Pagnella-Lago di Molveno

Pagnella-Lago di Molveno Zdroj: Visittrentino

Lago di Levico
Lago Di Cei
Lago di Lavarone
Lago di Ledro
Lago di Molveno al tramonto
6
Fotogalerie

Podzimní Trentino: 5 kouzelných procházek kolem horských jezer

V itelském Trentinu najdete na 297 jezer. Jejich krása se na podzim ještě umocňuje, když průzračná modř kontrastuje se všemi barvami okolních stromů. Pokud ještě přemýšlíte, kde načerpat před zimou sílu, máme pro vás 5 tipů na procházky mezi těmito vodními klenoty.

Pohádkové kulisy

Na jezeře Toblino se každé ráno, v každém ročním období, vynořuje z mlh a oparů éterický profil jeho ikonického hradu ze šestnáctého století s cimbuřím a věžemi postavenými přímo na vodě. V této romantické destinaci a v jejím bezprostředním okolí na vás dýchne vůně rozmarýnu, nejseverněji rostoucích olivovníků na planetě, cesmínových dubů, které těží z mikroklimatu společného pro celou oblast severně od trentinského břehu jezera Lago di Garda. Nenechte si proto ujít stezku Roggia di Calavino, která vypráví o úzkém spojení města s jeho říčkou plnou vodopádů a kaskád. Místní doporučují gurmánskou zastávku v Hosterii Toblino v Sarche.

Ukrytý klenot v lese

Malé jezero Lago di Cei je obklopené bujnými lesy, odkud je snadno přístupné. Toto místo je nejkrásnější oprávě teď na podzim, kdy se bukové lesy kolem jezera rozzáří tisíci teplými barvami a v jeho vodách se odrážejí červené a žluté odlesky stromů. Stezka vám umožní obejít celou tuto vodní plochu. 

Lago Di CeiLago Di Cei|Visittrentino

Stezka Sigmunda Freuda

K jezeru Lavarone na Alpe Cimbra se dostanete po silnici z 19. století, kterou kdysi obyvatelé využívali k vodění krav na pastvu na louky kolem vodní plochy. Jezero patří k nejpamátnějším místům Alpe Cimbra, které si na počátku dvacátého století vybral také Sigmund Freud, otec psychoanalýzy, pro několik prázdninových pobytů v tehdejších italských Tyrolích. Po příjezdu do městečka Pra' di Sopra můžete před pokračováním k jezeru na náměstí navštívit malý kostelík zasvěcený San Roccovi. 

Panoramatický okruh

Jezero Caldonazzo ve Valsuganě je kulisou závodu "Giro dei Masi dei Castagni". Z Bosentina se dostanete do Migazzone a odtud do vesnice Santa Caterina, odkud se otevírá panorama na Valsuganu, Colle di Tenna a jezero. Poté stoupáte směrem k vysokým usedlostem, až se dostanete na lesní cestu Monte di Bosentino. Pak zpět směrem na Vigolo Vattaro až k Castello di Vigolo, zámečku z roku 1200, dnes soukromé rezidenci, svatyni Madonna del Feles a zpět do Bosentina. 

Lago di Molveno al tramontoLago di Molveno al tramonto|Visittrentino

Po stopách císařovny Sisi

Ještě ve Valsuganě se můžete projít po romantické "Strada dei Pescatori" v blízkosti vody a v té nejčistší přírodě, která obklopuje jezero Levico, odpočívat a žasnout nad barvami, odstíny a odrazy, které se na jezeře rýsují, zastavovat se na četných lavičkách rozesetých podél trasy. Není divu, že si toto jezero oblíbila i sama císařovna Sisi. Trasa začíná na plážích na břehu jezera. Z nejužšího místa jezera se vydejte po stezce, která vede podél druhého břehu a vstupuje do biotopu, abyste se poté vrátili do výchozího bodu.