V místech kudy neprotéká řeka, připomíná kaňon spíš Mars.

V místech kudy neprotéká řeka, připomíná kaňon spíš Mars. Zdroj: Shutterstock

Z celé délky kaňonu se nejvíce navštěvuje část s poetickým jménem Dolina zámků.
Právě tady vítr a voda daly vzniknout těm nejbizarnějším skalním útvarům, které připomínají svým vzhledem zkamenělé hrady a které rozehrají vaši fantazii.
Impozantní kaňon z červeného pískovce místní s hrdostí dokonce přirovnávají k slavnému americkému Grand Canyonu.
Některá místa se nedají popsat, ale musí se zažít.
Pokud chcete nahlédnout i pod pokličku místní kultury, alespoň návštěva jurty a ochutnání zdejších specialit by měla být samozřejmostí.
6
Fotogalerie

Dechberoucí Šaryn: objevte kazašský Grand Canyon

Kaňon řeky Šaryn rozkládající se asi 200 kilometrů východně od Almaty nedaleko kyrgyzských hranic, je konečně snadno dostupný. Nová silnice vedoucí přímo z největšího města regionu je důkazem toho, že se kazašská vláda rozhodla více investovat do infrastruktury a podpořit místní turistický ruch.  Kromě mnoha vzácných druhů zvířat a největší světové koncentrace sogdianských jasanů, jsou zdejším lákadlem také perfektně připravené turistické trasy pro celou rodinu.

 

Velký kaňon Střední Asie

Až skoro na hranici Kazachstánu s Čínou se pří výhledu na panorama zasněžených hor Tien Shan rozprostírá Národní park Šaryn. Ačkoliv se skládá z pěti kaňonů, oficiální a velmi trefný název je Národní park Šarynský kaňon. Je sice znatelně menší než proslulý Grand Canyon, ale jelikož je tvořen převážně tenkými vrstvami červeného pískovce, svou podobu se svým americkým bratrem mu nikdo upřít nemůže. A ani nechce. Místní jsou si této podoby natolik vědomi, že ji často a rádi prodávají ve snaze přilákat sem více návštěvníků. Území kaňonu spolu s okolní krajinou na hranicích Ujgurského, Rayimbekského a Enbekšikazašského regionu Almatské oblasti je od roku 2004 vyhlášeno národním parkem nejen pro fotogenické skalní útvary, ale také historické a kulturní dědictví se zachovanými pohřebišti.

Právě tady vítr a voda daly vzniknout těm nejbizarnějším skalním útvarům, které připomínají svým vzhledem zkamenělé hrady a které rozehrají vaši fantazii.Právě tady vítr a voda daly vzniknout těm nejbizarnějším skalním útvarům, které připomínají svým vzhledem zkamenělé hrady a které rozehrají vaši fantazii.|Shutterstock

Po úpatí i po řece

Při pohledu z úpatí kaňonu se až tají dech. Otevírá se odsud výhled na ohromující množství vysokých útesů, jedinečných skalních útvarů a přírodní scenérie hrajicí všemi barvami. A právě proto tudy vede oblíbená stezka pro všechny, kteří se nebojí výšek. Můžete z ní obdivovat sílu řeky Šaryn, která před 12 lety zformovala toto místo v některých úsecích až do hloubky 370 metrů. Řeka tudy stále protéká, a tak lze využít i nabídky zdejších firem, skočit do raftu a vychutnat si také krásu říčních břehů z opačné perspektivy. Almatské cestovky nabízejí jednodenní výlety do kaňonu, ty ale vychází poměrně draho. Pomaleji a ekonomičtěji se dá dojet maršrutkami, autobusy nebo stopem do Kegenu a odtud taxíkem ke vstupu do Údolí zámků. Při cestě z Kyrgyzstánu je nejlepší přejet přes hraniční přechod z údolí Karkary do Narynkolu, kam ovšem nejezdí veřejná doprava. 

V místech kudy neprotéká řeka, připomíná kaňon spíš Mars.V místech kudy neprotéká řeka, připomíná kaňon spíš Mars.|Shutterstock

Dolina zámků

Údolí hradů neboli Dolina zámků je nejznámějším a nejnavštěvovanějším kaňonem Šarynského parku. Vytvořil ho jeden z dnes již vyschlých přítoků řeky. O tom, že ke svému jménu nepřišel náhodou, svědčí bizarní skalní útvary připomínající starobylé ruiny hradů, kterých během tříkilometrové túry potkáte bezpočet.

Pokud vás bude tlačit čas, je toto místo nejlepší volbou, jak nasát maximum ze zdejší unikátní atmosféry. Parkoviště, odpočinkové altánky a pítka jsou pro "rychlovýletníky" příjemným bonusem. Na konci cesty pak mohou dobít energii v restauraci a Eko parku. Ten nabízí několik možností ubytování včetně útulných jurt. Pokud se rozhodnete zůstat déle, rozhodně se vám vyplatí prozkoumat i méně navštěvované, ale o to méně exponované, kouty parku.

Z celé délky kaňonu se nejvíce navštěvuje část s poetickým jménem Dolina zámků.Z celé délky kaňonu se nejvíce navštěvuje část s poetickým jménem Dolina zámků.|Shutterstock

Ráj fauny a flóry

O tom, že je toto místo veskrze unikátní, svědčí i pozůstatek někdejšího dlouhého lesního pásu jasanů sogdian. Ty se rozkládaly po severních svazích pohoří Tien Shan již v období paleogénu a přežily několik dob ledových. Jasanové háje v parku celkově pokrývají plochu asi padesáti čtverečních kilometrů, což je nejvyšší koncetrace na světě. Podobný, ale mnohem menší háj najdete už jen na jednom místě v Severní Americe.

Kromě toho je park domovem dalších tisiců druhů rostlin a desítek druhů zvířat, z nichž je mnoho endemitických. Třeba šarynská ryba osman holý, nebo ohrožený kozorožec sibiřský. Toho při větší dávce štěstí můžete spatřit, kterak si nerušeně šplhá po žlutě zbarvených skalách v odlehlejší části parku. Sem už se ale dostanete jen za pomoci auta s pohonem všech čtyř kol. 

Pokud chcete nahlédnout i pod pokličku místní kultury, alespoň návštěva jurty a ochutnání zdejších specialit by měla být samozřejmostí.Pokud chcete nahlédnout i pod pokličku místní kultury, alespoň návštěva jurty a ochutnání zdejších specialit by měla být samozřejmostí.|Shutterstock