Hora Matky Boží

Hora Matky Boží Zdroj: Profimedia.cz

Kunětická hora
Slatiňany
Litomyšl
Pevnost Bouda
Muzeum Járy Cimrmana
10
Fotogalerie

Pardubický kraj: tipy na neotřelé výlety s příběhem

Kraj s francouzským šmrncem, co voní senem a medem. Na hřbetu koně tu zapomenete na svět a splynete s okolím tak, že se můžete stát až neviditelnými.

Perník s rybou

Návštěva Pardubic svádí k tloustnutí, protože ochutnávce staročeských medových perníků prostě neodoláte. Zvláště když navštívíte perníkárnu u Janošů, kde se ruční výrobě voňavých sladkůstek věnují už sto let. Sami si můžete jejich titěrné řemeslo vyzkoušet a ozdobit si vlastní perník. Předtím si ho ale dopřejte s kávou nebo perníkovou medovinou. Chutná báječně. Po takovém zážitku se vyplatí v romantice pokračovat. K tomu se skvěle hodí vyjížďka na výletní lodi Arnošt až do Kunětic. Tenhle výlet je potřeba předem rezervovat, protože zájem je značný. V průběhu plavby pojedete podél části labské cyklostezky až ke Kunětické hoře.

Pokud se nechcete na vodu jenom dívat, ale chcete si ji i užít, zajeďte se vykoupat na přírodní koupaliště písníky Mělice – Lohenice. Všude kolem jsou borové lesy. Pokud trávíte čas u vody aktivně, můžete navštívit nedaleký soukromý rybářský revír u Lázní Bohdanče. Nemusíte mít s sebou nic, jen chuť si to užít, a to třeba i se svými dětmi. Objednávat se nemusíte, areál je veliký. Mějte jen na paměti, že všechny úlovky musí být vrácené vodě. Těšit se můžete na líny, candáty i kapry. Povolenka chyť a pusť stojí sto padesát korun, ale když si tu dáte za tři stovky něco na zub, budete ji mít zadarmo. Pokud budou mít děti u chytání dlouhou chvíli, určitě se zabaví na některé z mnoha prolézaček. Rybaří se od devíti do pěti. Až sem budete hledat cestu, hlídejte si směr na Černou u Bohdanče a po dvou stech metrech budete v cíli.

PardubicePardubice|Profimedia.cz

Z Neviditelné věže za Járou Cimrmanem až k nejmohutnějšímu stromu

Co nebylo dobré pro obyvatele Litomyšle, je skvělé pro turisty, kteří míří do renesanční Tvrze Orlice, kde se můžete i ubytovat. Bloudit nebudete, stojí uprostřed přírody kousínek od Letohradu. Kromě samotné tvrze, kde si můžete prohlédnout třeba funkční historickou knihtiskařskou dílnu, vycpaná zvířata, unikátní nástěnné malby nebo čtyři sta let utajovaný středověký sklep, tu mají něco, co ve Smetanově městě způsobilo skandál a velké pohoršení. Rozhlednu, která díky svému unikátnímu nerezovému provedení v sobě zrcadlí okolní krajinu a stává se tak neviditelnou. Oproti původní podobě je pro zdejší účely vylepšená ještě o jedno patro.

V samotném Letohradě si zase střihněte strašidelnou prohlídku, která vede přes zámecký park a strašidelnou jeskyni až na zámek, kterým vás provede Bílá paní, jež čeká na své vysvobození. Těmi odhodlanými zachránci byste měli být právě vy, návštěvníci. Celá prohlídka je totiž zasazená do doby, kdy byl park zakletým lesem plným nadpřirozených bytostí. Protože k zámku vede dlouhá cesta, je potřeba na její trase splnit několik úkolů. Vašimi průvodci budou mimo jiné vodník, rusalka, kostlivec, ježibaba či čert.

S místním parkem se pojí další zajímavá skutečnost, a to, že tu byla po dlouhá léta pěstovaná vůbec nejstarší bonsaj v Evropě. Do Vídně ji v roce 1882 přivezl z Japonska hrabě Karl Stubenberg a už tehdy jí bylo alespoň sto let. Hrabě ji potom daroval svému bratrovi, který žil v Letohradě. Pečovalo o ni pět generací Stubenbergů. Dnes ji tu však už nenajdete. Jako oko v hlavě ji střeží v Botanické zahradě v Liberci a můžete ji spatřit pouze jeden týden v roce při speciální příležitosti.

V zámeckém sklepení byste logicky očekávali sbírku starých archivních vín. Nenajdete tu však jedinou lahev, ale místo toho vás ohromí úplně jiná expozice. Nakouknete do světničky osobnosti, která málem trumfla Karla IV. v anketě o Největšího Čecha. Nepovedlo se to hlavně proto, že ji ze soutěže vyškrtla samotná BBC. Ano, Jára Cimrman má v Letohradě vlastní malé muzeum. Nechybí ani řez postelí i s peřinou. Se samotným velikánem se pak můžete potkat osobně v podobě malé sochy u zámku. V Březové nad Svitavou najdete ještě rozhlednu nesoucí Mistrovo jméno.

Vůbec nejmohutnější památný strom v České republice roste deset kilometrů od Letohradu směrem na severovýchod. Po obvodu měří přes třináct metrů a jedenáct lidí má co dělat, aby ho objali. I když se stáří Vejdovy lípy odhaduje skoro na osm set let, pořád má dobře zachovalé křivky. Do jejích útrob můžete dokonce i vstoupit. Někdo odhadl, že se tam v pohodě vejde stůl se čtyřmi židlemi. Když si s sebou vezmete metr, můžete si to přeměřit. Orientačním bodem je statek nad přehradou Pastviny. A kde se vzalo jméno lípy? Legenda praví, že jeden z bývalých majitelů statku chodil do hostince v údolí. Když ho opouštěl, vždycky prý pronesl stejnou větu: „Kdypak já na ten kopec vejda?“ Lidé mu tak začali říkat Vejda a památná lípa je po něm pojmenovaná.

