Kdo se jednou sveze v obytném voze, propadne jeho kouzlu navždy - ilustrační snímek

Kdo se jednou sveze v obytném voze, propadne jeho kouzlu navždy - ilustrační snímek Zdroj: www.forcaravan.cz

Kouzlo kočovného života aneb Pár tipů pro budoucí bydlíkáře

Nedejte nic na to, že se jim říká plastic fantastic nebo taky bílé krabice. Mít vlastní dům na kolech je k nezaplacení. Kdo se jednou sveze a zabydlí, kouzlu kočovného života propadne navždy. Chce to jen správný start, aby člověk daleko od domova nezjistil, že zapomněl techničák, zelenou kartu, pas či něco podobně důležitého.

Pomineme-li věci, jako je vybírání schránky, zalévání kytek či krmení rybiček, nezapomeňte především na cestovní zdravotní pojištění. Ve většině zemí ale budete muset menší lékařské služby platit (hotově nebo kartou) a teprve pak žádat svou pojišťovnu o proplacení.

Zjistěte, jak je to v dané destinaci s vykrádáním aut, s kempy, místy pro stání karavanů a volným kempováním. Pokud nespustíte schůdek nebo nepodložíte kola klíny, pak jen parkujete. Policie na tuto jemnou nuanci už bohužel mnohde přišla a místo zákazu kempování vyvěsila tabulky zákazu nočního parkování.

Důležitá je komunikace s domovem a orientace. Vezměte všechny mobily, tablety atd. a hlavně nabíječky k nim, vyplatí se i rezervní kabel k nabíječce. Pokud možno ne až v den odjezdu vyzkoušejte, že v autě opravdu můžete vše dobíjet. Nezapomeňte na klasickou papírovou mapu, podá-li vám navigace paži, alespoň trefíte domů. Stáhněte si do mobilu offline mapy, ať vás ztráta signálu nezanechá jako Jeníčka s Mařenkou v hlubokém lese. Ověřte si u svého operátora, máte-li v pořádku roaming a mobilní data (v EU a některých dalších státech máte stejný tarif jako doma).

Pak konečně můžete začít připravovat svůj pojízdný domov. V nádrži je lepší mít vodu užitkovou, protože v ní bude déle stát, a pitnou vodu mimo – najděte prostor na několik pětilitrových lahví. V obytce něco vyperete, ale téměř nic neusušíte. Ložní a ručníky ani nevyperete. Bude třeba mít zásobu na celou cestu. Na utěrky zapomeňte, používejte papírové. Na víno a jídlo je sice vhodnější sklo a porcelán, ale teprve až za jízdy zjistíte, jak hlasitě cinkají a rozčilují řidiče. Nezbude než sáhnout k plastovým kempovacím soupravám.

Karavanem na dovolenou: Jaký typ zvolit? Co vzít s sebou? A jak je to s řidičákem? >>>

Kupodivu jsou v Evropě ještě místa, kde se platí jen hotově, kromě karet s sebou vozte i hotovost. Pozor na Skandinávii, tam preferují placení kartou, v Norsku kromě letišť eura nesměňují. Co se cen týče, předem se poptejte a pobrouzdejte po internetu. Mnoho zboží v samoobsluhách je dnes v EU cenově srovnáno, ale ušetříte na zvláštnostech. Jak říká stará filmová hláška „brambora k bramboře, uno je na dvoře“.

Doma před odjezdem vyroste obří hromada věcí. Nebojte, obytka toho pobere neskutečně, jen pozor, abyste nepřekročili danou celkovou hmotnost. Zvlášť Rakušané obytky rádi převažují. U něčeho se vyplatí napsat si, kde jste pro to na poslední chvíli našli volné místo. Neřekli byste, jak dobře se dokáže schovat takový bobkový list nebo rezervní toaletní papír. Stejně tak není špatné poznamenat si, kam jste před odjezdem dali rezervní klíče apod. Po měsíci plném zážitků, a ty doufám budou co nejlepší, se vám jejich skrýše stoprocentně vykouří z hlavy.