Tyčinky churros

Tyčinky churros Zdroj: profimedia.cz

Tyčinky churros
Tyčinky churros
3
Fotogalerie

Tradiční nedělní španělská snídaně? Tyčinky churros namáčené v čokoládě!

Je to jen mouka s vodou a troškou soli, přesto churros patří mezi ikonická jídla španělské gastronomie. Když se Španělé probudí do nedělního rána, jsou pro ně churros k snídani jedinou správnou volbou.

Tyčinky z odpalovaného těsta osmažené v oleji se namáčejí v rozpuštěné hořké čokoládě a zastavit se na ně můžete například v proslulé madridské cukrárně San Ginés. Nedaleko náměstí Puerta del Sol se churros připravují tradiční metodou „a hombro“, tedy ručně, už od roku 1894.

V průběhu dne se v této legendární kavárně prodá přes 10 000 churros a ve svátečních obdobích, jako jsou Vánoce nebo Velikonoce, se jejich prodaný počet až ztrojnásobuje. Dnes má San Ginés oficiální statut nejstarší madridské čokolatérie. Protože dveře cukrárny jsou otevřené 24 hodin denně, 365 dnů v roce, stala se oblíbenou zastávkou při toulkách nočním Madridem. Čokoládový prášek speciálně namíchaný právě pro potřeby cukrárny si můžete koupit jako suvenýr.

Čokoláda ze San Ginésu je hustá a tmavá, plná intenzivní chuti kakaových bobů. V nejlepším smyslu připomíná dobu, kdy španělští conquistadoři pod vedením Hernána Cortéze dobývali Ameriku a od posledního aztéckého krále Montezumy II. poprvé ochutnali nápoj tmavé barvy. A tak kromě brambor a kukuřice přivezl v roce 1528 markýz Cortéz do Evropy také kakaové boby. Sám pití čokolády propadl a v dopise španělskému králi Karlu V. líčí čokoládu „jako zázračný nápoj, který má posilující účinky a potlačuje únavu“.

Po nekonečné noci

Původní mexický recept byl pro Evropany příliš hořký, a tak začali kuchaři do směsi přidávat další ingredience, jako víno, vodu z aromatických květin nebo třeba vanilku, také dovezenou z kolonií. Významným posunem bylo, když se nápoj na španělském dvoře zalil místo vody horkým mlékem a dosladil cukrem. Španělský královský dvůr považoval takto připravenou čokoládu za delikatesu a tajemství její přípravy přísně střežil.

Horká čokoláda se v Madridu mezi lid rozšířila koncem 19. století, kdy ji kolemjdoucím nabízeli pouliční prodejci na náměstí Puerta del Sol. Protože Madrid byl tenkrát zachvácen stavební horečkou a rozrůstal se doslova přes noc, potřebovali dělníci vydatnou snídani. A právě horká čokoláda je postavila na nohy. Na přelomu 19. a 20. století přibyly k čokoládě churros a zrodila se legenda.

Odkud jsou?

Existuje několik teorií o původu churros. Podle jednoho výkladu pocházejí churros z provincie Zamora. V chladných oblastech Kastilského pohoří hledali ovčáci jednoduchý způsob, jak připravit vydatný a levný pokrm. Smíchali vodu s moukou a vzniklé těsto smažili přímo v železné pánvi nad ohněm. Tehdy plnily churros funkci spíš vydatného chleba a chuťově byly neutrální. Když pastevci sestupovali z horských oblastí do vesniček, předváděli jejich obyvatelům své kulinární umění a tak se recept na churros předával dál. K této teorii odkazuje název starého iberského plemena ovcí — churra. Tvar churros údajně připomíná rohy zvířete.

Podle jiného vysvětlení objevili portugalští mořeplavci v severní Číně podobný dezert, místními nazývaný youtiao. Recepturu přivezli s sebou do Portugalska a odtud se rozšířila do sousedního Španělska. Další badatelé odkazují až do starověkého Egypta. Na stěnách hrobky Ramsese III. jsou vyobrazeny scény z pekárny, kde otroci smaží v obrovském kotli spirály těsta. Ať je původ churros jakýkoli, pro Španěly se staly křupavé tyčinky srdeční záležitostí a díky nim se rozšířily do celého světa. Brazilci mají rádi churros sypané cukrem a skořicí, v Argentině, Uruguayi, ve Venezuele a v Panamě plní tyčinky karamelovým krémem dulce de leche. Je zřejmé, že úkolem churros je rychle zasytit. Ale nejen to. Zakousnout se do churros je jako zažít dotyk andělů. Během několika minut se vaše chuťové buňky dostanou do nebe a nakrátko vás přemůže pocit, že zvládnete úplně všechno.


Kde si dátnejlepší churros

V různých regionech Španělska najdete churros pod alternativními názvy. V Seville se jim říká callentitos nebo masafrita, v Granadě tejeringos, v Córdobě jeringos. Za domov churros je však považován Madrid a právě tady si vychutnáte k snídani nebo svačině ty nejlepší churros. Obvykle se servíruje několik kusů zabalených do kornoutu či ubrousku. Dostanete k nim třtinový nebo krystalovýcukr v sáčku, kterým si je hustě posypete. Za návštěvu stojí kromě proslulé čokoládovny San Ginés (www.chocolateriasangines.com) také přes sto let stará cukrárna Los Artesanos 1902 (www.losartesanos1902.com) nebo La antigua churrería (www.laantiguachurreria.com), založená v roce 1913. Cena za šálekhorkéčokoládys churros se pohybuje kolem pětieur.