Rudice - starý mlýn holandského typu z roku 1865

Rudice - starý mlýn holandského typu z roku 1865 Zdroj: ČTK

Rudice - Kolíbky
Rudice - kaplička svaté Barbory
Rudické propadání
Rudice - lom
5
Fotogalerie

Tip na výlet: Okolo Rudice v Moravském krasu. Pestrobarevný lom, starý mlýn i krasové jevy

Rudice se nachází v okrese Blansko a žije v ní ani ne tisícovka obyvatel. Přestože leží v samotném srdci chráněné krajinné oblasti Moravský kras, většina turistů ves pouze mine cestou za vyhlášenějšími atrakcemi zdejšího kraje. Pravdou je, že žádné veřejně přístupné krápníkové jeskyně, kvůli nimž návštěvníci tuto oblast vyhledávají, v bezprostřední blízkosti Rudice nenajdete. Přímo pod obcí sice ponorné říčky protékají, do rudických podzemních prostor se ale běžný smrtelník nedostane. To ale neznamená, že by zde nebylo nic k vidění. Právě naopak - vesnice a její blízké okolí nabízí až pozoruhodně rozmanitou paletu atrakcí.

Návštěvu Rudice můžete odstartovat ve zdejším turistickém informačním centru přímo uprostřed vsi. Zde se můžete občerstvit, nakoupit suvenýry a případně se zeptat na další tipy v okolí. Přímo vedle informačního centra najdete stavební perlu Rudice, a to sice starý mlýn holandského typu z roku 1865. Památkově chráněný mlýn je v majetku obce, která v něm provozuje malé muzeum.

Vstupní předsíň je věnována historii větrných mlýnů. Dále uvidíte místnost vybavenou původním mobiliářem, navozujícím atmosféru bydlení v Rudici na přelomu 19. a 20. století. Rovněž zhlédnete 3D videoprojekci, která vás provede jinak nepřístupnými prostory zdejších jeskyní. V prvním poschodí mlýna je instalována expozice minerálů, zkamenělin a archeologických nálezů z okolí. Druhé patro je pak věnováno speleologii.

V bezprostřední blízkosti mlýna pak také najdete menší geopark s horninami z Moravského krasu a Drahanské vrchoviny.

Bývalý lom Seč

Po prohlídce mlýna si můžete hodit korunou, jestli se nejprve vydáte na západ, nebo na východ. Pokud půjdete západním směrem, uvidíte nejprve zajímavou moderní kapličku svaté Barbory z roku 2002. Po dalším zhruba půl kilometru dojdete k areálu bývalého lomu Seč. Po jeho východní straně vede trasa naučné stezky Rudické lomy, z níž můžete celé místo přehlédnout.

Rudický lom se stal v poslední době bezmála instagramovým hitem – a není tak těžké pochopit proč. Když budete mít štěstí na světlo a najdete ten správný úhel, nafotíte tu vážně parádní fotky. V opuštěném lomu se totiž střídají různé typy materiálu, od kaolinických křemenných písků přes pestré jíly až po červenohnědé železité písky, a místo tak doslova hraje všemi barvami.

Krasové skalní útvary a Rudické propadání

Když se ze středu Rudice vydáte po zelené značce naopak východním směrem, doputujete asi po půl kilometru ke skalním útvarům Slza a Podhradí. Jen o pár metrů dál se nachází vápencový krasový útvar s názvem Kolíbky. Název odkazuje na prohlubně ve skále, do kterých údajně matky pokládaly děti. Kolíbky jsou významným archeologickým nalezištěm, v pravěku tu žili lovci koní a sobů. Skalní masiv je protkán chodbami a dutinami, které se můžete za svitu baterky nebo mobilu vydat prozkoumat.

A jakmile důkladně prolezete Kolíbky, můžete se vydat k poslednímu cíli výletu. Prudkým klesáním, při němž na vlastní kůži určitě zaznamenáte citelný pokles teploty, vstoupíte do slepého údolí Jedovnického potoka, který se tu ve formě vodopádu propadá hluboko pod skalní stěnu. Zde začíná jeskyně Rudické propadání, která společně s Býčí skálou tvoří druhý nejrozsáhlejší jeskyní komplex v Česku. Zatímco Býčí skála bývá přístupná alespoň občas, při mimořádných dnech otevřených dveří, do Rudického propadání se dostane jen za odborné asistence speleologů. Místo propadu Jedovnického potoka do podzemí je ale mimořádně zajímavé samo o sobě a jednoznačně stojí za návštěvu.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.