Dračí jeskyně (Cuevas del Drach, Mallorca, Španělsko)

Dračí jeskyně (Cuevas del Drach, Mallorca, Španělsko) Zdroj: Profimedia.cz

Škocjanské jeskyně (Škocjanske jame, Slovinsko)
Propast Padirac (Gouffre de Padirac, Francie)
Jeskyně Gigante (Grotta Gigante, Itálie)
Jeskyně Nerja (Cueva de Nerja, Španělsko)
Jeskyně Baradla-Domica (Maďarsko, Slovensko)
10
Fotogalerie

TOP 10: Nejhezčí krápníkové jeskyně Evropy

Jeskyně jsou asi jediná turisticky atraktivní místa, u kterých platí, že dojem z jejich návštěvy absolutně nezávisí na počasí. V podzemí je zkrátka pořád stejně. Když si naplánujete výlet do krasových oblastí, nehrozí, že kvůli nepříznivým předpovědím meteorologů budete muset plány překopávat. Jeskyně, alespoň nějaká jistota v dnešním světě! Schovejte se před deštěm či vedrem v přírodních podzemních galeriích plných krápníků a další sintrové výzdoby a nechte se inspirovat žebříčkem deseti evropských krápníkových jeskyní, které vážně stojí za to.

1. Škocjanské jeskyně (Škocjanske jame, Slovinsko)

Jeskyně se nachází u města Divačana na jihozápadě Slovinska v oblasti Kras, jen pár kilometrů od dálnice vedoucí z Lublaně do Koperu a dál na Istrii. Jedná se o unikátní soustavu bohatě zdobených jeskynních dómů, chodeb a propastí, jemuž vévodí obří podzemní kaňon řeky Reka (největší na světě). Na výběr je ze dvou tras, za tu základní v hlavní sezóně zaplatíte dvacet eur.

2. Propast Padirac (Gouffre de Padirac, Francie)

Oficiální web propasti Padirac uvádí, že památku již navštívilo přes 24 milionů turistů. Není divu, jeskynní turistika se tu provozuje od konce 19. století. Jedna z nejmohutnějších propastí Evropy leží ve francouzském regionu Okcitánie, v atraktivním údolí řeky Dordogne. V ceně základního tarifu 17 eur je nejen sestup na dno propasti, ale také projížďka loďkou po podzemní řece, jež protéká navazujícím jeskynním komplexem.

3. Jeskyně Gigante (Grotta Gigante, Itálie)

Název mluví za vše. Grotta Gigante, nacházející se jen pár kilometrů severně od italského Terstu, nejde popsat jinými slova než gigantická, obří, monumentální či obrovská. Rozměry centrálního dómu jsou opravdu úctyhodné, různé zdroje nicméně uvádí různé údaje. Česká wikipedie hovoří o 98 metrech výšky, 167 metrech délky a 76 metrech šířky. Dle Guinnessovy knihy rekordů by se mělo jednat o největší turisticky zpřístupněnou jeskynní prostoru na světě. Navštívit ji můžete za pouhých 13 eur.

4. Jeskyně Nerja (Cueva de Nerja, Španělsko)

Na jihu Španělska, v Andalusii, padesát kilometrů východně od Málagy, se nachází jeskyně Nerja, jedna z nejvýznamnějších jeskyní Evropy. Jedná se o oblíbený výletní cíl pro návštěvníky riviéry Costadel Sol. Jeskyně se chlubí zejména sto metrů dlouho prostorou s názvem Sala del Cataclismo, jejíž součástí je i 32 metrů vysoký stalagnát, největší krápníkový sloup na světě, zapsaný v Guinnessově knize rekordů. Nerja je významná nejen z přírodního, ale i kulturního hlediska. Bylo v ní objeveno množství pravěkých skalních maleb, ty ovšem na prohlídkovém okruhu nenajdete.

