Pohled na Falmouth z Pendennis Point, Cornwall, při západu slunce a Sea Thrift v popředí.

Pohled na Falmouth z Pendennis Point, Cornwall, při západu slunce a Sea Thrift v popředí. Zdroj: Shutterstock

Procházka na Gyllyngvase Beach.
Falmouth Sea Shanty Festival na nábřeží přístavu a Národní námořní muzeum.
Přístav v podvečerním hávu.
Hrad v St Mawes postavený v roce 1540 a jedna z pobřežních dělostřeleckých pevností Jindřicha VIII. a sesterský hrad Pendennisu na straně Falmouthu.
Pláž v Swanpool Falmouth Cornwall Anglie Velká Británie
6
Fotogalerie

Falmouth: přímořské letovisko pro umělce a dobrodruhy

To, co město Falmouth odlišuje od ostatních přímořských letovisek Anglie, je rozhodně nadšení místních pro umění. Nejen díky dvěma uměleckým univerzitám zábava ve městě nikdy nekončí. K tomu rušný přístav, každoroční festival ústřic a festival národních písní, dělají z někdejší poklidné rybářské osady vyhledávanou turistickou destinaci.

Fakt, že se tu studenti univerzit téměř předhánějí v organizaci kulturního života, má vliv na dění ve městě. Každý den je tu nabitý osobitými koncerty, divadlem, stand-upy, nebo vernisážemi. Stačí si večer zajít do některého z mnoha podniků a nechat se překvapit tím, co zrovna bude na programu. Právem si proto Falmouth vysloužil titul nejkreativnějšího města ve Spojeném království.

Falmouth Sea Shanty Festival na nábřeží přístavu a Národní námořní muzeum.Falmouth Sea Shanty Festival na nábřeží přístavu a Národní námořní muzeum.|Shutterstock

Od námořníků po rybáře

Námořní historie Cornwallu se začala psát právě tady. Po australském Sydney a brazilském Riu de Janeiru se Falmouth může pochlubit třetím největším přirozeným přístavem na světě. Byl totiž vystavěn v místě, kde se sedm řek vlévá do dlouhé vodní plochy nazývané Carrick Roads. A někdejší osada se tak díky vybudování přístavu rozrostla do rozměrů významného přímořského města. S námořní historií se ostatně můžete nejlépe seznámit v Národním námořním muzeu Cornwallu. Život místních je s mořem spjat i jiným způsobem. Zejména rybářskou tradicí předávanou z generace na generaci, kterou můžete docenit v místních restauracích. Vychutnáte si tu jedny z nejlepších plodů moře z celé Anglie. I kdyby tedy měl být Falmouth jen vaší zastávkou na slavné South West Coast line, která městem prochází, na jídlo se tu zastavte.

Přístav v podvečerním hávu.Přístav v podvečerním hávu.|Shutterstock

South West Coast Path

Jelikož se Falmouth nachází na nejdelší značené stezce Anglie, byla by chyba si alespoň kousek z tisícikilometrové South West Coast Path neprojít. Zvlášť, když se v okolí města nachází hned několik vyhledávaných míst. Jako například hrad Pendennis z poloviny 16. století. Ten nechal vystavět ještě Jiří VIII., jako jednu z mnoha pevností při obraně proti francouzské invazi. Hrad se do dnešních dní zachoval v neobyčejné kondici, takže si můžete projít jak jeho interiér, tak vysoké hradby. Z těch byste mohli při jasném dni a troše štěstí pozorovat delfíny, sviňuchy, nebo tuleně a plejtváky Minke, kterými se místní vody jen hemží. Stezka si navíc letos připomíná 50. výročí, a při této příležitosti si lze online zakoupit „pas“, který si při různých zastávkách na cestě můžete nechat orazítkovat na památku.

Pláž v Swanpool Falmouth Cornwall Anglie Velká BritániePláž v Swanpool Falmouth Cornwall Anglie Velká Británie|Shutterstock

Pirátská historie

Oslavuje i Národní námořní muzeum ve Falmouthu. Letos si připomíná 20. výročí svého založení, a momentálně zde probíhá rozsáhlá multimediální výstava mapující zdejší pirátskou minulost. Ovšem bez jakýchkoliv příkras a romantického zpracování, které známe z filmů. Naopak, výstava se zaměřuje na velmi realistické vykreslení pirátského života, takže prohlídka rozhodně není vhodná pro děti. Ty naopak můžete vzít na další z výstav nahlížející na moře spíše vědeckým okem.

Procházka na Gyllyngvase Beach.Procházka na Gyllyngvase Beach.|Shutterstock

Subtropy v Anglii

Jen několik kilometrů jihozápadně od Falmouthu leží Trebah, 26 akrů subtropického údolí s exotickými zahradami. Mezi hlavní taháky tohoto patří obří Gunnera manicata, nedřevnatá trvalka považována za největší bylinu na světě. Stejně jako procházky po háji plném rododendronů a bambusů. Pokud půjdete dál po proudu potoka, který zde pramení, dostanete se až na pláž při ústí řeky Helford k památníku připomínající roli Cornwallu za druhé světové války v Den D.

Hrad v St Mawes postavený v roce 1540 a jedna z pobřežních dělostřeleckých pevností Jindřicha VIII. a sesterský hrad Pendennisu na straně Falmouthu.Hrad v St Mawes postavený v roce 1540 a jedna z pobřežních dělostřeleckých pevností Jindřicha VIII. a sesterský hrad Pendennisu na straně Falmouthu.|Shutterstock