Místo dnes slouží k výletům a setkáním.

Místo dnes slouží k výletům a setkáním. Zdroj: Nationaltrust

Zámek zůstává ve stejném stavu, jako když jeho majitel zemřel v roce 1605.
Panství mělo symbolizovat silnou katolickou víru svého majitele.
Díky tomu, že stavba zůstala prakticky nezměněná, je dnes architektonickým unikátem.
Půdorys stavby má tvar řeckého kříže.
Kouzlo alžbětinských zahrad se k panství v posledních letech díky péči National trust znovu vrátilo.
7
Fotogalerie

Lyveden New Bield: Tudorovský letohrádek a nedotčené alžbětinské zahrady

V srdci britského hrabství Northamptonshire stojí pozoruhodná stavba, která připomíná zašlou slávu alžbětinské doby. Nedostavěný tudorovský letohrádek Lyveden New Bield i rozlehlé zahrady kolem něj zůstaly prakticky nedotčené od roku 1605, kdy zemřel jeho majitel, zarytý katolík Thomas Tresham. Tajemné venkovské sídlo tak přímo vybízí k bližšímu prozkoumání.

Pozemek, na kterém letohrádek stojí, zakoupila původně rodina Treshamova v druhé polovině 15. století jako pastviny pro ovce. Byl to však sir Thomas Tresham, kdo později přeměnil její část na velkolepou zahradu s vodními příkopy a ovocným sadem a začal zde budovat toto pozoruhodné letní sídlo.

Díky tomu, že stavba zůstala prakticky nezměněná, je dnes architektonickým unikátem.Díky tomu, že stavba zůstala prakticky nezměněná, je dnes architektonickým unikátem.|Shutterstock

Za svobodnou víru

Jako zarytý katolík čelil Tresham ve svém životě velkému náboženskému odporu. To mu však nezabránilo v tom, aby se ke své „neanglikánské“ církvi hrdě hlásil. Lyveden New Bield je plný náboženské ikonografie. Náboženské vlysy a christogramy (zkratky vyjadřující jméno Ježíše Krista) zdobí její exteriér a samotný tvar budovy připomíná řecký kříž.

Půdorys stavby má tvar řeckého kříže.Půdorys stavby má tvar řeckého kříže.|Nationaltrust

Prokletý majetek

Plánovaná velká lóže zůstala nedokončená, protože v roce 1605 Tresham zemřel a Lyveden zdědil jeho syn Francis. Ten byl však ještě téhož roku jako jeden ze třinácti spiklenců zatčen za svou účast na spiknutí katolického střelného prachu, a později zemřel v Tower of London. Panství zdědil mladší bratr Lewis, který o něj nejevil velký zájem a roku 1643 ho prodal.

Panství mělo symbolizovat silnou katolickou víru svého majitele.Panství mělo symbolizovat silnou katolickou víru svého majitele.|Shutterstock

Kouzlo starých časů

Pod gescí National Trust si nyní mohou návštěvníci Lyveden New Bield vychutnat jako místo, které je vezme do dob dávno minulých. Je možné si zde udělat piknik, prozkoumat ho s audio průvodcem a prohlédnout si nedokončené sídlo, které zůstalo prakticky nezměněné.

Obnoveny byly pouze zahrady, které se vrátily do alžbětinské podoby a dnes jsou raritou v moderním zahradnickém světě. Návštěvníci si mohou prohlédnout ovocný sad, labyrint, vyvýšenou terasu, klkatý příkop o louky s divokými květy. Nějak takhle si to nejspíš kdysi Thomas Treshman představoval.

Kouzlo alžbětinských zahrad se k panství v posledních letech díky péči National trust znovu vrátilo.Kouzlo alžbětinských zahrad se k panství v posledních letech díky péči National trust znovu vrátilo.|Nationaltrust

Tip na výlet

Lyveden New Bield se nachází hned vedle silnice A6116 poblíž Oundle v hrabství Northamptonshire, odkud můžete odbočit na cestu A427, která vás dovede až k němu.  Nejbližší vlakové nádraží je Kettering, vzdálené asi 16 kilometrů. Pokud se v místních končinách budete někdy toulat, určitě si na něj vzpomeňte. Má totiž své neopakovatelné kouzlo.

Rozlehlé panství, které bylo dlouhá léta veřejnosti skryto.Rozlehlé panství, které bylo dlouhá léta veřejnosti skryto.|Nationaltrust