Prázdniny na vinici.

Prázdniny na vinici. Zdroj: Archiv Veroniky Kratochvílové

Historie statku Gstrein-Hof sahá až do 12.století.
Vinice všude, kam se podíváš.
Výhled z terasy.
Prázdniny na statku.
Protože ráno dělá den.
12 Fotogalerie

Cestování s dětmi: Nezapomenutelné prázdniny na jihotyrolském statku

Veronika Kratochvílová

Právě sedím na terase Gstrein-Hof, jedné z nejstarších vinařských farem v jihotyrolské oblasti Ritten a upíjím ledově vychlazený jablečný mošt, zatímco moje děti si hrají na dvoře s kočkou a se slepicemi. Pro někoho banální okamžik všednosti, pro jiného zážitek k nezaplacení.

Prudké údolí svažující se k řece Eisack, které mě magnetizuje o dost víc než namodralá obrazovka přede mnou, má snad všechny barvy zelené, které si dokážu představit. Od tmavozelených jehličnanů, které pokrývají kamenný ostroh, přes jemně zelenkavé louky až k sytě zbarveným vinicím, vytvářejícím úhledně pruhované kaskády. Péče, kterou místní obyvatelé téhle krajině věnují, se jim mnohonásobně vrací. A nejen jim.

Historie statku Gstrein-Hof sahá až do 12.století.Historie statku Gstrein-Hof sahá až do 12.století. | Roter Hahn

Jihotyrolský eden

Většina farmářů v regionu se věnuje drobnému zemědělství, a tak je pro ně důležitou součástí přivýdělku právě pohostinství. Turisté svou návštěvou podpoří farmáře a na oplátku zažijí skutečný venkov.

Kromě vinic jsou místní statky obklopeny také jabloňovými sady. Bolzano a jeho okolí tak výrazně přispívají k tomu, že je Jižní Tyrolsko největší uzavřenou ovocnářskou oblastí v Evropě. Zakousnout se do místního jablka nebo napít se jablečného moštu je jako ochutnat ovoce v ráji. Dlouho vám nic nebude chutnat tak sladce.

Vinice jsou chloubou místní oblasti.Vinice jsou chloubou místní oblasti. | Archiv Veroniky Kratochvílové

Pod ochranou „červeného kohouta“

Gstrein-Hof patří do skupiny statků nesoucích označení Roter Hahn. Ta oživuje místní venkovskou kulturu a podporuje heslo „Přibližujeme lidem kus jihotyrolského venkovského způsobu života“. A opravdu se to daří. Po pár dnech i uspěchaný Pražák pochopí, že nejlepší okamžik jeho života je TEĎ.

Když na některém statku nebo v šenku uvidíte znak červeného kohouta, můžete si být jisti poctivostí i autenticitou všeho, co zde zažijete a ochutnáte. Značka je totiž především zárukou pečlivého výběru a kvality.

A tak vás už ani nepřekvapí, že apartmán na statku, jehož historie sahá až do 12. století, byl rekonstruován s ohledem na zachování všech tradic, ale i moderních potřeb návštěvníků. Většina dřeva, tedy hlavního stavebního materiálu, pochází z lesů, které ke statku přísluší. Celý dům je památkově chráněným objektem a v selské místnosti můžete například obdivovat trám s nápisem z roku 1533 a jménem tehdejšího majitele, Johannese Gsträuna, jehož jméno statek dodnes zachovává.

V selské místnosti můžete obdivovat trám s nápisem z roku 1533.V selské místnosti můžete obdivovat trám s nápisem z roku 1533. | Archiv Veroniky Kratochvílové

Co dům dal

Probudit se v útulném a dřevem vonícím apartmánu, který je sice součástí farmy, ale zachovává vaše soukromí, je o to radostnější, když zjistíte, jak vypadá snídaně. Angelika, která je srdcem rodiny a pokračovatelkou linie místních zemědělců, je totiž také báječná hostitelka.

Protože ráno dělá den.Protože ráno dělá den. | Archiv Veroniky Kratochvílové

Ve snídaňovém košíku, který nás každé ráno čekal za dveřmi pokoje, se ukrývala její laskavá péče, kterou dává všemu kolem sebe. Domácí pečivo, sýry, jogurty, nakládaná zelenina, marmelády nebo čerstvé müsli doplněné křepelčími vajíčky, která časně ráno posbírala na dvoře, jsou v kombinaci s čerstvým ovocem a vonící kávou tím správným nakopnutím do nového dne. Nezbývá než nazout pohorky, sbalit svačinu a vydat se objevovat krásy místní krajiny.