Kolem mohyl je stále možné chodit.

Kolem mohyl je stále možné chodit. Zdroj: Shutterstock

Mohyly jsou datovány do 5. a 6. století.
Archeologové vykopali z mohyl mnoho významných pozůstatků.
Kamenný kostel Gamla Uppsala, postavený nad pohanským chrámem, pochází z počátku 12. století.
Takhle vypadají mohyly během léta.
5
Fotogalerie

Národní symbol Švédska: tajemné mohyly staré Uppsaly

Pohřební mohyly Staré Uppsaly, umístěné na vrcholku dramatického hřebene, by nejspíš působily dojmem obyčejné, i když velmi fotogenické severské farnosti. Čilý zájem návštěvníků ale dokládá fascinující historii tohoto místa. Někdejší epicentrum severského pohanství a sídlo švédských králů dávno před křesťanstvím lze totiž historicky vysledovat právě tady.

Královské mohyly Gamla Uppsala, které se datují do 5. a 6. století, byly po generace zahaleny tajemstvím. Podle antické mytologie a folkloru tu byli pohřbeni tři bohové: Thor, Odin a Freyr. Jiní je považovali za pohřebiště legendárních králů, zatímco mnozí si mysleli, že se jedná jen o hroudy hlíny. Tato spekulace rozlítila švédského krále Karla XV. a v roce 1830 tu nechal dělat velmi rozsáhlé vykopávky, aby se záležitost jednou provždy vyřešila.

Archeologové vykopali z mohyl mnoho významných pozůstatků.Archeologové vykopali z mohyl mnoho významných pozůstatků.|Shutterstock

Zakopaná národní hrdost

První archeologické vykopávky Východní mohyly potvrdily, že se skutečně jedná o pohřebiště, i když nálezy nebyly zrovna velkolepé. Hliněný hrnec se spálenými kostmi a nějaké pohřební dary. Archeologové se domnívali, že je to hrob mladé ženy nebo mladého páru. Druhá vykopávka v roce 1874 v Západní mohyle přinesla ale už mnohem působivější nálezy. Mohutné válečnické vybavení, luxusní zbraně a také prominentního muže oblečeného v obleku ze zlatých nití. Bylo navíc potvrzeno, že tento hrob pochází z 6. století.

Mohyly jsou datovány do 5. a 6. století.Mohyly jsou datovány do 5. a 6. století.|Shutterstock

 

Pyšné vykopávky

Ačkoli archeologové nebyli schopni přesně identifikovat těla nalezená v mohylách, jsou si zcela jisti, že patřily královské dynastii. Jako nejstarší národní symbol Švédska si královské mohyly uchovaly svůj význam dodnes. Zvlášť významnou událostí v novodobých dějinách byla návštěva papeže Jana Pavla II., který sem přijel v roce 1989 a významnost místa tak ještě více vyzdvihl.

Procházka kolem švédského pupku 

Z centra Uppsaly se sem dostanete příjemnou, asi čtyřkilometrovou procházkou severním směrem. Přijet sem můžete i na kole nebo autobusem z Vaksalagatanu. Kolem mohyl, dnes zasněžených kopečků, se můžete procházet a užívat si magickou atmosféru tohoto místa.

Takhle vypadají mohyly během léta.Takhle vypadají mohyly během léta.|Shutterstock

Oáza klidu

Kamenný kostel za mohylami, postavený na místě pohanského chrámu, pochází z počátku 12. století. Kvůli požáru a rekonstrukcím je dnešní podoba pouze pozůstatkem původní katedrály. Mezi středověkými dřevěnými plastikami najdete uvnitř tři krucifixy z 12., 13. a 15. století. Určitě se tu zastavte, posaďte se a vnímejte sílu a výjimečnost tohoto místa. V nádobě na svěcenou vodu najdete obvykle skleněné oblázky, které si odsud můžete odnést na památku.

Kamenný kostel Gamla Uppsala, postavený nad pohanským chrámem, pochází z počátku 12. století.Kamenný kostel Gamla Uppsala, postavený nad pohanským chrámem, pochází z počátku 12. století.|Shutterstock