Muzeum Járy CimrmanaMuzeum Járy Cimrmana|Profimedia.cz

Kde shazovat kalorie

Kdo miluje kolo a nechce se šetřit, velmi rád využije Orlicko – Horskou cyklotrasu, která začíná v Králíkách na Malém náměstí a měří necelých šedesát kilometrů. Stoupání si užijete dost, například k mariánské poutní kapli sv. Trojice, odkud se dáte k hájovně Čečel nad Písařovem. Prudký sjezd vás čeká nad Mlýnickým dvorem. Pak si dáte do těla pod vrcholem Bukové hory, následně sjedete nad Červenovodské sedlo a rozmyslíte si, jestli se chcete ještě trochu zapotit. Pokud ano, vydáte se na nejvyšší bod Suchý vrch a odtud po červené k pevnosti Bouda. Poté, co sjedete do Mladkova, budete pokračovat proti proudu Tiché Orlice. Než se ocitnete zpátky v Králíkách, minete ještě vrcholy Bukovohorské hornatiny a Červenou Vodu.

Pro in-line bruslaře je zase ideální patnáctikilometrová trasa Letohrad–Ústí nad Orlicí–Choceň. Po cestě se vám příroda představí v celé své kráse. Údolí řeky Tiché Orlice je se svými meandry a skalnatými svahy opravdu kouzelné. Zastavit se můžete třeba na zřícenině hradu Lanšperk, který nikdy neměl věž a hlavní obranu zajišťovala jen obvodová hradba. Zdivo, které bohužel již z velké části chybí na hradě, se jen tak nerozpadlo. Bylo totiž použité na výstavbu domků v nedaleké vsi. Moc hezký je také přírodní labyrint v Brandýse nad Orlicí. Jeho stavitelé se inspirovali v Anglii, která, jak se ví, je zemí bludišť.

Pokud místo vlastního pohonu dáváte přednost něčemu, co bude klusat za vás, zvolte projížďku na koni. Kromě Slatiňan či Kladrub nad Labem vás čtyřnozí miláčkové provětrají také v Ostrově u Lanškrouna, Dolní Dobrouči na ranči U Černých koní nebo třeba v jízdárně u Kotyzů. Jste-li už trošku zkušenější a máte rádi něco speciálnějšího, vychutnejte si indiánskou jízdu na farmě Petra Staňka v Ústí nad Orlicí.

Ani horolezectví v Pardubickém kraji nezůstává stranou. Dokonce tu najdete přímo ideální podmínky, a to jak na pískovcových, tak na žulových skalách. Nejlepšími horolezeckými oblastmi jsou například Studenecké skály, lom Škrovád u Slatiňan nebo Šilinkův důl u Předhradí. Na protažení těla je také výborný lanový park Peklák u České Třebové.

Pevnost BoudaPevnost Bouda|Profimedia.cz

Na zámek i hrádeček

Málo známé, ale na zážitky bohaté je také okolí Skutče. Hlavní dominantou kraje je bezpochyby zámek Nové Hrady. Až vejdete do areálu, budete chvíli na rozpacích, jestli jste náhodou nevkročili do francouzských Versailles. Francouzský styl není rozhodně náhodný. Zámku ve zdivu doslova koluje francouzská krev. Tuhle nádhernou rezidenci si totiž nechal postavit hrabě Jean-Antoine Harbuval de Chamarè, jehož matka tu zakoupila původní panství. Na svou dobu byl velmi pokrokový a moderní. Pod jeho dohledem vyrostlo naprosto ukázkové sídlo ve stylu čistého rokoka a od té doby už nikdy nebylo přestavěno.

Nejsou to ale jen vnější kudrlinky, které vás ohromí. Jeho komnaty ukrývají opravdové poklady. Třeba největší sbírku motokol, mopedů a kol s pomocným motorem u nás. Celkem tu našlo místo více než sto nablýskaných strojů z celého světa. Unikátní je také galerie dámských anglických klobouků v oranžerii naproti labyrintu, kde nechybí ani voliéra s papoušky. Jestli jste kdy na dostizích spíše obdivovali roztodivné pokrývky hlav urozených dam, tak tady si přijdete na své. Z dřevěné vyhlídky zase můžete pozorovat lesní zvěř v zámecké farmě.

Jen osmnáct kilometrů odtud najdete v lesoparku Slatiňany skutečný ráj pro malé caparty. Kočičí hrádek je miniatura opravdického hradu, který uprostřed lesa nechala vybudovat pro své děti kněžna Vilemína. Aby byl příchod velkolepý a wow efekt dokonalý, přijďte sem po stejnojmenné naučné stezce. Je to nenáročná tříkilometrová procházka, kterou můžete absolvovat i s kočárkem. Po cestě si s dětmi prohlédnete devět informačních tabulí.

Zámek Nové HradyZámek Nové Hrady|Profimedia.cz


Hvězdná pětka

Následující cíle nejspíš znáte, ale proč je nezařadit do itineráře? Stojí za to!

  • Litomyšl s renesančním zámkem, klášterními zahradami a rodným bytem Bedřicha Smetany
  • Kladruby nad Labem s jedním z nejstarších hřebčínů na světě
  • Žemberk s malebným centrem, rozhlednou a nedalekou přehradou či hradem Litice
  • Toulovcovy maštale s uzoučkými roklemi, které vytvářejí skryté skalní městečko
  • Stezka v oblacích v Dolní Moravě s nerezovým tobogánem a úžasnými výhledy na okolní horské masívy