Guatemala, ilustrační foto

Guatemala, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Tanque de La Unión, Antigua Guatemala
Sopka San Pedro nad jezerem Atitlán
3
Fotogalerie

Guatemala: co vidět a zažít ve středoamerické zemi protkané sopkami

Délkou karibského pobřeží nemůže tahle středoamerická země konkurovat sousednímu Mexiku, ale pokud je pro vás Yukatán příliš turistická oblast, rozhodně stojí Guatemala za zvážení.

Pyšní se totiž bohatou a pestrou směsí lákadel, namíchanou z měst s dlážděnými ulicemi, koloniální architekturou a trhy hýřícími barvami; památek mayské civilizace; čistého jezera lemovaného autentickými vesnicemi; tropických džunglí, desítek sopek, termálních pramenů, řek a jeskyní. Na plážích se sice nedočkáte bělostného písku s konzistencí moučkového cukru, ale na druhou stranu můžete ve vnitrozemí nasát atmosféru tradičních svátků a festivalů.

Základní údaje

  • rozloha: 108 889 km2 (1,4 x ČR)
  • počet obyvatel: 17,7 mil.
  • cena místního 0,5l piva v restauraci: 15 GTQ (cca 47 Kč)

Kdy vyrazit

Příjemné klima panuje během suchého období, které v listopadu zahajuje Dia de los Muertos a také festival papírových draků v Santiagu Sacatepéquez. Z druhé strany ho pak ohraničují Velikonoce (Semana Santa) na přelomu března a dubna. Deštivé období se naplno projeví především v květnu, září a říjnu.

CO VIDĚT A ZAŽÍT

Města, městečka a památky

Guatemala patří k zemím, jejichž hlavní město (Ciudad de Guatemala) není zároveň turisty nejvyhledávanějším. Přesto si tu můžete vychutnat tanec pod širým nebem, navštívit největší guatemalský pivovar, podzemní tržiště nebo muzea věnovaná mayské kultuře v kampusu místní univerzity. Anebo si nechat od farmářů nadojit čerstvé kozí mléko. Hlavní hvězdou a jedním z nejhezčích měst Střední Ameriky je ovšem Antigua Guatemala (zpravidla zkráceně Antigua), obklopená trojicí sopek, protkaná ulicemi se starou zástavbou částečně dotčenou zemětřeseními, muzei, romantickými kostely a kláštery. Quetzaltenango (neboli Xela) leží v nadmořské výšce 2330 metrů, díky čemuž v něm nepoletují komáři a slouží především jako výchozí bod k výpravám do okolních hor. Zcela odlišnou atmosféru slibuje Livingston na karibském pobřeží s palmovými háji, svéráznou komunitou Garifunů a vodním vyžitím: pláže, vyjížďky po řekách Quehueche a Cocolí, šnorchlování na Cayos Sapodillas anebo koupání v jezírcích pod kaskádami Seven Altars. Také se odtud po Río Dulce dostanete do stejnojmenného města u jezera Izabal s pevností. Pokud vám vyhovuje „hippie“ atmosféra, veganství, reiki a klid, zamiřte do městečka San Marcos. Katolíci se spíš připojí k poutníkům mířícím (nezřídka po kolenou) k bazilice v Esquipulas s černou sochou Ježíše. Za tradičními trhy se vyplatí vydat do Chichicastenanga (čtvrtek a neděle), Sololá (bez turistů a suvenýrů) nebo San Franciska El Alto (u Xely;pátek; látky, oblečení a živá zvěř). Dovolenková aura na vás dýchne na ostrůvku Flores na jezeře Petén Itzá. Odtud už je to jen kousek k jednoznačně nejvýznamnější památce celé země, k pozůstatkům mayského města Tikal. V bujné džungli jsou tuukryty stovky pyramid, chrámů a dalších slušně dochovaných staveb z doby před tisíci lety. Podstatně menší, mladší, ale také dostupnější jsou ruiny města Iximche.

Tanque de La Unión, Antigua GuatemalaTanque de La Unión, Antigua Guatemala|Shutterstock

Příroda

V zemi s více než 30 sopkami (z toho třemi aktivními) by byl hřích nepodívat se na některou pěkně zblízka. Přestože nejvyšší Tajumulco (4200 m) vede žebříček středoamerických vrcholů, zvládnout se dá za den. To platí i pro Acatenango, ale tady rádi přenocujete – s příslibem nočního pohledu na soptící sousedku Fuego. Turisticky přívětivý výšlap představuje aktivní Pacaya (2552 m), na jejímž vrcholu si lze nad žhavým podkladem opéct marshmallows. Vulkán San Pedro se tyčí nad jezerem Atitlán, které asi málokterý návštěvník Guatemaly vynechá. Jeho voda je velmi čistá a celkem teplá, břeh je obsypán vesnicemi, které skýtají rozmanité kulturní zážitky. Parádní výhled při východu slunce zajistí výšlap na Rostro Maya (Indian Nose). S vodou jsou spojena i další místa: tyrkysová jezírka Semuc Champey v džungli, termální minerální prameny Fuentes Georginas nedaleko Xely, nebo naopak dost studená jezírka a kaskády Balneario Pasabién v kovbojském státě Zacapa. Poblíž města Cobán se nacházejí dva jeskynní systémy s podzemní řekou. V tom s názvem Candelaria se na ní dokonce můžete projet na nafouklé duši, v posvátných Grutas de Lanquín budete obdivovat jezírka a stovky netopýrů. Dobrodružství má v nabídce i okolí už zmíněné Río Dulce: proplutí kaňonem El Boquerón, koupání v horkých pramenech Finca Paraiso, objevování vesniček nebo procházky džunglí. Ale nezapomínejme ani na oceán. U přímořské vesnice Monterrico se můžete natáhnout na pláži z černého sopečného písku nebo navštívit přírodní rezervaci Biotopo Monterrico-Hawaii, chránící mangrovy, ptáky a mořské želvy. Tmavou barvu má i pláž v El Paredónu, vyhledávaná surfaři a želvami, které tu kladou vejce.

Sopka San Pedro nad jezerem AtitlánSopka San Pedro nad jezerem Atitlán|Shutterstock

Další inspiraci najdete zde.