Místní zemědělci uprostřed sklizně.

Místní zemědělci uprostřed sklizně. Zdroj: Shutterstock

Unikátní způsob pěstování plodin.
Speciální kamenné zahrady utvářejí nezaměnitelný ráz ostrova.
Nejfotogeničtější skála ostrova, tzv. Sloní oblouk - Arco dell´Elefante. Z moře se zde vynořuje velká hlava slona, jehož chobot se obloukovitě vrací pod vodu.
Domy, které jinde nenajdete.
Venušino jezero. V zrcadle hladiny se údajně zhlížela Venuše pokaždé, když odcházela na intimní setkání s Bakchem.
8
Fotogalerie

Arabské zahrady v italském ráji ostrova Pantelleria

Ostrov Pantelleria najdete na půli cesty mezi pobřežím Sicílie a Tuniska. Ačkoli místní klima s malým množstvím srážek zemědělství příliš nepřeje, pochází odsud nejlepší kapary, kapusta, pomeranče a hrozny odrůdy Zibbibo, ze kterých se vyrábí typické sladké sicilské víno. Unikátní metodu pěstování tu vyvinuli už Féničané a celý ostrov má díky zachování tradice svůj nezaměnitelný ráz.

Přestože formálně patří tento vulkanický ostrov k Itálii, původ jeho jména najdeme v arabštině. V překladu znamená „dcera větru“ a jeho prvními obyvateli byli zmiňovaní Féničané. Během historie se tu vystřídali také Kartaginci a Římané. Dnes je oblíbeným a vyhledávaným místem potápěčů, ornitologů a milovníků přírody. Ostrovní krajinu chrání hned několik přírodních rezervací. Na své si tu ale přijdou hlavně milovníci dobrého vína a jídla. Vyhlášená místní značka má název Moscato di Pantelleria a Passito a způsob jeho pěstování rozhodně stojí za pozornost.

Speciální kamenné zahrady utvářejí nezaměnitelný ráz ostrova.Speciální kamenné zahrady utvářejí nezaměnitelný ráz ostrova.|Profimedia

Vinařská historie

Vinice na Pantellerii jsou stále obdělávány technikou Féničanů, kteří na ostrov dorazili před více než 2500 lety. Zemědělci nejprve vysadí vinnou révu do mělké, miskovité prohlubně v půdě zvané conche, která chrání rostliny před větrem a zároveň shromažďuje cennou vláhu. Hlavní stonek vinné révy se pak pečlivě zastřihne tak, aby se z něj stal keř, který se rozšiřuje paprskovitě, nikoli vertikálně. Dutina se neustále upravuje, aby réva rostla ve správných podmínkách. Hrozny se tu sklízejí na konci července při unikátním rituálním obřadu. Podobná technika pěstování v dutinách je k vidění také na větrném sopečném ostrově Lanzarote v Atlantském oceánu.

Kamenné zahrady.Kamenné zahrady.|Shutterstock

Domy pro citrusy

Pantelleria je také vyhlášeným místem pro pěstování pomerančů. Jelikož ale stromy dosahují výrazně větší výšky než vinná réva, pouhá jáma na zemi není dostatečně hluboká, aby stromy ochránila před silným větrem. Proto každý strom chrání vysoká kamenná zeď, která vytváří malou oplocenou zahradu, tzv. jardinu, s vlastním mikroklimatem uvnitř, které je chladnější a vlhčí než okolí.

Kromě toho, že kamenné zdi chrání stromy před větrem, zachycují také vlhkost a pomáhají kondenzovat noční mořskou mlhu na kapičky vody, které stékají do půdy a udržují ji vlhkou. Tento postup tak umožňuje pěstovat citrusové plody bez umělého zavlažování, což je ve středomořském klimatu naprosto unikátní.

Většina pantellerijských citrusových zahrad má kruhový tvar, ale najdou se i obdélníkové nebo pětiúhelníkové. Po celém ostrově jich existuje asi pět set.

Speciální kamenné zahrady utvářejí nezaměnitelný ráz ostrova.Speciální kamenné zahrady utvářejí nezaměnitelný ráz ostrova.|Profimedia

Unikátní architektura

Ale nejsou jen „jardiny“, ale i typické ostrovní domy zvané „damussa“, které tu byly budovány už v 10. století a vytvářejí unikátní charakter ostrova. Jsou čtvercového půdorysu, mají bílou, kopulovitou střechu, která odráží slunce.

Cenná dešťová voda je ze střechy odváděna systémem kanálků do podzemní cisterny, kde slouží k zavlažování zahrady. Domy jsou vystavěné z opracovaných lávových kamenů, které jsou na sebe naskládány bez jakéhokoliv pojiva.

Domy, které jinde nenajdete.Domy, které jinde nenajdete.|Profimedia

Genius loci k nezaplacení

Pohled na celý ostrov z ptačí perspektivy se návštěvníkům otevře z hory Montagna Grande, která je s výškou 836 metrů nad mořem také nejvyšším místem ostrova. Zajímavou přírodní atrakcí je také termální Venušino jezero. Je napájeno dvěma termálními prameny o teplotě od 30 do 60 stupňů a i v zimě si tak návštěvníci mohou užít koupání v teplé vodě.

Není divu, že si ostrov oblíbila celá řada celebrit a na svá letní sídla se sem pravidelně vracejí. Jednou z nich je třeba módní návrhář Giorgio Armani.

Venušino jezero. V zrcadle hladiny se údajně zhlížela Venuše pokaždé, když odcházela na intimní setkání s Bakchem.Venušino jezero. V zrcadle hladiny se údajně zhlížela Venuše pokaždé, když odcházela na intimní setkání s Bakchem.|Profimedia