Nižborský zámek patřil v minulosti rodu Schwarzenbergů nebo Valdštejnů.

Nižborský zámek patřil v minulosti rodu Schwarzenbergů nebo Valdštejnů. Zdroj: Profimedia.cz

Ve dvanáct hodin 29. dubna začne na nádvoří zámku Beltain.
Dojde na předvádění starých řemesel jako vloni.
Plakát s programem
Nižborský zámek, kde sídlí Informační centrum keltské kultury.
5
Fotogalerie

Tip na výlet: Keltské slavnosti na zámku Nižbor

Zahájení sezony na zámku Nižbor se letos ponese v duchu pohanského svátku Beltain. Oslavte v sobotu 29. dubna magickou sílu ohně přímo v centru keltské kultury. Bohatý doprovodný program na nádvoří vás přenese do dávných dob a odhalí tajemství filipojakubské noci.

Keltové v rámci Beltainu, který můžeme přeložit jako jasný, zářivý oheň, uctívali boha slunce Belena. Jeho vyvrcholení připadalo na úplněk nejblíž začátku května, který měl zesilovat čarovnou moc přírody. Zásadní roli v jarním obětním rituálu hrál důležitý a zároveň obávaný živel.

V předvečer svátku se v keltských hradištích zhasínaly všechny ohně. V plamenech mělo skončit všechno špatné, co přineslo předchozí období. Beltain je totiž neodmyslitelně spojený s oslavou nových začátků, jejichž příchod symbolizovala probouzející se příroda.

K nově zažehlému beltainovému ohni přinášeli obyvatelé keltských oppid obětiny, například větvičky stromů, a doufali v očištění. Celý obřad se upínal k naději a vyzýval k veselosti a radostným hrátkám. Zároveň po dlouhém zimním ustájení vypouštěli dobytek do opět se zelenající a svěží přírody.

Beltain se řadí mezi čtyři hlavní keltské svátky, odvozené od přírodního cyklu. Ač se jedná o tisíce let starý zvyk, připomínáme si ho dodnes. V ohnivém rituálním obřadu má totiž svůj původ oblíbené pálení čarodějnic.

Oslavy Beltainu na nižborském zámku

Úderem poledne se nádvoří barokního sídla promění v dílnu starých řemesel. Vyzkoušíte si, jak by vaše dovednosti obstály v konkurenci umu Keltů, kteří prosluli jako šperkaři. Z tvořivé činnosti vás vytrhnou ukázky soubojů keltských bojovníků a tradičních tanců. Pravou beltainovskou atmosféru pak dokreslí živá hudba a nabité odpoledne vyvrcholí ohňovou show. Navštivte stánky se suvenýry a občerstvením, které si můžete obejít i v hladomorně.

Stálá expozice v zámeckém interiéru bude přístupná zadarmo. Tematicky zaměřené místnosti vám představí všechny aspekty typického života Keltů, jehož centrem byla oppida. Na našem území je začali budovat od počátku druhého století před naším letopočtem. Ve vitrínách uvidíte řadu významných archeologických vykopávek nejen z nejbohatšího českého naleziště Stradonice, které leží nad Berounkou, pár kilometrů od Nižbora.

Rozhodně nepřehlédněte kostru muže a rekonstrukci jeho pravděpodobné podoby. Způsoby pohřbívání, rituálů a oblékání vám pak představí propracované doprovodné texty a videa. Interaktivní expozice se otevírá o květnových víkendech, od června až do konce léta zůstávají zámecké dveře odemčené každý den.