Architekt Isaac Booth ji navrhl coby komín, jenž měl odvádět kouř z barvírny Wainhouseových.

Architekt Isaac Booth ji navrhl coby komín, jenž měl odvádět kouř z barvírny Wainhouseových. Zdroj: Shutterstock

Wainhouse Tower, nejvyšší dekorativní stavba světa.
Dnes věž funguje jako rozhledna.
Věž je dominantou celého Halifaxu.
Posledních dvacet let bývá věž při slavnostních příležitostech působivě osvětlována.
5
Fotogalerie

Když „hloupost“ sahá do nebes: Nejvyšší bezvýznamná věž světa

Wainhouse Tower, která se svými 84 metry shlíží na široké okolí britského Halifaxu, je nejvyšší dekorativní stavbou světa, která nemá žádný účel. Původně měla sloužit jako komín barvírny, ale nikdy se tak nestalo. Dnes je z ní turistická atrakce a rozhledna.

Věže, rozhledny nebo komíny, které dnes obdivujeme jako pamětihodnosti, obvykle měly v minulosti nějaký konkrétní účel. Wainhouse Tower tomuto zvyku ale odporuje. Vznikla jen tak. Beze smyslu. Tedy vlastně z rozmaru a kvůli letitým sousedským sporům.

Architekt Isaac Booth dostal od rodiny Wainhouseových zakázku vybudovat honosný komín, který by odváděl kouř z jejich rodinné barvírny. Se stavbou začal v roce 1871, ale jelikož nechtěl přistoupit na všechny požadavky zadavatele, byl brzy nahrazen poddajnějším architektem Richardem Swarbrickem Dugdaleem, který původní projekt doplnil o propracovanou galerii a zdobenou kopuli.

Wainhouse Tower, nejvyšší dekorativní stavba světa.Wainhouse Tower, nejvyšší dekorativní stavba světa.|Shutterstock

Komín za všechny „prachy“

Věž byla dokončena 9. září 1875 a stala se trnem v oku mnoha místních obyvatel. Především pak siru Henrymu Edwardsovi, který tím přišel o veškeré soukromí svého pozemku. Příběh věže tím ale nekončí. Wainhouse totiž barvírnu z finančních důvodů prodal těsně před dokončením, přičemž komín si nechal, a tak trvale odepsal jeho původní účel.

John Edward Wainhouse zemřel v červenci 1883 a věž byla nabídnuta k prodeji v aukci. Až do roku 1918 ji vlastnilo několik lidí, až připadla do správy Halifaxu.

Protože nikdy nebyla použita ke svému původnímu účelu, bývá jí přezdíváno Wainhouse's Folly.

Věž je dominantou celého Halifaxu.Věž je dominantou celého Halifaxu.|Shutterstock

Bezvýznamně významná památka

Za druhé světové války věž sloužila jako pozorovací stanoviště a její vchod se na pár let proměnil také v kurník pro slepice. V posledních dvaceti letech je věž často skloňována v souvislosti s osvětlením, které je opravdu působivé.

Pro veřejnost byla věž znovu otevřena v květnu roku 2009 a dnes funguje jako rozhledna. Kdo má chuť vystoupat čtyři sta schodů až na její vrchol, bude odměněn výhledem na celé širé okolí. Za jasného dne je z vyhlídkové plošiny vidět přes Penniny až na Blackpool Tower.

Posledních dvacet let bývá věž při slavnostních příležitostech působivě osvětlována.Posledních dvacet let bývá věž při slavnostních příležitostech působivě osvětlována.|Shutterstock