Angel Falls (Venezuela) Zdroj: Profimedia.cz

Tugela Falls (JAR)
Molokai (Havaj)
Yumbilla Falls (Peru)
4
Fotogalerie

TOP 10: Nejvyšší vodopády světa. Ten největší je jiný, než vás učili ve škole, a mohou za to Češi

Existuje mnoho způsobů, podle kterých můžeme porovnávat ony burácivé strážce vodních toků, kterými jsou vodopády. Můžeme je měřit podle šířky, celkového průtoku, počtu jednotlivých proudů... V tomto případě bude naším hlavním kritériem výška, podíváme se tedy na ty nejvyšší světové vodopády a kaskády.

Puʻukaʻoku Falls

Vodopád Puʻukaʻoku najdeme na severním pobřeží havajského ostrova Molokai. Jedná se o sezónní vodopád, který padá přímo do Tichého oceánu. S výškou 840 metrů se jedná o osmý nejvyšší vodopád na světě. Vzhledem k jeho poloze uprostřed gigantického útesu Haloku je možné ho spatřit pouze z lodi či z prolétající helikoptéry.

Oloʻupena Falls

Na severním pobřeží ostrova Molokai jsou k vidění jedny z nejvyšších přímořských útesů na světě. Není tedy překvapením, že hned vedle vodopádu Puʻukaʻoku najdeme jeho o něco většího brášku, vodopád Oloʻupena. Oloʻupena je stejně jako Puʻukaʻoku sezónním vodopádem padajícím přímo do Tichého oceánu a s výškou rovných 900 metrů se jedná o nejvyšší vodopád na území Spojených států amerických.

Browne Falls

Kaskáda Browne je s výškou 836 metrů nejvyšším vodopádem Nového Zélandu. Padá do fjordu Doubtful Sound v národním parku Fiordland při jihozápadním pobřeží Jižního ostrova. Zdrojem vodopádu je jezero Browne. Průměrný úhel kaskády je 42 stupňů, takže v porovnání s některými dalšími vodopády se jedná o méně spektakulární pohled. To však bohatě vynahrazuje nádherné prostředí novozélandských fjordů.

James Bruce Falls

Nejvyšší vodopády v kontinentální Severní Americe najdeme v kanadské Britské Kolumbii v námořním provinčním parku princezny Louisy. James Bruce Falls jsou v podstatě dva paralelní vodopády. Voda do nich přitéká ze sněhového pole na vrcholu skalnatého masivu a padá 840 metrů do potoka Loquilts, který je zdrojem vody pro známější vodopády Chatterbox, z nichž voda pokračuje přímo do zátoky princezny Louisy.

Vinnufallet

Vinnufallet v centrálním Norsku je s výškou 865 metrů druhým nejvyšším vodopádem v zemi. Zdrojem vody pro tento segmentovaný vodopád je ledovec Vinnufonna na hoře Vinnufjellet. Vodopád sestává ze tří hlavních segmentů – z vrcholu padá voda 155 metrů na úzkou římsu, z ní pokračuje v dalším, více než půl kilometrovém úseku skoro až na dno údolí. Finální část vodopádu je pak vysoká zhruba 90 metrů. Působivé vizualitě vodopádu přispívá i to, že se během svého spádu neustále rozšiřuje až do šířky sto padesáti metrů.

Skorga

Ač je Vinnufallet známějším z dvojice, jeho kilometr vzdálený soused Skorga jej v celkové výšce o pár metrů překonává. Kaskádovitý Skorga, jenž je napájen dvěma ledovcovými jezery, měří celkem 875 metrů a dá se tak považovat za nejvyšší vodopád v celé Eurasii. Svah je zde ovšem mírnější než v případě Vinnufalletu a Skorga také není tak dobře vidět ze dna údolí, neboť první úsek kaskády se ukrývá v úzké roklině.

Yumbilla Falls

Vodopád Yumbilla nalezneme v severozápadním Peru v regionu Amazonas, nedaleko po dlouhou dobu známějšího osmisetmetrového vodopádu Gocta. Yumbilla, jenž sestává ze čtyř až pěti sekcí, poprvé vstoupil ve známost v roce 2007, kdy mu byla národním peruánským geografickým institutem naměřena výška 895 metrů, což z něj činí třetí nejvyšší vodopád v Jižní Americe. Region Amazonas je vůbec známy obřími vodopády – vedle vodopádů Yumbilla a Gocta jsou zde k vidění také šestisetmetrový Chinata a čtyřsetmetrový Pabellón.

Tres Hermanas Falls

Nejvyšší vodopád v Peru najdeme na jihu země v národním parku v Otishi. Tři sekce vodopádu Tres Hermanas měří dohromady úctyhodných 914 metrů a přivádějí vodu z přilehlé náhorní plošiny do řeky Cutivireni. V současné době je vodopád přístupný pouze letecky a zůstává tak z velké části neprozkoumán.

Angel Falls

Angel Falls ve Venezuele, také známý jako Kerepakupai-Meru či Salto Ángel, byl s výškou 979 metrů po dlouhou dobu považován za nejvyšší vodopád světa. V posledních letech však bylo toto měření provedené v roce 1949 expedicí americké novinářky Ruth Robertsonové označeno jako nepřesné, neboť bralo v potaz i spodní úseky proudu, které se už nedají považovat za součást jednolitého vodopádu. „Andělově skoku“ tak dnes zůstává pouze titul nejdelšího nepřerušeného vodopádu – s výškou 807 metrů je tento volný pád tak dlouhý, že se padající voda vypařuje do mlhy dříve, než dopadne na dno strže.

Tugela Falls

S Angel Falls mimo hru byl titul nejvyššího vodopádu světa přiznán komplexu vodopádů Tugela v národním parku Royal Natal v Dračích horách v Jihoafrické republice. Kombinovanou výšku pěti kaskád odhadla v roce 2016 česká geodetická expedice pod vedením Martina Šíla na 983 metrů, přičemž nejdelší nepřerušený úsek měří 411 metrů. Vodopád je napájen stejnojmennou řekou a vedou k němu dvě krásné turistické stezky.