5. Jeskyně Baradla-Domica (Maďarsko, Slovensko)

Jeskyně Baradla se nachází v národním parku Aggtelek na severu Maďarska při hranicích se Slovenskem. Je součástí jednoho jeskynního systému spolu s jeskyní Domica, která leží ve slovenské části této rozlehlé krasové oblasti. Pro svůj mimořádný význam byla lokalita zapsána na seznam Světového dědictví UNESCO. V Baradle mohou turisté mimo jiné obdivovat jeden z největších stalagmitů na světě, přes 20 metrů vysoký útvar zvaný Hvězdárna.

6. Jeskyně Castellana (Grotta di Castellana, Itálie)

Na samém jihu Itálie, v regionu Apulie, čeká na turisty velká podzemní nádhera v podobě jeskyně Castellana. Za 18 eur na vás čeká dvouhodinová prohlídka přenádherných podzemních prostor, highlightem je takzvaná Bílá jeskyně, jejíž výzdobu tvoří zcela čistý sintr bez jakýchkoli barevných příměsí. Hluboko do paměti se ale vryje i monumentální vstupní prostor s otvorem ve stropě, díky němuž do této části jeskyně směřují sluneční paprsky a vytváří tak dechberoucí světelnou show.

7. Dračí jeskyně (Cuevas del Drach, Mallorca, Španělsko)

Tento podzemní klenot příroda vytvořila ve východní části největšího z Baleárských ostrovů. Prohlídka trvá asi hodinu a trasa měří zhruba 1200 metrů. Kromě tisícovek krápníků uvidíte i několik vodních ploch, přitom po té největší, podzemním jezeře Martel, se projedete na loďce. Součástí prohlídky podzemí je i desetiminutový koncert vážné hudby doprovázený světelnými efekty, při němž doceníte dokonalou akustiku podzemní síně. Vstupné stojí 15 eur.

8. Postojnská jeskyně (Postojnska jama, Slovinsko)

Systém Postojnských jeskyní měří necelých 25 kilometrů, z čehož je pro turisty zpřístupněn úsek dlouhý přes pět kilometrů. To je údajně nejdelší jeskynní prohlídková trasa na světě. Cestovní ruch tu kvete už četná desetiletí, ba staletí, vždyť již v roce 1872 byla v Postojné zprovozněna první jeskyní železnice. Vláček jeskyní jezdí dodnes, právě jím návštěvníci projedou více než polovinu zmíněné délky prohlídkového okruhu. Těšit se můžou mimo jiné i na macaráty, vzácné jeskyní obojživelníky, kteří žijí pouze v oblasti Dinárského krasu.

9. Jeskyně svatého Michala (St. Michael's Cave, Gibraltar)

Jeskyně svatého Michala leží v přírodní rezervaci Upper Rock Nature Reserve na Gibraltaru. Jeskyně je známá v podstatě od nepaměti, zmínky o ní jsou dohledatelné už v době antiky. Nepřekvapivě se jí týká řada pověstí. Věřilo se například, že je v podstatě bezedná, přičemž ústí do přírodního podzemního tunelu, který spojuje gibraltarskou skálu s Afrikou. Podle dalších povídaček se pak opice, obývající Gibraltar, na evropskou pevninu dostaly právě tímto tunelem z Maroka. Jeskyně dnes na turisty působí jako magnet, navštíví ji skoro milion lidí ročně. Konají se v ní různé koncerty, kromě toho zaujme kreativním barevným nasvícením své krápníkové výzdoby.

10. Jeskyně El Soplao (Cueva El Soplao, Španělsko)

Jeskyně El Soplao leží nedaleko Santanderu v Kantábrii, provincii na severu Španělska. Vstupné činí 13 eur. Specialitou jeskyně jsou takzvané excentrické krápníky neboli heliktity, které rostou takříkajíc všemi směry a odporují zemské přitažlivosti. Právě díky bohatosti druhů a tvarů krápníkové výzdoby platí El Soplao za jeden z největších geologických divů Pyrenejského poloostrova. Pokud jste dobrodružné povahy, vydejte se na „adventure“ verzi prohlídky. Vyfasujete helmy, speleologický mundúr a čelovky a vydáte se na dvou a půlhodinovou cestu hůře přístupnými částmi jeskyně.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: