Užijete nejen výhledy do bukolické krajiny, ochutnáte regionální produkty, ale taky poznáte legendární místa, kde se odehrávají staré pověsti o vílách, duších a čarodějnicích.

Užijete nejen výhledy do bukolické krajiny, ochutnáte regionální produkty, ale taky poznáte legendární místa, kde se odehrávají staré pověsti o vílách, duších a čarodějnicích. Zdroj: IDM Südtirol/Manuel Ferrigato

Kaštanová stezka v údolí Eisacktal spojuje pěší turistiku s potěšením.
Stále přetrvává nádherné počasí na pěší túry, hiky, možná dokonce přicházejí ideální podmínky.
Inspirujte se tedy a vydejte na smyslné výpravy za pohledy, vůněmi i chutěmi zlatého podzimu.
Kaštanová stezka má své podmanivé kouzlo.
5
Fotogalerie

Pro sportovce i hédonisty: babí léto na Kaštanové stezce

Ačkoli se konec prázdnin neodvratně blíží, podmanivě kouzelné dny, kdy se léto začne zvolna překulovat do podzimu, jsou teprve před námi. Jedním z tipů na víkendový výlet může být třeba šedesátikilometrová Kaštanová stezka v údolí Eisacktal vedoucí z Brixenu do Bolzana. Je totiž protkaná pamětihodnostmi, přírodními památkami i gastronomickými specialitami.

Radost ze života

Pokud hledáte místo, kde snadno spojíte pěší turistiku s výživnými momenty pozemských radovánek, Kaštanová stezka pro vás bude to pravé. Cestou mezi svahy a smíšenými lesy, lemovanou kaštanovými háji, jsou totiž k dostání ty nejlepší jihotyrolské pokrmy. Stezka je oblíbená zejména od září do začátku listopadu, kdy se tu konají slavnosti sklizně Törggelezeit.

Stále přetrvává nádherné počasí na pěší túry, hiky, možná dokonce přicházejí ideální podmínky.Stále přetrvává nádherné počasí na pěší túry, hiky, možná dokonce přicházejí ideální podmínky.|DM Südtirol/Manuel Ferrigato

Čtyři kouzelné etapy

První etapa měří 16 kilometrů a vine se kaštanovými háji z kláštera Neustift kolem tří kostelíků do Feldthurnsu. Zde začíná druhá etapa vedoucí po silnici přes nízké pohoří Feldthurns. Po cestě se zastavte v několika rustikálních vinařských šencích, kde si můžete dát něco k jídlu. Za návštěvu stojí renesanční zámek Velthurns a klášter Säben. Na konci tohoto úseku sestupujete v serpentinách směrem ke Klausenu. Třetí etapa Kaštanové stezky vede z Barbianu přes pole a louky, malé vesničky a smíšený les a částečně přes skalnatý Gonderbachgraben. V Saubachu můžete pozorovat, jak voda potoka Gonderbach padá přes skalní stupeň do údolí. Nejen pro pozorovatele přírody, ale i pro milovníky sakrálního umění je na tomto úseku do Leitachu na Rittenské náhorní plošině k obdivování hned několik kostelíků.

Kaštanová stezka má své podmanivé kouzlo.Kaštanová stezka má své podmanivé kouzlo.|IDM Südtirol/Manuel Ferrigato

Čtvrtý, poslední úsek Kaštanové stezky vás zavede na hrad Runkelstein u Bolzana. Po cestě narazíte na několik zajímavostí, například Údolí ohnivých salamandrů a zříceninu Stein. Obzvláště působivé jsou slavné zemní pyramidy v Unterinnu na Rittenu. Materiál, z něhož dešťové bouře během několika set let vytvořily kuželovité jílovité útvary s kamennými klobouky, je starý více než 25 tisíc let.

Kaštanová stezka v údolí Eisacktal spojuje pěší turistiku s potěšením.Kaštanová stezka v údolí Eisacktal spojuje pěší turistiku s potěšením.|IDM Südtirol/Manuel Ferrigato

Slavnost sklizně pro náročné

Podél Kaštanové stezky najdete nejen památky, ale také mnoho statků provozujících šenky, kde se podávají svačinky Marenden s typickými eisacktalskými pokrmy a kde vás pozvou na podzimní Törggelen – kulinární tradici oslavující sklizeň, která se váže ke starému zvyku zemědělců a obchodníků s vínem. K ochutnání je Sußer, mladá, sotva zkvašená hroznová šťáva, a později Nuien, tedy zkvašený mošt. K dispozici je špek, pečivo Schüttelbrot, domácí klobásy se zelím, zabijačkový talíř s žebírky Rippelen a nakládané maso Surfleisch. Samozřejmě si nenechte ujít vydatnou kroupovou polévku, tyrolské knedlíky a těstoviny Schlutzkrapfen. Na závěr slavnostní hostiny se podávají smažené taštičky Krapfen a pečené kaštany Keschtn.

Inspirujte se tedy a vydejte na smyslné výpravy za pohledy, vůněmi i chutěmi zlatého podzimu.Inspirujte se tedy a vydejte na smyslné výpravy za pohledy, vůněmi i chutěmi zlatého podzimu.|IDM Südtirol/Manuel Ferrigato