Glen Coe (Skotsko)

Glen Coe (Skotsko) Zdroj: Martin Hájek

Brighton (Anglie)
Boskovický hrad (Česko)
Tchaj-wan
4
Fotogalerie

Dronové srdcovky fotografa Martina Hájka

Většinu roku přebývám na subtropickém Tchaj-wanu, který je nejen skvělým místem k životu, ale též výhodným dopravním uzlem pro cesty do okolních zemí. I když se už v Asii cítím víc doma než v rodné Evropě, na starý kontinent jsem nezanevřel. Tu jedinečnou směsici historických památek, rozmanité přírody, kultur a tradic na poměrně malé ploše, která obzvlášť vynikne při pohledu z ptačí výšky, jen tak něco nepřekoná.

1) Glen Coe (Skotsko)

Skotská vysočina je na hony vzdálená zbytku Spojeného království. Za každou zatáčkou (a že jich v místních kopcích je) tady na vás čekají další a další dechberoucí scenerie. A to je důvod, proč se sem tak rád vracím. Nepřítelem cestovatele je však nevyzpytatelné počasí. V jednu chvíli mohou být okolní štíty zahaleny závojem neprostupné mlhy, aby se nebe zčistajasna vyjasnilo. Takových vzácných okamžiků je třeba náležitě využít. Ať už túrou na některý ze strmých štítů, nebo třeba fotkou z ptačí perspektivy. Můžete si být totiž jisti, že se dříve či později opět přižene nějaká osvěžující přeháňka. Místní obyvatelé často říkají, že ve Skotsku se všechna roční období vystřídají během jediného dne.

2) Brighton (Anglie)

V roce 1783 navštívil princ Jiří IV. jih Anglie, aby si v ospalém rybářském městečku Brighton nechal postavit letohrádek pro rekreaci. Krátce nato jej následovali vůbec první „moderní“ výletníci, umělci a bohémové a dnes je „Londýn na břehu moře“ údajně nejoblíbenější turistickou destinací v Anglii. A čím je pro mě Brighton tak jedinečný? Jsou to miliony oblázků na nedozírné pláži lemované viktoriánskou architekturou, nebo bizarní pohádkový palác jako vystřižený z Pohádek tisíce a jedné noci? Mým favoritem je 500 metrů dlouhé Palácové molo, na jehož letitých fošnách můžete po celý rok nasávat prázdninovou atmosféru, pochutnávat si na tradiční fish and chips, jednou z mnoha zábavních atrakcí se nechat vystřelit do nebes mezi poletující racky nebo se jen poklidně procházet vysoko nad vodou s čerstvými koblihami, které zahřejí u srdce. Brighton je prostě takové relaxační a pohodové místo, které posiluje duši.

3) Boskovický hrad (Česko)

Každý z nás ví, že jsou v Česku stovky skvostných hradů a zámků. A i ta nejzapadlejší tvrz může návštěvníkům nabídnout pozoruhodnou historii, spoustu zážitků a tajuplných pokladů k objevování. Já jsem si tento fakt začal plně uvědomovat až v posledních letech, kdy při občasných návštěvách domoviny poznáváme české pamětihodnosti s mou tchajwanskou manželkou. Výběr míst často nechávám na ní, a tak mám skvělou možnost poznávat rodný kraj z pohledu odlišné kultury. Jedním z našich oblíbenců je Boskovický hrad. Z původní stavby se dochovaly pouze hradby a torzo hradního paláce, ale ty výhledy do okolní kopcovité krajiny jsou prostě impozantní!

4) Tchaj-wan

Tchaj-wan je přes jedenáct let mým domovem, a tak na závěr nesmí chybět ani fotografie z této úžasné země. Na malé ploše tu najdete překvapivé množství exotiky i pohodlí. Vysoké hory, panenské pláže a moderní města jsou propojeny vysokorychlostní železnicí, a návštěvník ostrova se tak jen chvíli po příletu může ponořit do unikátních termálních pramenů, projít se mezi líbeznými čajovými políčky nebo si zaplavat v průzračných vodách Tichého oceánu. Pohodlí, kultura a exotika – to vše přispívá k mé lásce k Tchaj-wanu.