Podzim v Dolomitech.

Podzim v Dolomitech. Zdroj: Visittrentino

Pohled na barevné kopce Alto Garda-Valle di Ledro.
Horské chaty zvou k návštěvě a smysluplně strávenému času.
Jedno z horských jezer v celé své kráse.
Madonna di Campiglio
5
Fotogalerie

Za podzimní romantikou do Dolomit? Horské chaty ještě nezavírají!

Ticho, nekonečná změť podzimních barev, něžné slunce a klid. Tak vypadá podzim v Dolomitech. Lanovky, horské chaty, perfektně značené stezky a nejlepší výběr místní gastronomie. Na to všechno láká právě teď malebná oblast Trentino.

Podzim v Dolomitech

Jelikož místo tvoří lidé, kteří v něm žijí, i začátkem podzimu otevírá Trentino návštěvníkům svou přátelskou náruč. Akce nazvaná „Podzim v Dolomitech“ zve turisty do několika horských chat a k doprovodnému programu, který pro ně vytváří místní horalové.

O víkendu 30. září a 1. října se otevřou turistické útulny, které lákají k prožití nevšedních zážitků. Chata Fonteghi zve na akci, kde se požitek z dobrého jídla spojí s adrenalinovým canyoningem ve společnosti horských vůdců Aquile di San Martino v průzračných vodách potoka Něva ve Val Noana.

Ve dnech 6. a 7. října se návštěvníci mohou těšit na takzvané "Volání lásky". Nepřehlédnutelnou akci pro všechny milovníky přírody, kteří v těchto dvou dnech budou moci obdivovat enrosadira na Pale di San Martino a naslouchat řevu zamilovaných jelenů v lesích Passo Rolle, přičemž vše spojí s gurmánskými zážitky turistické útulny Capanna Cervino.

V sobotu 14. a v neděli 15. se v okolí chaty Alpe Vederna uskuteční dva dny výletů do přírody doprovázené workshopem bylinek a horských květin s Elisou di Erborì.

Pohled na barevné kopce Alto Garda-Valle di Ledro.Pohled na barevné kopce Alto Garda-Valle di Ledro.|Visittrentino

Gurmánské zážitky na dvoutisícovce

V Madonně di Campiglio, v překrásném prostředí přírodního parku Adamello Brenta, v nadmořské výšce 2 100 m, se v útulně Viviani Pradalago setkávají sýry, místní produkty, místní výrobci a horalové, aby spojili příjemnou degustaci se zprostředkováním zážitků. Společně můžete ochutnávat a vyprávět si historky z hor. Večery mají název Sapori insoliti d'Autunno a jsou naplánovány na 7. a 14. října.

Horské chaty zvou k návštěvě a smysluplně strávenému času.Horské chaty zvou k návštěvě a smysluplně strávenému času.|Visittrentino

Podzimní horské toulky

Barvy podzimu rozzáří lesy v údolí Val di Cembra, které můžete projít po stezkách kolem jezera Santo di Cembra. Odtud začíná nenáročná trasa až k úkrytu Potzmauer v lesích nad Grumes, kam se dostanete po celodenní túře, kterou zakončíte typickou trentinskou večeří.

Ledro Treks jsou dvě okružní trasy, v údolí a ve středohoří, které objímají jezero Ledro a nabízejí skutečně vzrušující výhledy. Obě trasy jsou schůdné téměř po celý rok. Ledro Trek Low je 19 km dlouhý a lze ho absolvovat během jednoho dne. Kratší varianta vede po stezkách v bezprostřední blízkosti jezera a nabízí nádherné výhledy na jezero, dotýká se historického centra Pieve, Madonnina di Besta, muzea chůdařství a umělecké trasy Ledro Land.

Madonna di CampiglioMadonna di Campiglio|Visittrentino

Do výšky i bez fyzičky

Nejste úplně lovci nadmořských metrů? Žádný problém. V Trentinu totiž můžete využít mnoho lanovek, které prodlužují letní provoz až do třetího říjnového týdne. Před cestou do hor buďte ale pokaždé velmi opatrní. Svůj výlet pečlivě naplánujte a nepřeceňujte své síly. Zvlášť s ohledem na stále kratší dny.

Jedno z horských jezer v celé své kráse.Jedno z horských jezer v celé své kráse.|Visittrentino

Riskovat se nevyplácí

Pokud se chcete vydat na trasu klasifikovanou jako vysoce technicky náročnou nebo jste úplný horský začátečník, vždy vyrážejte s průvodcem. Ideálně kontaktujte horské chaty v oblasti, kterou chcete navštívit, abyste se informovali o proveditelnosti trasy a povětrnostních podmínkách. Poradí vám také, co se týče oblečení a technického vybavení pro daný výlet. Pokud se chystáte vyrážet v časných ranních hodinách, pak vězte, že už teď může být půda na některých svazích pokryta ledovým závojem.