Brtnice

Brtnice Zdroj: ČTK

Rokštejn
Brtnice - barokní most
Brtnice - Židovský most
Brtnice - zámek
5
Fotogalerie

Tip na výlet: Historické městečko Brtnice a zřícenina Rokštejn v srdci Vysočiny

Brtnice je malé nenápadné městečko schované ve zvlněné krajině Jihlavska s ani ne čtyřmi tisíci stálými obyvateli. Památek má ale na rozdávání. Přezdívá se mu ostatně Moravské Hradčany. A to pro vysokou koncentraci pamětihodností na relativně malé ploše a pro řadu romantických zákoutí a průhledů, které brtnické uličky nabízí. Přestože ne všechny zdejší zajímavosti jsou ve stavu, v jakém by si zasloužily, stojí Brtnice za důkladné prozkoumání. Výlet si pak můžete zpestřit procházkou kolem stejnojmenné říčky a dojít až k romantické zřícenině hradu Rokštejna ze třináctého století.

Do Brtnice se jednoduše dostanete díky autobusovému spojení s krajským městem Jihlavou, případně s obcí Okříšky na Třebíčsku, kde je železniční uzel. Z obou směrů sem autobusy zajíždí několikrát denně. Díky poloze na půli cesty mezi Prahou a Brnem je Brtnice a okolí ideálním cílem jednodenního výletu pro značnou část republiky.

Brtnický zámek

První, co vás zaujme, jakmile v Brtnici vystoupíte z auta nebo z autobusu, bude silueta zdejšího mohutného zámku. Rozsáhlý komplex budov shlíží na městečko z nevysokého skalního ostrohu nad říčkou a je jeho nejviditelnější dominantou. Respektive – býval by mohl být, kdyby byl v lepším stavu. Rekonstrukci zchátralého zámku brzdily soudní majetkové spory a aktuálně také spory mezi jeho nynějším majitelem a památkáři. Svůj zašlý lesk tak stavba zpátky ještě nějakou dobu zcela určitě nezíská. Alespoň drobné posuny k lepšímu však patrné jsou. Prohlédnout si tu můžete tři nádvoří s kašnami a votivním sloupem a nahlédnout můžete i do (nepříliš honosných) zámeckých interiérů.

Na místě zámku původně stál gotický hrad, postavený na konci husitských válek Zdeňkem z Valdštejna. V období renesance získal zámek dnešní dispozici.Po Bílé hoře byl zámek zkonfiskován a dostal se do držení italského rodu Collalto. Po roce 1945 byl zestátněn a od té doby chátral.

Klášter, židovský hřbitov a historické mosty

V sousedství zámeckého areálu stojí bývalý klášter paulánů s kostelem blahoslavené Juliány Collalto. Klášter nechal založit majitel panství Rombald XIII. Collalto, stavěl se ale až po jeho smrti v letech 1639–1644. Dnes jsou v objektu byty.

Další pamětihodnosti Brtnice objevíme, když od kláštera sejdeme Valdštejnskou ulicí dolů k toku Brtnice, do historického jádra. Mineme kostel svatého Jakuba a ocitneme se na náměstí Svobody. Přímo na náměstí můžeme obdivovat starý barokní most se sochami světců z 18. století, dále pak starou renesanční radnici, rodný dům architekta a designéra Josefa Hoffmanna s muzeem, Valdštejnský dům s infocentrem nebo budovu bývalého zájezdního hostince.

Budeme-li dále pokračovat podél toku Brtnice, dojdeme k druhému památkově chráněnému mostu. Říká se mu most Židovský, kdysi spojoval křesťanskou a židovskou část města. Most je osazen šesti sochami zhotovenými sochařem Davidem Lipartem. Půl kilometru po proudu Brtnice pak na jejím pravém břehu najdeme další zajímavost, a to starý a nový židovský hřbitov.

Zřícenina Rokštejn

Mezi Přímělkovem a Panskou Lhotou, severovýchodně od Brtnice, se v romantickém zalesněném údolí vypíná zřícenina poměrně rozlehlého hradu ze 13. století. Z hradu se zachovala zejména mohutná hranolová věž a ruiny dvou paláců. Kromě nich jsou patrné i zbytky hospodářských budov a hradeb. Jedná se tak o jednu z nejrozlehlejších zřícenin na Českomoravské vrchovině. Překvapivě je volně přístupná.

Z Brtnice se k hradu nejjednodušeji dostaneme po žluté (a následně po zelené) turistické značce přes obec Panská Lhota. Trasa měří necelých šest kilometrů. O něco delší – ale zároveň atraktivnější – je alternativní cesta přímo podél toku Brtnice. Kolem řeky budeme muset ujít hned devět kilometrů. Motorizovaní turisté mohou k hradu samozřejmě přejet, přičemž odstavit vůz je možné jak v Panské Lhotě, tak v Přímělkově.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.