Surinam, ilustrační foto

Surinam, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Autobusové nádraží v Paramaribu
Paramaribo
Paramaribo
Horní tok řeky Surinam
5
Fotogalerie

Surinam: co vidět a zažít v nenápadné zemi, kde se míchají kultury

Snad bych se i vsadil, že by si většina našinců při snaze vyjmenovat státy Jižní Ameriky na Surinam vůbec nevzpomněla.

On už název téhle nevelké země ji podvědomě zařazuje spíš někam do Afriky. A není to až tak od věci, protože se v Surinamu míchají mnohé vlivy – vedle původních amerických indiánů a nizozemských a britských kolonizátorů také afrických otroků, Indonésanů nebo Indů. Milovníci jídla správně tuší, že je tím v tom nejlepším smyslu poznamenaná i místní gastronomie. Když k tomu přidáme zatím nezničenou přírodu s pozoruhodnou biodiverzitou, nízkou hustotu obyvatel a naprosto minimální zájem turistů, rýsuje se nám tu adept na tip hodný dobrodružného objevování.

Základní údaje

  • rozloha: 163 270 km2 (2,1 x ČR)
  • počet obyvatel: 630 000
  • cena místního 0,5l piva v restauraci: 77 SRD (cca 56 Kč)

Kdy vyrazit

Blízkost rovníku předurčuje Surinam k teplotně stálému podnebí. Určujícím kritériem je tedy především množství srážek. Nejsušší klima panuje jednak v měsících únor a březen (vhodných také k pozorování želv), jednak v období mezi srpnem a listopadem. Naopak od května do července hrozí ve vnitrozemí i záplavy.

CO VIDĚT A ZAŽÍT

Města, městečka a památky

Míšení kultur je patrné hned v hlavním městě. Paramaribo působí jako nizozemská verze amerického Divokého západu: například prezidentský palác s palmovým parkem Palmentuin najdete na náměstí s názvem Onafhankelijkheidsplein. A pak tu vedle sebe stojí katedrála svatého Petra a Pavla (největší dřevěná stavba západní polokoule), Keizerstraat – největší mešita v karibské oblasti, synagoga Nevah Shalom a opodál hinduistický chrám Arya Dewaker. Pestrý obrázek dotváří hlavní tržiště či pevnost Zeelandia. Intenzivní zážitky lze spláchnout ochutnávkou rumů (Het Surinaamsch Rumhuis). Z ruchu se dá uniknout na druhý břeh řeky Surinam, do přírodního parku Peperpot se stovkami ptačích druhů, opicemi a motýly. Anebo do nedaleké, převážně javánské vesnice Lelydorp s řemeslnou tradicí, výtečným jídlem a motýlím parkem. Přístav Nieuw Nickerie, třetí největší surinamské město, čítá jen něco přes 12 tisíc obyvatel a vyhlášený je především pěstováním banánů a rýže. Turisté jej ocení jako vstupní bránu do přírodní rezervace Bigi Pan s přehlídkou ptačích i jiných živočišných druhů. Další zastávky už jsou spíš pohledem do minulosti spojeným se zpracováním cukrové třtiny: pozůstatky bývalé vesnice Mariënburg a pevnost Fort Nieuw, které stěží minete při průzkumu (na kole či ve člunu) okolí řeky Commewijne, nebo dávné útočiště španělských židů Jodensavanne se zbytky první synagogy na západní polokouli a starým hřbitovem s více než dvěma sty náhrobky.

Autobusové nádraží v ParamaribuAutobusové nádraží v Paramaribu|Profimedia.cz

Příroda

Největší surinamská přírodní rezervace, Central Suriname, zabírá 12 % území státu. Pod dohledem chápanů nebo skalňáků oranžových se tu projdete tropickým deštným lesem a kolem vodopádů Raleigh, parádní výhled na celou oblast získáte po výstupu na žulový monolit Voltzberg. Rájem milovníků přírody je také rezervace Galibi u ústí řeky Coppename do oceánu s kapustňáky, ptáky i želvami kladoucími vejce, které v únoru a březnu zachytíte i nedaleko hlavního města na pláži Matapica. Málokdo vynechá přírodní park Brownsberg s hustou džunglí, která je domovem asi 1500 druhů rostlin, vřešťanů, trubačů agami a stovek dalších ptačích druhů. Jeho součástí jsou rovněž čtyři vodopády, uměle vytvořené jezero Brokopondo s pahýly uhynulých stromů (pozor na piraně!) a vyhlídk a Marazoni Top. Od jižního břehu jezera se vyplatí vydatdo divočiny po horním toku řeky Surinam, díky čemuž můžete mj. nahlédnout do života etnika Saamaka, kterému v těle proudí promíchaná krev bývalých afrických otroků a původních americko-indiánských obyvatel. Pokud se chcete odpojit od okolního světa, zakotvěte cestou po řece na ostrůvku Isadou bez wi-fi, zato například s přírodní masáží v řece mezi balvany. Ještě odlehlejším místem hluboko ve vnitrozemí (dostupným pouze letecky nebo dlouhou plavbou) je Palumeu s nedotčenou džunglí a prostou indiánskou vesnicí. Po návratu do hlavního města si ještě můžete odskočit k soutoku řek Surinam a Commewijne u letoviska Johan & Margaretha, kde hlavně před západem slunce skotačí říční delfíni guyanští s růžovými bříšky, projet se po říčce Warappa Kreek uprostřed mangrovů až k moři nebo si odpočinout v rekreační oblasti Colakreek, obklopené bílou savanou a lesem.

Horní tok řeky SurinamHorní tok řeky Surinam|Shutterstock

Další inspiraci najdete zde.