Přírodní termální bazén Seljavallalaug byl postaven v roce 1923 jako místo, kde se místní děti budou učit plavat.

Přírodní termální bazén Seljavallalaug byl postaven v roce 1923 jako místo, kde se místní děti budou učit plavat. Zdroj: Shutterstock

Abyste se dostali na koupaliště Seljavallalaug, musíte absolvovat krátkou, asi dvacetiminutovou procházku plnou krásných výhledů
Ačkoliv toto místo není nejhygieničtějším místem ke koupání v zemi, rozhodně stojí za návštěvu.
Od doby svého vzniku zažil Seljavallalaug hned několik proměn.
Jelikož se Seljavallalaug čistí jen jednou ročně, hlavně v létě je spodní část bazénu porostlá řasami.
Nefungují tu žádní plavčíci ani jiná opatření, která by zajistila veřejnou bezpečnost, takže opatrnost a ohleduplnost jsou na místě.
6
Fotogalerie

Seljavallalaug: Nejslavnější islandské koupaliště

V úzkém údolí pod sopkou Eyjafjallajökull, nedaleko proslulé Ring Road, leží nejslavnější venkovní koupaliště Islandu. Ačkoliv je dokonale ukryté mezi kopci, obklopené sopečným pískem a mechem, je údajně nejstarším veřejným bazénem v celé zemi.

Přírodní termální bazén Seljavallalaug byl postaven v roce 1923 jako místo, kde se místní děti budou učit plavat. Přestože je Island zemí rybářů, tedy lidí hluboce spojených s mořem, nebylo plavání jejich silnou stránkou. Možná i z toho důvodu je dnes tento sport jedním z povinných školních předmětů.

Veřejně veřejné

Od doby svého vzniku zažil Seljavallalaug hned několik proměn. Nejvýraznější z nich nastala roku 2011. Rok předtím koupaliště totiž zasáhla erupce sopky a celý bazén byl zasypán popelem. Následně ho dobrovolníci vyčistili, aby ho lidé znovu mohli začít využívat. Nyní je 25 metrů dlouhý, 10 metrů široký a teplota vody se pohybuje kolem 30 °C. Vstup do něj je ale na vlastní nebezpečí. Nefungují tu žádní plavčíci ani jiná opatření, která by zajistila veřejnou bezpečnost, takže opatrnost a ohleduplnost jsou na místě.

Přírodní koupání pro otrlé

Jelikož se Seljavallalaug čistí jen jednou ročně, hlavně v létě je spodní část bazénu porostlá řasami. Ty sice vodu zabarvují do krásného zeleného odstínu, ale kdo je citlivý na bakterie, může před vstupem trochu znejistět. Ačkoliv tedy Seljavallalaug není nejhygieničtějším místem ke koupání, rozhodně stojí za návštěvu. Jen několik kroků od něj teče ledovcová řeka, takže kdo by se chtěl před vstupem do termální vody ochladit, má skvělou příležitost.

Hike k bazénu

Abyste se dostali na koupaliště Seljavallalaug, musíte absolvovat krátkou, asi dvacetiminutovou procházku plnou krásných výhledů. Jakmile zaparkujete auto na parkovišti Seljavallalaug, sbalte si věci a připravte se na minihike do hor. I když cesta není značená, je jasně viditelná, protože vede vyschlým korytem řeky.

Turističtí škůdci

O tom, že turisté se k veřejným místům, jako je tohle, neumějí chovat, svědčí převlékárna. Hromady odpadků a tlejícího oblečení jsou dokladem neúcty k místu, za jehož návštěvu se neplatí žádné vstupné a které má být k užitku všem. To, co vybudovali místní lidé, jednorázoví návštěvníci ničí, a genius loci je tudíž značně pošpiněn. Naštěstí existují dobrovolníci, kteří se i přes překážky snaží Seljavallalaug zachovat pro budoucí generace.