Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Torquay
Greenway House
Zátoka Elberry
Ostrov Burgh
Kents Cavern
8
Fotogalerie

Jižní Anglie: Kraj Agathy Christie

Při pohledu na malebnou krajinu devonského hrabství a poklidná zákoutí Anglické riviéry bude nejjižnější výspu Anglie asi jen málokdo spojovat s vraždami. Jenže to by se tu nesměla narodit Agatha Christie. Která místa jsou spojená s jejím životem a dílem?

1) Torquay

Rodiště královny detektivek si ji připomíná především speciální expozicí v místním muzeu a procházkou Agatha Christie Mile. Ta vás zavede například i do zahrady torrského opatství, kde na počest velké znalkyně jedů vyseli záhony plné smrtelně nebezpečných rostlin. Jen kousek odtud stojí kostel Všech svatých, kde byla Agatha pokřtěna. Opominout byste neměli viktoriánský hotel Imperial, v němž se odehrávají tři její romány, Princeznino molo, na němž se ráda projížděla na kolečkových bruslích, přilehlé Princezniny zahrady a také budovu zvanou Pavilion, kam Agatha chodívala na koncerty. Během jednoho z nich si vyslechla první žádost o ruku.

TorquayTorquay|Shutterstock

2) Greenway House

Za své nejmilejší místo označila nejprodávanější spisovatelka všech dob usedlost Greenway House na břehu řeky Dart nedaleko Brixhamu. Od roku 1938 ji využívala jako letní sídlo, následně se stala domovem její dcery Rosalind. Dnes je přístupná veřejnosti, která tak může nahlédnout do soukromého života autorky, jež si ho jinak velmi pečlivě chránila. Greenway House nicméně využila (pod změněnými názvy) jako místo činu v několika románech. Část televizní adaptace Hry na vraždu s Davidem Suchetem se tu dokonce natáčela.

Greenway HouseGreenway House|Profimedia.cz

3) Zátoka Elberry

Dobře ukrytá oblázková pláž na půli cesty mezi Paigntonem a Brixhamem je příjemné místo na procházku, venčení psa nebo piknik. Tajemně snad působí jen pozůstatky nevelkých viktoriánských lázní. Agatha se sem ráda chodívala koupat a na své oblíbené útočiště (v knize jako Elbury Cove) si vzpomněla při psaní Vražd podle abecedy – nechala zde naposledy vydechnout jednu z obětí. Dostanete se sem pěšky ze sousední Broadsandské pláže.

Zátoka ElberryZátoka Elberry|Shutterstock

4) Ostrov Burgh

Pokud toužíte alespoň částečně pocítit atmosféru zřejmě nejslavnějšího detektivního románu nejen Agathy Christie, vydejte se k hotelu Burgh Island na stejnojmenném ostrůvku. Po stopách Deseti malých černoušků (v rámci hyperkorektnosti se dnes kniha vydává pod názvem Až tam nezbyl žádný) lze vyrazit při odlivu po svých po písečném pásu, který se ovšem během přílivu zaplaví. Pak je nutno využít speciální mořský traktor. V roce 2001 se zde natáčela i adaptace dalšího románu, jehož děj sem spisovatelka umístila, Zlo pod sluncem.

Ostrov BurghOstrov Burgh|Shutterstock

5) Kents Cavern

Jeskynní systém nedaleko města Torquay, součást geoparku Anglické riviéry, je významnou památkou geologického i archeologického významu. Pozornost turistů si tedy zaslouží tak jako tak. Pro příznivce Agathy Christie má ale ještě přidanou hodnotu – jako Hampsley Cavern (v českém překladu Hampsleyská sluj) se objevuje v románu Muž v hnědém obleku. Inspiraci autorka prozradila zmínkou o nálezu pravěkých pozůstatků srstnatých nosorožců a jeskynních medvědů.

Kents CavernKents Cavern|Shutterstock

6) Dartmouth Steam Railway

Dodnes se můžete svézt vyhlídkovým parním vlakem spojujícím města Paignton a Kingswear, vzdálená od sebe necelých 11 km. Jednou z pěti zastávek je Churston, který Agatha Christie často využívala. Není tedy divu, že sehrál důležitou roli v románu Vraždy podle abecedy, který má s vlaky hodně co do činění. Pod názvem Nassecombe jej můžete zaznamenat i v již zmíněné Hře na vraždu.

Dartmouth Steam RailwayDartmouth Steam Railway|Shutterstock

7) Dartmoor

Krajina mokřadů, která má v současnosti status národního parku, neznamenala důležitý milník jen pro Arthura Conana Doylea, ale též pro jeho následovnici. Ta totiž dokončila svůj první román (Záhada na zámku Styles) v hotelu Moorland v Haytoru. A do oblasti umístila i děj dalších dvou příběhů, přestože zvolila fiktivní názvy vesnic: Velká čtyřka (Hoppaton) a Sittafordská záhada (Sittaford).

DartmoorDartmoor|Shutterstock