Úštěk - náměstí

Úštěk - náměstí Zdroj: Profimedia.cz

Jezero Chmelař
Ptačí domy
Hrad Helfenburk
Kalvárie Ostré
5
Fotogalerie

Tip na výlet: Túra kolem severočeského Úštěka, města čertů a unikátních ptačích domků

Zrovna nedávno se v jisté cestovatelské skupině na Facebooku jeden z uživatelů dotazoval ostatních, jaké severočeské město považují za nejhezčí. Úštěk v odpovědích zazněl hned několikrát. A není se co divit – v Úštěku sice nenajdete turistické atrakce prvního řádu, jeho malebné maličké centrum ale působí příjemně autenticky. Možná i proto tvořilo kulisy známým českým filmům, jako třeba muzikálu Rebelové Filipa Renče anebo oscarovému dramatu Kolja režiséra Jana Svěráka. Samotný Úštěk pak dobře poslouží jako výchozí bod pro turistický výlet do nejbližšího okolí – ke zřícenině hradu Helfenburk (Hrádek) a ke Kalvárii nad obcí Ostré.

Úštěk leží mezi Českým středohořím, Ralskou pahorkatinou a Kokořínskem, v kopcovité krajině plné roklí, skal a starých hradů. Je dobře dostupný díky železniční trati, která spojuje okresní města Litoměřice a Česká Lípa. Z vlaku vystoupíte na nádraží na břehu místního jezera Chmelař, které lze v letních měsících využít ke koupání. Do historického centra je to pak jen kousek vzhůru. Nachází se totiž na úzkém skalnatém pískovcovém ostrohu nad soutokem Červeného, Úštěckého a Loubního potoka a tvoří jej v podstatě jen protáhlé Mírové náměstí a pár přilehlých uliček. Celé jej pak ohraničují pozůstatky středověkých hradeb.

Co neminout v Úštěku

V době koronavirových opatření si turista musí vystačit s tím, co je přístupné zvenku. Základem je tak procházka po Mírovém náměstí, jemuž dominuje barokní kostel svatých Petra a Pavla a také starobylé měšťanské domy se zdobenými štíty a gotickým podloubím. V uličce za městským úřadem se v městské zástavbě ukrývají zbytky starého úštěckého hradu, přestavěného v 18. století na městský pivovar. Součástí opevnění je pak dochovaná Pikartská věž z roku 1428. Na východním okraji historického jádra stojí pozoruhodná věžovitá stavba – klasicistní židovská synagoga z osmnáctého století.

Za skutečnou specialitu města bývají ale považovány takzvané ptačí domky. Najdete je mimo centrum, v ulici 1. máje. Zajímavější jsou nicméně při pohledu z údolí Loubního potoka, např. z Kamenné ulice. Odtud totiž vypadají jako ptačí hnízda nalepená přímo na skále. Architektonická podoba těchto domů vyplývá z omezeného prostoru skalního ostrohu. Domy jsou vystavěny na samém okraji skály a při pohledu z údolí tak mají více pater než z ulice. Stavebníci přitom využili jak pískovcového podloží, tak různých dřevěných převislých přístavků.

V případě, že na výlet do Úštěku vyrazíte až po rozvolnění koronavirových opatření, zmiňme ještě další pozoruhodnosti města, která jsou přístupná za poplatek. Středoevropským unikátem je místní Muzeum čertů, nacházející se v Pikartské věži a také v krásných středověkých sklepeních pod bývalým hradem a měšťanskými domy v centru města. Hned naproti Pikartské věže se pak v suterénu kulturního domu nachází expozice Vodní svět Úštěk, představující v několika velkých akváriích českou sladkovodní faunu. Za návštěvu dále stojí třeba už zmíněná synagoga nebo muzeum historických pohlednic.

Hrad Helfenburk (Hrádek)

Pokud chcete z Úštěka pokračovat dále na zříceninu hradu Helfenburk, zvaného jinak také Hrádek, měli byste z náměstí sledovat žlutě značenou turistickou značku. Do cíle se dostanete zhruba po necelých šesti kilometrech, přičemž větší část cesty vede zalesněným Hrádeckým dolem. Alternativně si můžete cestu o něco málo zkrátit tak, že místo žluté turistické značky půjdete z Úštěka po silnici směrem k obci Ostré, z níž asi po dvou kilometrech odbočíte doprava a po dalších čtyřech stech metrech se na žlutou značku napojíte.

Zřícenina je celoročně volně přístupná, nemusíte se tedy bát, že v době koronaviru na vás bude čekat zavřená brána. Nedostanete se pouze na vyhlídku v hradní věži. Z ní jsou nicméně stejně vidět pouze okolní hvozdy, takže vás to příliš mrzet nemusí.

Hrad byl založen v první polovině 14. století na pískovcové ostrožně rodem Ronovců, po pár desítkách let se nicméně dostal do vlastnictví pražského arcibiskupství. Biskupům sloužil jako venkovské sídlo. Od století patnáctého se majitelé měnili, jako poslední je jmenován šlechtic Vilém z Ilburka. Od šestnáctého století hrad začal pustnout.

Kalvárie Ostré

Pokud zbyde čas, stojí dále na Úštěcku za zastávku i vrch Kalvárie nad obcí Ostré. Jedná se o barokní poutní místo vystavěné jezuity na počátku osmnáctého století. Jako architekt komplexu je uváděn proslulý barokní umělec Octavio Broggio. Před nedávnem bylo místo citlivě zrekonstruováno.

Středobodem areálu jsou dvě totožné kaple (Nalezení a Povýšení svatého Kříže) a Boží hrob. K nim z obce Ostré stoupá mohutné schodiště a křížová cesta. Vrcholová plošina nabízí krásné výhledy do okolní krajiny.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: