Klima v Mariánských lázních je léčivé.

Klima v Mariánských lázních je léčivé. Zdroj: marianske-lazne.info

Zpívající fontána v Mariánských lázních.
Klaadská je oblíbeným turistickým cílem.
Pobyt v Mariánských lázních je léčebný i bez procedur.
V Mariánských lázních je léčivé klima.
Klima v Mariánských lázních je léčivé.
6
Fotogalerie

Když klima léčí: Mariánské lázně získaly prestižní status

Mariánské Lázně získaly prestižní status klimatických lázní a stávají se tak nejkomplexnějšími lázněmi v České republice. Kromě přírodních minerálních vod, zřídelního plynu, rašeliny, slatiny a bahna, nabízejí oficiálně také léčivé klima. Využívat se bude zejména pro léčbu akutních i chronických plicních onemocnění.

O to, aby zdejší jedinečné podmínky a výjimečně čisté ovzduší byly uznány za léčebné, usilovaly Mariánské Lázně už od května roku 2021. Získání statusu klimatických lázní a splnění přísných kritérií předcházela řada investic do infrastruktury, opatření pro ochranu životního prostřední a udržitelný rozvoj. Měření ovzduší Českým hydrometeorologickým ústavem probíhalo po dobu dvou let a ve výsledku prokázalo vysokou kvalitu místního vzduchu. V noci navíc přináší chladnější vzduch z lesů do údolí, kde se lázně nachází, terapeutický bioaerosol.

Pobyt v Mariánských lázních je léčebný i bez procedur.Pobyt v Mariánských lázních je léčebný i bez procedur.|marianske-lazne.info

Na vzduchu a ve formě

Klimatické lázně léčí pomocí tzv. klimatoterapie, která obvykle trénuje organismus a postupně zvyšuje jeho výkonnost. Součástí této léčby je pobyt na čerstvém vzduchu a postupné zatěžování těla. V případě Mariánských Lázní je velmi důležitá i poloha v nadmořské výšce 630 metrů, která odpovídá podhorskému tonizujícímu klimatu a pro léčbu využívá i takových klimatických faktorů, jakými jsou intenzivnější UV záření, nižší barometrický tlak a vyšší saturace hemoglobinu kyslíkem, vyšší obsah ozónu a záporných iontů, eliminace prachu a alergenů.

V Mariánských lázních je léčivé klima.V Mariánských lázních je léčivé klima.|marianske-lazne.info

Lázně a turistika

Díky unikátnímu spojení lázeňských tras s turistickými a cyklostezkami je možné individualizovat pohyb hostů v přírodě. Například vyhledávaný osada Kladská, která leží v nadmořské výšce 820 m n. m., poskytne svým klientům mimořádné benefity. Čistý vzduch naplněný léčivými bioaerosoly z okolních smrkových lesů a aktivní odpočinek. To dělá z Mariánských Lázní unikátní destinaci, která se odlišuje od ostatních lázní Karlovarského kraje.

Klaadská je oblíbeným turistickým cílem.Klaadská je oblíbeným turistickým cílem.|marianske-lazne.info

Velké plány do budoucna

Po zařazení západočeského lázeňského trojúhelníku na seznam UNESCO, je nový status Mariánek už druhým významným úspěchem v poslední době. Status klimatických lázní je totiž obdobou statusu Heilklimatischer Kurort, který se uděluje v německy hovořících zemích. Jde o nejvyšší dosažitelnou metu v místě s pravidelně monitorovaným a certifikovaným čistým ovzduším, jež je zároveň přírodním léčivým zdrojem. Do lázeňského města by tak výhledově měl status přilákat také větší množství hostů z Německa, kteří byli jeho tradičními návštěvníky.

Zpívající fontána v Mariánských lázních.Zpívající fontána v Mariánských lázních.|marianske-lazne.info