Oblouk je tak vysoký, že by se teoreticky mohl vejít do newyorské Empire State Building.

Oblouk je tak vysoký, že by se teoreticky mohl vejít do newyorské Empire State Building. Zdroj: Shutterstock

Shiptonův oblouk se nachází asi dvě hodiny cesty autem od Kašgaru, přičemž následně je třeba ještě absolvovat dvouhodinovou pěší túru.
Místní v čínské provincii Sin-ťiang ho znali po staletí, ale Západ se o něm dozvěděl až v roce 1947.
Oblast byla vybudována pro turistický ruch, ale moc turistů sem nechodí.
Himalájský horolezec Eric Shipton byl první, který se o oblouku zmínil "západnímu světu".
5
Fotogalerie

Shiptonův oblouk: ztracený a znovu objevený světový rekordman

Podle názvu byste jej nejspíš hledali v Kanadě, ve Spojených státech amerických nebo v Británii. Nutno ale podotknout, že marně. Nejvyšší přírodní oblouk na světě se nachází v západní čínské oblasti Sin-ťiang a za jméno vděčí svému objeviteli, anglickému horolezci Eriku Shiptonovi. Jeho historie je přinejmenším úsměvná.

Ačkoli ho místní obyvatelé znali po staletí, západní svět se o něm dozvěděl až v roce 1947, kdy Eric Shipton vydal knihu Mountains of Tartary. Anglický horolezec, proslulý výstupy na Mount Everest, působil zároveň jako britský konzul ve městě Kašgar a oblouk známý jako Toshuk Tagh popsal jako nejvyšší, který kdy spatřil.

 

Himalájský horolezec Eric Shipton byl první, který se o oblouku zmínil "západnímu světu".Himalájský horolezec Eric Shipton byl první, který se o oblouku zmínil "západnímu světu".|Repro AbeBooks

Nedobytný velikán

Shiptona oblouk naprosto fascinoval, nejspíš i proto, že podnikl mnoho neúspěšných pokusů dostat se k němu z jižní strany. Pokaždé ho ovšem porazilo bludiště strmých kaňonů a útesů.

Ztracený a znovu objevený

Několik let poté, co se Shipton o oblouku zmínil na veřejnosti, byl tento přírodní úkaz zapsán do Guinnessovy knihy rekordů jako „největší přírodní oblouk světa“. Když se ale editoři knihy vydali ověřit jeho výšku, nenašli ho. Jako by se do země propadl. Zápis byl tudíž odstraněn.

Téměř o padesát let později, v roce 2000, vyslal časopis National Geographic expedici horolezců s cílem onen ztracený oblouk znovu objevit. Skupina dobrodruhů, vybavená lepšími mapami a elektronickým navigačním systémem, než měl k dispozici Shipton, dokázala nejen oblouk přesně lokalizovat, a tedy potvrdit jeho existenci, ale zároveň vyšplhat až na vrchol, a tudíž ověřit jeho výšku. Ačkoli stoupání bylo velmi nebezpečné, protože oblouk tvoří velmi drolivá hornina, dokázali, že se skutečně jedná o nejvyšší přírodní oblouk na světě. S výškou 457,2 metru a otvorem širokým 366 metrů si své místo mezi rekordy znovu našel.

Místní v čínské provincii Sin-ťiang ho znali po staletí, ale Západ se o něm dozvěděl až v roce 1947.Místní v čínské provincii Sin-ťiang ho znali po staletí, ale Západ se o něm dozvěděl až v roce 1947.|Shutterstock

Turistická atrakce bez turistů

Fascinující oblouk se nachází asi necelé dvě hodiny jízdy a další dvě hodiny pěší túry od Kašgaru. Ačkoli je nyní díky schodišti, cestičkám a betonovým plošinám snadno dostupný, na parkovišti najdete návštěvnické centrum a cesta k němu je velmi dobře značená, turisty příliš neláká. Možná mají strach, že by se oblouk mohl znovu ztratit ze světa…