Šopky vypadají spíš jako obrovské katedrály nebo hrady zářící do dáli všemi různými barvami, lesklými foliemi a stuhami.

Šopky vypadají spíš jako obrovské katedrály nebo hrady zářící do dáli všemi různými barvami, lesklými foliemi a stuhami. Zdroj: Shutterstock

Od roku 1937 se v Krakově na Rynku Glownem okolo sochy Adama Mickiewiczedy koná první čtvrtek v prosinci v 10:00 soutěž o ty nejkrásnější.
Vila Hanse Ulricha stojící na Sokolské třídě v Ostravě je místní kulturní památkou.
Akce, která určitě stojí za pozornost.
4
Fotogalerie

Ostravský advent: Krakovské jesličky ve vile Hanse Ulricha

Krakovské jesličky neboli šopky jsou natolik svérázné, že se jejich výroba dostala na seznam světového dědictví UNESCO. Návštěvníci si je budou moci prohlédnout v kouzelné atmosféře vily známého stavitele a starosty Moravské Ostravy, jehož jméno je spojováno také s budováním Vítkovic. Sváteční náladu v historických kulisách budou dokreslovat české a polské adventní tradice.

Nemusíte jezdit až do Krakova, abyste si prohlédli tradiční pestrobarevné betlémy, které vypadají jako domečky pro panenky. Jejich výroba sahá až do středověku a původně byly určené pro méně vzdělané lidi, kterým měly názorně vykreslit zrození Krista.

Od roku 1937 se v Krakově na Rynku Glownem okolo sochy Adama Mickiewiczedy koná první čtvrtek v prosinci v 10:00 soutěž o ty nejkrásnější.Od roku 1937 se v Krakově na Rynku Glownem okolo sochy Adama Mickiewiczedy koná první čtvrtek v prosinci v 10:00 soutěž o ty nejkrásnější.|Shutterstock

Jelikož se do jejich zobrazení postupně vkrádaly satirické narážky na vládnoucí třídy, byla v 19. století jejich výroba zakázána. Dnes se opět těší velké oblibě a do jejich tvorby se zapojují umělci i nadšenci s celými rodinami.

 

Dějiny v domečku

Originální šopky často upozorňují na nějakou významnou událost uplynulého roku, a tak je otázkou, která se do těch letošních propíše nejvýrazněji. Betlémská tradice z Krakova bude o to působivější, že se s ní návštěvníci budou moci seznámit právě ve vile stavitele Hanse Ulricha. Třípodlažní budova, kterou krášlí prvky novorenesance, manýrismu, novobaroka i takzvaného švýcarského stylu, je ideálním místem.  

Vila Hanse Ulricha stojící na Sokolské třídě v Ostravě je místní kulturní památkou.Vila Hanse Ulricha stojící na Sokolské třídě v Ostravě je místní kulturní památkou.|Ostravské památky

Vernisáž proběhne už dnes od 17. hodin a návštěvníci se až do konce prosince mohou těšit také  na vánoční obchůdek na Jantarové stezce, dílny pro děti, lektorské programy, koledy, kavárnu s dezerty, svařák i punč.