Turistická stezka na vrcholu Diamond Hill v národním parku Connemara.

Turistická stezka na vrcholu Diamond Hill v národním parku Connemara. Zdroj: Shutterstock

Krajina a pobřeží Connemara v Irsku.
Connemarský pony je jediné ryze irské plemeno koně. Dříve sloužil jako jezdecký kůň nebo soumar, dnes se využívá v zemědělství a jako jízdní kůň. Křížením s plnokrevníky vznikají koně vhodní pro crosscountry a skokové soutěže.
Přílivový ostrov Omey je častým cílem turistů.
Kylemore Abbey, benediktinský klášter založený na pozemcích hradu Kylemore.
5
Fotogalerie

Connemara: Tepající srdce Irska

Říká se, že za každou hvězdu, kterou Bůh vložil na oblohu, jich vložil milion do oblasti Connemara. Ve zdejším národním parku se můžete na vlastní oči přesvědčit, že nejvzácnější poklady leží tam, kde je nejméně čekáme.

Vrchol Diamond Hill získal svůj název podle lesklých skal tvořených převážně křemenem. Místní děti dokonce kdysi jeho kousky prodávaly turistům jako „irské diamanty“.  Z jeho vrcholu se pak nabízí výhled na další irský klenot. Ten se sice na první pohled tolik neblýská, ale jeho krása je rozhodně uchvacující.

Krajina a pobřeží Connemara v Irsku.Krajina a pobřeží Connemara v Irsku.|Shutterstock

Déšť, vítr i slunce

Region Connemara se nachází ve větrném hrabství Galway v západním Irsku. Od pohoří Twelve Bens až k pobřeží Atlantiku se krajina kroutí a vlní a odhaluje korálové pláže, pásy mlžných bažin a dokonce i ledovcový fjord lemovaný majestátním opatstvím Kylemore Abbey. Connemara je země čtyř ročních období, kdy během jediného odpoledne zažijete déšť, vítr i slunce. Na druhou stranu útulná hospůdka nebo restaurace není nikdy daleko. Přesto je tady kvalitní větrovka základ, stejně jako slovník, neboť se nacházíte v jednom ze sedmi regionů, kde se mluví skutečně irsky.

Connemarský pony je jediné ryze irské plemeno koně. Dříve sloužil jako jezdecký kůň nebo soumar, dnes se využívá v zemědělství a jako jízdní kůň. Křížením s plnokrevníky vznikají koně vhodní pro crosscountry a skokové soutěže.Connemarský pony je jediné ryze irské plemeno koně. Dříve sloužil jako jezdecký kůň nebo soumar, dnes se využívá v zemědělství a jako jízdní kůň. Křížením s plnokrevníky vznikají koně vhodní pro crosscountry a skokové soutěže.|Shutterstock

Opatství a testament lásky

Opatství Kylemore Abbey na břehu jezera Pollacapall Lough je jednou z nejnavštěvovanějších památek celého Irska. A není divu. Už jen pohled zvenčí vás přenese do dob Viktoriánské Anglie. Novogotickou stavbu tu roku 1865 nechal vybudovat finančník Mitchell Henry pro svou ženu. Jako rodinné sídlo ovšem dlouho nevydržela. Po sedmi letech totiž Henryho manželka na hradě zemřela. Ani další z majitelů se tu moc dlouho neohřál. Shodou okolností a vinou první světové války se roku 1920 hrad proměnil v opatství.

Sestry Benediktinského řádu, které byly na útěku z Belgie, tu nalezly útočiště a později zde založily internátní katolickou školou. Přesto, že zde stále žijí řeholnice, umožňují zájemcům návštěvu areálu, včetně nádherných viktoriánských zahrad a rodinného mauzolea vybudovaného ještě samotným zakladatelem na památku zesnulé ženy. Jako poslední testament své lásky tu Henry nechal zhotovit neuvěřitelně honosný kostel, právem přezdívaný malá katedrála. Obvykle tu probíhá bohatý kulturní program, nebo alespoň hudební recitál, čtení poezie, či vystoupení místního sboru. To vše zcela zdarma.

Kylemore Abbey, benediktinský klášter založený na pozemcích hradu Kylemore.Kylemore Abbey, benediktinský klášter založený na pozemcích hradu Kylemore.|Shutterstock

Mizející ostrov

Když už navštívíte Connemaru, nesmíte minout Omey. Už jen samotná cesta na tento jedinečný přílivový ostrov je zážitkem. Lehce svíravý pocit, kdy jedete nebo jdete po navlhlém písku a doufáte, že příliv nastane později, než se stihnete vrátit, za to rozhodně stojí. Ruiny kostela ze 7. století zasvěceného Svátému Féchínovi, byly teprve nedávno pracně „vyloveny“ ze zdejších tekutých písků.

Přílivový ostrov Omey je častým cílem turistů.Přílivový ostrov Omey je častým cílem turistů.|Shutterstock

Irské fjordy

Killary je hadovitě stočený patnáctikilometrový ledovcový fjord, tvořící přirozenou hranici mezi hrabstvím Mayo a Galway. Místní tvrdí, že je ideální pro jízdu na kajaku, ale i pohled z bezpečí a relativního sucha místního přístavu stojí za to. Zvlášť s miskou horkých mušlí naservírovaných ve vyhlášeném food trucku Misunderstood Heron.