Kamencové jezero

Kamencové jezero Zdroj: Profimedia.cz

Jezero Sadská
Biotop Lhotka
Lom Hříměždice
Mikulov
5
Fotogalerie

Nejlepší přírodní koupání v Česku

Teploty rostou, sluníčko i přes občasné bouřky smaží kůži do ruda a vy hledáte, kde se smočit. I bez přístupu k moři nabízí Česko mnoho krásných míst, na kterých se člověk může vykoupat, občerstvit a užít si letní pohodu. Na ta nejlepší česká přírodní koupaliště se podíváme ve stručném přehledu.

Kam na koupání kolem Prahy?

V rámci hlavního města můžeme zavítat ke stálicím, jakými jsou Hostivařská přehrada či rybník Džbán. Kdo by chtěl klidnější alternativu k Džbánu, může překročit Evropskou a vydat se k Libockému rybníku, útulné vodní ploše nenápadně zapadlé pod Petřinami. Nejnovější pražskou hvězdou je pak v roce 2018 revitalizovaný a skvěle vybavený biotop Lhotka nedaleko sídliště Novodvorská.

Pokud se vydáme za Prahu, nemůžeme začít nikde jiné než u jezera Lhota, které najdeme zhruba pět kilometrů severně od Staré Boleslavi. Dvacetihektarové jezero obklopené borovicemi vzniklo zatopením pískovny a jako takové nabízí krásné písčité pláže připomínající malé moře. Jezero je přístupné autem či na kole. Na severní straně jezera je k dispozici sociální zázemí. Návštěvníci musí ovšem počítat s tím, že Lhota je velmi oblíbeným místem. Pravděpodobnost davů je tak poměrně vysoká, a to především u stánků s občerstvením. Dalším specifikem Lhoty je pak fakt, že poměrně velký úsek pláží především na východně straně jezera je určen nudistům.

O pár kilometrů na sever od Lhoty najdeme méně známé zatopené pískovny i v obci Konětopy. Zdejší dvě jezera ve stínu borovicového háje nabízejí především travnaté pláže, čistou vodu a solidní sociální zařízení. S oprávněním je zde možné i rybaření. Unikátem Konětop je výskyt sladkovodních medúz. Hned u Staré Boleslavi pak existuje další alternativa v této oblasti, kterou jsou Proboštská jezera.

Další méně „profláknutou“ zatopenou pískovnou je jezero Sadská na dohled Labe zhruba na půl cesty mezi Prahou a Hradcem Králové. Písčité, travnaté pláže zde obklopují borovicové lesy. Na severním břehu jezera nabízí občerstvení restaurace, jinak je lokalita až na hřiště pro plážový volejbal na nuda pláži bez zázemí. K Sadské je na rozdíl od Lhoty a Konětrop povolen přístup se psy. Odradit na druhou stranu může nestabilní kvalita vody.

Pokud si chcete při koupání užít špetky adrenalinu, můžete se vypravit do lomu Hříměždice na Příbramsku. Bývalý žulový lom dříve využívali pro výcvik armádní potápěči a dnes upoutá především několika označenými útesy, ze kterých si návštěvník může bezpečně zaskákat. Pokud se rádi potápíte, naleznete pod hladinou památky jak na těžbu, tak na výcvikové středisko. Platí zde však přísný zákaz pro koupání psů.

A co jinde?

V Chomutově je možné se vykoupat v Kamencovém jezeře, které vzniklo v 18. století zatopením dolu na kamencové břidlice a je tak světovým unikátem. Kamencová voda se vyznačuje specifickými minerálními vlastnostmi a vysokou kyselostí, která znemožňuje výskyt vyšších organismů. Tato voda je však zřejmě lidskému tělu prospěšná a Kamencové jezero je někdy přirovnáváno k Mrtvému moři. Areál je skvěle vybaven, nabízí plnou škálu sportovního vyžití a pyšní se také největším plovoucím molem v Česku.

Na Jihlavsku stojí za návštěvu přírodní koupaliště Malvíny Třešť. Areál o rozloze jeden a půl hektaru je obstojně vybaven: najdete zde občerstvení se širokou nabídkou a také dětské a volejbalové hřiště. Vodní plocha je rozdělená na plaveckou a neplaveckou část, včetně brouzdaliště. Nevýhodou koupaliště je, že na jeho exponované pláži nemáte kam utéct před sluncem.

Pokračujeme na Moravu. Na Olomoucku je možné se vykoupat v zatopeném kamenolomu Výkleky, zhruba dvacet kilometrů od Olomouce směrem na Ostravu. Z parkoviště je to k romantickému prostředí lomu zhruba dvě stě metrů po lesní pěšině. Návštěvníci by měli počítat se studenější vodou, která se však v parných dnech rychle ukáže jako požehnání. Průzračná voda nabízí dobré prostředí pro potápění a zvídavým potápěčům je ukáže exempláře bohatě zastoupené vodní fauny.

O pár desítek kilometrů na jih u Kroměříže čeká na výletníky Kurovický lom. K návštěvě jeho průzračné modré vody si však budete muset protáhnout nohy, neboť v okolní chráněné oblasti platí zákaz parkování. U Uherského Hradiště jsou pak další možností průzračně čistá Štěrkopísková jezera v Ostrožské Nové Vsi, kde přírodní podklad funguje jako filtr a zajišťuje tak permanentně čistou vodu. Na jihu Moravy u Mikulova je možné vydat se do lomu u Mariánského mlýna, také nazývaného Na Janičově vrchu, který nabízí krásné čisté prostředí za cenu omezení přístupu na maximálně sto návštěvníků najednou.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.