Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Jak si zpříjemnit cestu letadlem

Slovenský reportér Roman Nemec žil šest let v Brazílii a za prací je zvyklý cestovat i na dlouhé vzdálenosti. Kdo jiný by vám měl poradit, jak zvládnout i dlouhé přelety a odhodit poslední zábrany vydat se do světa?

V 80. a 90. letech minulého století se cestování letadlem neslo v duchu elegance, pohodlí a vynikajících služeb, které se častokrát přetavily do nezapomenutelného zážitku. A to neplatilo jen pro první či business třídu, protože už v ekonomické třídě nás přivítali šampaňským! Je pravda, že cestování letadlem bylo drahé, a tudíž nedostupné pro většinu lidí, zatímco dnes létá pomalu každý. Většina z nás se potkává v ekonomické třídě, z níž už dávno vymizel komfort a spíše se cítíme jako dobytek převážený z bodu A do bodu B. Přinášíme vám rady, jak si zpříjemnit pobyt na letišti či v letadle. Už máte připraven svůj necesér?

Jak přežít v pohodlí na letišti

Dobře znáte tu radost či napětí, když nadešel den odletu, ať už na vysněnou dovolenou, nebo na důležitou služební cestu. Patříte k těm, což dobíhají na poslední chvíli, nebo rádi přijdete v předstihu a vychutnáte si pobyt na letišti? Mnohá velká letiště kromě občerstvení a navoněných obchodů nabízejí svým návštěvníkům VIP salony a hodinové spací buňky. V případě dlouhých čekání na spoj či při náročných transkontinentálních letech vám taková spací buňka může zázračně dobít energii. Jednoduše si ji odemknete platební kartou nebo přes aplikaci a v příjemném odhlučněném prostředí si pár hodin pospíte. Ne, není třeba se bát, že zmeškáte let, neboť virtuální recepční vás včas upozorní. Samozřejmě že jsou buňky i pro dvojice, takže se nemusíte rozloučit se svou polovičkou.

Čekáte na letadlo a nemáte si ani pořádně kde sednout, nebo jste unavení a rádi byste unikli davu lidí? Podívejte se, nejlépe už před cestou, zda náhodou nevlastníte kreditní kartu či jinou bonusovou kartu, jež vás opravňuje vstoupit do VIP salonů na letišti. V těch větších se můžete občerstvit, zrelaxovat, připojit se na wifi, či dokonce se osprchovat. Takové vícehodinové čekání se může vskutku stát příjemným. Když náhodou podobnou kartu nemáte, vůbec to nevadí, protože si můžete předem přes internet zarezervovat vstup. Také vás může pozvat váš společník, který tam vstup má.

Pokud trpíte bolestmi zad po dlouhém letu, dopřejte si rychlou masáž, kterou za poplatek najdete pomalu na každém letišti. Mezi rady, jež vás nestojí vůbec nic, určitě patří: po dlouhém letu se pořádně projděte a zcela určitě doplňte pitný režim.

Jak si sbalit lékárničku

Kdo často cestuje, ten si zvládne sbalit kufry na cestu během necelé hodiny. Avšak mnozí z nás si i tak lámou hlavu nad necesérem či lékárničkou. Kromě produktů základní hygieny, které jsou součástí rutiny každého z nás, je důležité myslet na zásobu základních léků. Právě ty nám usnadní průběh chřipky, žaludečních potíží, horečky, nataženého svalstva či bolesti hlavy. Spoléhat se, že si je koupíme pak na místě, nemusí být vždy ta nejlepší myšlenka. V mnoha zemích i ty základní léky mohou být na předpis nebo se jednoduše nevyznáte v příbalových letácích v cizím jazyce. Je lepší si je vzít s sebou. Zamyslete se nad zdravotními potížemi, jež míváte nejčastěji, a to dennodenně či na posledních delších cestách. Kdo užívá pravidelně léky, měl by si sbalit kromě předpokládané dávky na dané období jeden týden navíc, protože se může přihodit, že se z nečekaných důvodů či komplikací dovolená prodlouží. Pokud předpokládáte plavbu lodí nebo dlouhou jízdu autobusem, přibalte si i léky na kinetózu.

Čeká vás aktivní dovolená?

V případě, že se chystáte na dobrodružnější dovolenou či expedici, je třeba si připravit i „první pomoc“, kde by neměly chybět: přípravek k dezinfekci, pinzeta, obvazy, izolační fólie či tablety na dezinfekci vody. Ale i pro běžné cestování je dobré mít s sebou náplasti či olejíček z levandule na štípance od komárů. Zcela určitě si přibalte opalovací krém s minimálním faktorem UV 40, a to v létě či zimě, pokud je pravděpodobné, že strávíte hodně času na slunci.

Jak přežít v pohodlí na palubě

Dlouhé lety v letadle jsou náročné a je třeba se na ně připravit. Věděli jste, že v kabině je snížena vlhkost a vaše pokožka, oči, rty či nosní dutiny vysychají? Připravte si palubní taštičku, nejlépe malou a průsvitnou, abyste neměli problém při bezpečnostní kontrole. V ní by neměly chybět: balzám na rty, oční kapky, hydratační krém na ruce a obličej a fyziologický roztok na nosní dutiny. Určitě jste slyšeli o trombóze, jež se může přihodit i v případě dlouhého sezení beze změny polohy, kdy otečou nohy a je omezená cirkulace krve. Kromě dostatečného pití tekutin se doporučuje se projít minimálně po každých dvou hodinách. Dokonce i v ekonomickém prostoru najdete malou „kuchyňku“, kde nabízejí bezplatné občerstvení. Pomůžete si i oblečením stahovacích punčoch, které zabraňují otokům nohou.

Jak zvládnout jet leg?

Jet leg, jenž nastává v případě dlouhých letů a výrazné změny časového pásma, je nepříjemný společník. V letadle, speciálně v ekonomické třídě, se zkrátka moc nevyspíte. Zda se rozhodnete nespat vůbec, nebo to přece jen zkusit, záleží na vás. Spaní zpříjemní: špunty do uší, maska na oči a nákrčník. Příliš neriskujte s tabletkami na spaní, které jste ještě nikdy předtím nezkusili. A v destinaci si zasportujte, abyste večer byli unavení a mohli se pořádně vyspat. Šťastnou cestu!


Check-list anebo co doma nezapomenout:

  • Osobní hygiena: kartáček a pasta na zuby, zubní nit, vlhčené ubrousky, deodorant, papírové kapesníky a dezinfekční gel na ruce.
  • Kosmetika: opalovací krém, hydratační krém, repelent.
  • Necesér do letadla: hydratační krém na obličej a ruce, balzám na rty, fyziologický roztok (v případě mezinárodního letu: malé balení do 100 ml a nezapomeňte je dát do průsvitného obalu).
  • Léky: na bolest, na horečku, na chřipku, na trávení, na kinetózu, na regeneraci střev, na uvolnění svalstva, antialergika a léky pro trvalé užívání.
  • První pomoc: přípravek k dezinfekci, obvazy, náplasti, pinzeta.