Ačkoli se konec prázdnin neodvratně blíží, podmanivě kouzelné dny, kdy se léto začne zvolna překulovat do podzimu, jsou teprve před námi. Jedním z tipů na víkendový výlet může být třeba šedesátikilometrová Kaštanová stezka v údolí Eisacktal vedoucí z Brixenu do Bolzana. Je totiž protkaná pamětihodnostmi, přírodními památkami i gastronomickými specialitami.
Radost ze života
Pokud hledáte místo, kde snadno spojíte pěší turistiku s výživnými momenty pozemských radovánek, Kaštanová stezka pro vás bude to pravé. Cestou mezi svahy a smíšenými lesy, lemovanou kaštanovými háji, jsou totiž k dostání ty nejlepší jihotyrolské pokrmy. Stezka je oblíbená zejména od září do začátku listopadu, kdy se tu konají slavnosti sklizně Törggelezeit.
Čtyři kouzelné etapy
První etapa měří 16 kilometrů a vine se kaštanovými háji z kláštera Neustift kolem tří kostelíků do Feldthurnsu. Zde začíná druhá etapa vedoucí po silnici přes nízké pohoří Feldthurns. Po cestě se zastavte v několika rustikálních vinařských šencích, kde si můžete dát něco k jídlu. Za návštěvu stojí renesanční zámek Velthurns a klášter Säben. Na konci tohoto úseku sestupujete v serpentinách směrem ke Klausenu. Třetí etapa Kaštanové stezky vede z Barbianu přes pole a louky, malé vesničky a smíšený les a částečně přes skalnatý Gonderbachgraben. V Saubachu můžete pozorovat, jak voda potoka Gonderbach padá přes skalní stupeň do údolí. Nejen pro pozorovatele přírody, ale i pro milovníky sakrálního umění je na tomto úseku do Leitachu na Rittenské náhorní plošině k obdivování hned několik kostelíků.
Čtvrtý, poslední úsek Kaštanové stezky vás zavede na hrad Runkelstein u Bolzana. Po cestě narazíte na několik zajímavostí, například Údolí ohnivých salamandrů a zříceninu Stein. Obzvláště působivé jsou slavné zemní pyramidy v Unterinnu na Rittenu. Materiál, z něhož dešťové bouře během několika set let vytvořily kuželovité jílovité útvary s kamennými klobouky, je starý více než 25 tisíc let.
Slavnost sklizně pro náročné
Podél Kaštanové stezky najdete nejen památky, ale také mnoho statků provozujících šenky, kde se podávají svačinky Marenden s typickými eisacktalskými pokrmy a kde vás pozvou na podzimní Törggelen – kulinární tradici oslavující sklizeň, která se váže ke starému zvyku zemědělců a obchodníků s vínem. K ochutnání je Sußer, mladá, sotva zkvašená hroznová šťáva, a později Nuien, tedy zkvašený mošt. K dispozici je špek, pečivo Schüttelbrot, domácí klobásy se zelím, zabijačkový talíř s žebírky Rippelen a nakládané maso Surfleisch. Samozřejmě si nenechte ujít vydatnou kroupovou polévku, tyrolské knedlíky a těstoviny Schlutzkrapfen. Na závěr slavnostní hostiny se podávají smažené taštičky Krapfen a pečené kaštany Keschtn.