Adršpašsko-teplické skály

Adršpašsko-teplické skály Zdroj: Profimedia.cz

Adršpašsko-teplické skály
Adršpašsko-teplické skály
Adršpašsko-teplické skály
Adršpašsko-teplické skály
Tipy na únorové výlety po Česku
6
Fotogalerie

Tip na výlet: Adršpašsko-teplické skály

Divoký charakter Adršpašsko-teplických skal učaruje nejen nadšeným horolezcům. Zdejší magická skalní města lákají návštěvníky již téměř tři století a stále mají co nabídnout.

Adršpašsko-teplické skály jsou národní přírodní rezervací, nacházející se v Chráněné krajinné oblasti Broumovsko na severovýchodě Česka. S rozlohou 18 km čtverečních představují nejrozsáhlejší skalní komplex svého druhu v Evropě. Návštěvníci se tak mohou těšit na rozlehlé skalní plošiny, malé jeskyně, kaňony, soutěsky a labyrinty skalních věží, které spolu s lesními porosty, podhorskou a horskou faunou a flórou tvoří dohromady celek jedinečné hodnoty.

První návštěvníci se sem vypravili už v 18. století. Zavítal sem dokonce i německý básník Johan Wolfgang Goethe, jehož bustu je možné spatřit u Velkého vodopádu. V první polovině 19. století došlo ve skalách k požáru a shořelé lesy daly vyniknout kráse zdejších labyrintů a skalních soutěsek.

Homole a Orlí hnízdo

Výchozím místem pro návštěvu Adršpašsko-teplických skal je městečko Adršpach či Teplice nad Metují. Do Adršpachu se dostanete vlakem z Trutnova a od malého nádraží je to, coby kamenem dohodil ke vstupní bráně do areálu. V případě cestování autem je samozřejmě možné zaparkovat na přilehlém parkovišti. V minulých letech zažívala tato oblast skutečně velký turistický boom, a tak se správa rezervace rozhodla příliv návštěvníků dávkovat. Doporučuji tedy rozmyslet si návštěvu předem, aby se vám nestalo, že se plánovaný výlet promění v pouhé čekání na nákup vstupenek a na konci fronty zjistíte, že všechna volná místa jsou vyprodaná.

Ve skalním areálu se nachází několik turistických tras, přičemž mnozí návštěvníci volí klasický čtyřkilometrový okruh po zelené stezce. Provede vás nejznámějšími adršpašskými skalami, z nichž některé nesou zajímavá přízviska, například Homole cukru, Orlí hnízdo či Jitřenka. Kam se člověk podívá, vidí skalní rokle, úzké průchody a skalní stěny. Pěšiny a chodníčky jsou tu široké a dobře schůdné, ovšem pokud chcete vystoupat alespoň na nějakou skalní plošinu, musíte zdolat několikery schody a tu a tam i nějaký žebřík, takže výběr obuvi nepodceňte.

Kde je klidněji?

Vlčí roklí, která od sebe odděluje adršpašskou a teplickou část skalního města, protéká říčka Metuje, do níž se vlévají různé prameny, a tak se návštěvníci mohou těšit i na menší vodopády. Pokud se sem vydáte na výlet v tuhé zimě, dokáže je mráz proměnit v krásné ledopády. Nezapomeňte také navštívit Adršpašské jezírko, po němž se můžete projet na lodičkách a vyslechnout si od převozníka něco o historii zdejšího místa. Na samotných hranicích rezervace můžete také vystoupat na zříceninu hradu Adršpach, který pochází pravděpodobně ze 13. století a z něhož je nádherný výhled na okolní krajinu.

Adršpašské skály se těší velkému zájmu turistů. Kdo hledá klid, měl by své kroky směřovat spíš do teplické části skalního města. Není o nic méně impozantní, vyhledávají ji zejména horolezci, kteří se tu díky většímu klidu mohou soustředit na lezení. Z adršpašské oblasti se sem dostanete přes Vlčí rokli nebo můžete navštívit pouze tuto část přímo z Teplic nad Metují.

Video placeholde
Tipy na únorové výlety po Česku • Videohub