Salinas v Posvátném údolí

Salinas v Posvátném údolí Zdroj: Honza Čermák

Terasovitá políčka za městem Arequipa
Kaňon Colca
Nocleh na ostrově Amantani
Posvátné údolí
Solná jezírka v Salinas
6
Fotogalerie

Honza Čermák: Moje peruánská pětka

Od cesty do Peru mi na hrbu přibylo poměrně dost křížků, ale některá místa mám v živé paměti. Možná ani tolik nepřekvapí, že to jsou především taková, kde jsme tehdy na další turisty v podstatě nenarazili.

Toulání za městem

Arequipa bylo první město, v němž jsme se v Peru poprvé pěkně zhluboka nadechli svěžího vysokohorského vzduchu. Je skutečně půvabné, ať už se sluníte na bělostném náměstí s palmami, nebo si užíváte klid v sytě barevných zákoutích kláštera. Vzpomínám si ale především na tak trochu vynucenou procházku za hranice města, kde jsme bloumali mezi terasovitými políčky, kravami, ovcemi, osly a koni, prohodili jsme pár slov s pastevci, přeskočili mělkou říčku a došli na náměstíčko ve vesnici Paucarpata. Zpátky jsme se svezli místním autobusem za směšných pár drobných. Úplně obyčejný svět...

Terasovitá políčka za městem ArequipaTerasovitá políčka za městem Arequipa|Honza Čermák

Koupačka v kaňonu

Kaňon Colca si asi nikdo nenechá ujít, přestože se tělo náležitě ozve, když se cesta k němu vyhoupne na svůj nejvyšší bod zhruba ve 4900 metrech nad mořem. Rozbušilo se mi srdce, roztřáslo tělo, podlomila kolena, plíce lapaly po vzduchu... Spravil to až čaj z lístků koky a večer jsem se tělu odvděčil za to, že mě podrželo, koupelí v termálním koupališti pod širým nebem. Venku bylo něco mezi deseti a patnácti stupni, voda měla osmatřicet a údajně léčivé účinky. Po jednom vykoupání těžko soudit, nicméně hvězdná obloha, měsíc a latinskoamerické rytmy působily blahodárně minimálně na duši...

Kaňon ColcaKaňon Colca|Honza Čermák

Nocleh na ostrově

Nemá smysl popírat, že je plavba po jezeře Titicaca se zastávkami na několika ostrovech výsostně turistickou a komerční záležitostí. Když si ovšem odmyslíte taškařice, které musí nebohý návštěvník absolvovat (především na plovoucích ostrovech), získáte zážitky, které si s sebou odvezete rádi. Například když napjatě čekáte, jak si vás na molu ostrova Amantani rozdělí ženy v tradičních oděvech, které jakoby mimochodem kmitají jehlicemi a nepřestávají cosi plést. Nocleh nám poskytli v malinkatém skromném domečku a večeři i snídani v začouzeném baráčku s podlahou z udusané hlíny. Návrat do předminulého století, ale velmi chutný!

Nocleh na ostrově AmantaniNocleh na ostrově Amantani|Honza Čermák

Posvátné údolí

Samozřejmě jsem musel vidět na vlastní oči Machu Picchu. Jenomže to mě vlastně nemělo čím překvapit. Snad proto jsem si ještě o něco víc užil další místa v Posvátném údolí, která takové popularity zdaleka nedosáhla. Kruhové terasy Moray, připomínající stopy po návštěvě UFO. Městečko Pisac s živým trhem a nádhernou krajinou s kopci, barevnými políčky a terasami, inckými ruinami, tunely a citadelou. A také Ollantaytambo s úzkými dlážděnými uličkami, malebným náměstím, ženami v krásných krojích se spoustou spínacích špendlíků a impozantní pevností.

Posvátné údolíPosvátné údolí|Honza Čermák

Mezi salinami

Ačkoli i Salinas leží v oblasti Posvátného údolí, vyčlenil jsem pro ně samostatnou položku. Byla pro mě totiž zjevením a mimořádnou podívanou i prožitkem. V nádherném údolí mezi zasněženými vrcholy, kterým se plazí tyrkysová řeka Urubamba, se lesknou stovky, snad dokonce tisíce malých solných jezírek. A nejlepší na tom bylo, že jsme se pak mezi nimi mohli volně a o samotě procházet. Společnost nám dělal jen místní dělník, který se při jistě náročné práci nenechal rušit. Boží!

Solná jezírka v SalinasSolná jezírka v Salinas|Honza Čermák