Nekonečný horizont maďarské pusty.

Nekonečný horizont maďarské pusty. Zdroj: Shutterstock

Typičtí pastevci zvaní čikóši.
Pastevec čikóš s povozem tradičního šedého skotu.
Ovce racka neboli cápová ovce. Symbol maďarské národní hrdosti.
Zašlá sláva Sandor Puszta.
ˇPusty jsou hnízdištěm mnoha druhů ptáků.
6
Fotogalerie

Pusta: nekonečná planina Evropy

Rozlehlou a souvislou travnatou krajinu, kterou byste čekali spíš v Mongolsku, Tibetu nebo Iránu, můžete objevovat nečekaně blízko. Při cestě z Budapešti na rumunské hranici se před vámi otevře nekonečný horizont pustých stepí, rozlehlých pastvin a bažin. Přes léto má tato vyprahlá pláň své neopakovatelné kouzlo.

Největší přírodní travnatá step v Evropě, jejíž název pochází z maďarského slova „prázdnota“, zabírá prakticky celou jihovýchodní polovinu Maďarska. Chybí tu orientační body, takže se tu dá zabloudit stejně jako kdesi v asijských planinách. Před smrtí hladem a žízní vás tu ale dnes kromě zájezdních hostinců, které tu byly budované od 17. století podél obchodních cest, ochrání i čilý turistický ruch.

Typičtí pastevci zvaní čikóši.Typičtí pastevci zvaní čikóši.|Shutterstock

Lidnatá pustina

Nejznámější a turisticky nejfrekventovanější je oblast Hortobágy puszta, která je současně nejstarším národním parkem v Maďarsku. Potkáte tu mimo jiné vzácné koně plemene nónius, šedý skot, uherské cápové ovce se spirálovitými rohy či prasata mangalica. K největším atrakcím patří také jezdecký um čikóšů neboli kovbojů pusty a vaření guláše pod širým nebem. Zatímco dnes jsou místní lidé živi z turistů, dříve byli pusty životaschopné především díky obhospodařování, pastevectví a zpracování produktů z chovů zdejších zvířat. Hřebčín s tradicí starší než 300 let zaujímá přední místo mezi národními hřebčíny v celé Evropě. Roku 1999 byl park Hortobágy zapsán na seznam světového dědictví UNESCO.

Pastevec čikóš s povozem tradičního šedého skotu.Pastevec čikóš s povozem tradičního šedého skotu.|Shutterstock

Na skok do minulosti

K maďarské krajině patřily odedávna také větrné mlýny. V suché rovině pusty byly jednou z mála možností, jak zpracovat zrniny a další rostlinné produkty. Chyběly tu totiž toky, které by roztočily mlýnská vodní kola. Jsou tak spolu s vahadly a osamělými usedlostmi připomínkou toho, jaký život v pustě byl. V obci Ópusztaszer ležící asi 25 km severně od Szegedu, se s místní historií můžete detailně seznámit díky monumentálnímu památníku, panorámatu i skanzenu.

Zašlá sláva Sandor Puszta.Zašlá sláva Sandor Puszta.|Shutterstock

Ve znamení ovce

Méně turisticky exponovanou pustu naleznete v obci Bugac, asi 25 kilometru jižně od Kecskemétu. Na 115 kilometrech čtverečních mezi Dunajem a Tisou se rozprostírá národní park Kiskunság, jehož krajina je tvořena nejen stepními systémy, ale i písečnými dunami, lesíky a zasolenými plochami. Za návštěvu stojí i muzeum s expozicí ovčáctví. Právě chov ovcí patří k tradičnímu obrazu pusty. Unikátem, který se nikde jinde na světě nevyskytuje, je ovce racka neboli cápová ovce. Ta je odpradávna symbolem maďarské národní hrdosti. Že by i symbol generové rovnosti? Spirálově stočené rohy mají totiž jak berani, tak ovce.

Ovce racka neboli cápová ovce. Symbol maďarské národní hrdosti.Ovce racka neboli cápová ovce. Symbol maďarské národní hrdosti.|Shutterstock