Belgie, nebo Francie? Víme, kdo vymyslel hranolky a kde mají ty nejlepší
I zdánlivě malá věc dokáže vyvolat velké vášně, jak dokazuje dlouhodobý spor mezi Belgičany a Francouzi o původu hranolků. Obě země se totiž rády chlubí tím, že právě u nich tato celosvětově oblíbená pochoutka vznikla, a každá má svou vlastní verzi, jak tomu bylo. Historici si už nicméně svůj názor udělali a vědí také, která ze zemí dovedla hranolky k dokonalosti.
Belgičané tvrdí, že tradice smažení brambor vznikla v 17. století v údolí řeky Mázy. Místní obyvatelé zde údajně smažili malé rybky jako součást jídelníčku. Když však řeka v zimě zamrzla a ryby nebyly k dispozici, začali místo nich smažit kousky brambor nakrájené do podoby rybek. Tuto teorie podpořil rukopis z roku 1781.
Podle belgického historika Pierra Leclercqa, ale tento text mluví o tenkých plátcích brambor, které se smažily na trošce tuku, což bylo běžné i v jiných částech Evropy. „Nejedná se tedy o naše hranolky, které jsou nakrájené na tyčinky a ponořené do fritovacího oleje,“ vyvrací pro RTBF původní domněnku Leclercq.
Během Francouzské revoluce
Historik se kloní k tomu, že domov této pochoutky je třeba hledat v sousední Francii. Sami Francouzi uvádějí, že první smažené brambory se prodávaly na pařížském mostě Pont Neuf v 80. letech 18. století. Prodavači nabízeli „pommes frites“ kolemjdoucím a brambory smažené v tuku se rychle staly oblíbeným jídlem Pařížanů. Zejména kvůli probíhající Francouzské revoluci si toto jednoduché a levné jídlo získalo popularitu mezi nižšími vrstvami obyvatelstva.
Hranolky se pak podle historiků z Francie pravděpodobně dostaly do Belgie díky geografické blízkosti obou zemí. V Belgii se však tato pochoutka uchytila mnohem více než v sousední zemi. Francouzi se totiž postupně od tradičního smažení brambor odklonili a zaměřili se spíše na sofistikovanější gastronomii, zatímco v Belgii se hranolky staly skutečnou kulinářskou specialitou.
Dvojí smažení
Belgická tradice přípravy hranolků se tak vyvinula odlišným směrem – tamější hranolky se začaly smažit dvakrát, což jim dodalo křupavou texturu zvenčí a měkké jádro uvnitř. Tento postup a používání hovězího loje namísto rostlinného oleje vedly k jedinečné chuti, která se ve Francii nikdy plně nerozvinula.
Hranolky se dodnes v Belgii prodávají v tradičních stáncích specializovaných na tuto pochoutku. Ty nejlepší pak prý můžete ochutnat přímo v Bruselu. Brzy vás do něj zavedeme a provedeme vás legendárními místy, kde se tyto smažené bramborové pochoutky prodávají.