„Svaté schody“ vám nabídnou výhled na okolní vesnice (Svídnice, Chleny, Borovnice, Velká a Malá Lhota), v dálce pak rozeznáte Ještěticko-vyhnanický hřbet, za nímž se rýsují Krkonoše.

„Svaté schody“ vám nabídnou výhled na okolní vesnice (Svídnice, Chleny, Borovnice, Velká a Malá Lhota), v dálce pak rozeznáte Ještěticko-vyhnanický hřbet, za nímž se rýsují Krkonoše. Zdroj: Shutterstock

Schodiště se skládá ze sto padesáti tří schodů a šestnácti odpočívadel.
Podhůří Orlických hor je zvlášť v téhle době naprosto kouzelné.
Hraběnka Terezie Eleonora Ugarte a na osamoceném návrší u Orlických hor nechala vybudovat poutní místo Homole
Jádrem celého komplexu je kostel Panny Marie Bolestné, hřbitov, budova kaplanky, kostnice a zvonice, ke kterým vede unikátní schodiště.
5
Fotogalerie

Tip na výlet: po „nebeských“ schodech na Homoli

Nedaleko hradu Potštejn u Kostelce nad Orlicí stojí kostel Panny Marie Bolestné. Kouzelné poutní místo vystavěné na kopci zvaném Homole v podhůří Orlických hor, nabízí kromě velkolepého výhledu do kraje ještě jednu zvláštnost. Vedou k němu takzvané „svaté schody“. Ty tvoří 153 kamenných stupňů a 16 odpočívadel postavených přesně podle růžence.

Původně tu prý stával hrad, který dobyl sám Karel IV. při bojovém tažení proti Mikulášovi z Potštejna. Díky hraběnce Terezii Eleonoře Ugarte tu na konci 17. století vyrostl velkolepý poutní areál, jehož dominantou je barokní kostel Panny Marie Bolestné, ke kterému vede unikátní schodiště.

Jádrem celého komplexu je kostel Panny Marie Bolestné, hřbitov, budova kaplanky, kostnice a zvonice, ke kterým vede unikátní schodiště.Jádrem celého komplexu je kostel Panny Marie Bolestné, hřbitov, budova kaplanky, kostnice a zvonice, ke kterým vede unikátní schodiště.|Shutterstock

Křesťanský rozmar

Hraběnka, která zůstala vdovou po španělském generálovi Ugarte, cítila povinnost přivést své poddané na „správnou“ víru, a proto přímo na svém panství v Borovnici vybudovala velkolepé poutní místo. Prostředky na výstavbu jí poskytlo dědictví po bratrovi, Františku Adamovi Eusebiovi, říšském hraběti ze Žďáru, který byl zároveň posledním mužským příslušníkem tohoto rodu. Hraběnka tím nejen pozvedla svůj věhlas, ale zároveň i své hospodářství. Příliv poutníků se jí totiž rozhodně ekonomicky vyplácel.

Hraběnka Terezie Eleonora Ugarte a na osamoceném návrší u Orlických hor nechala vybudovat poutní místo HomoleHraběnka Terezie Eleonora Ugarte a na osamoceném návrší u Orlických hor nechala vybudovat poutní místo Homole|Shutterstock

Svaté schody

Unikátem celého komplexu je dvě stě metrů dlouhé schodiště, které se skládá ze sto padesáti tří schodů a šestnácti odpočívadel.  Tento počet není náhodný, ale souzní s myšlenkou, že poutníci se během stoupání mohli modlit růženec. Počet schodů totiž přesně odpovídá počtu „Zdrávasů“ a množství odpočívadel „Otčenášům“.  

Schodiště se skládá ze sto padesáti tří schodů a šestnácti odpočívadel.Schodiště se skládá ze sto padesáti tří schodů a šestnácti odpočívadel.|Shutterstock

Pokorná cesta za uzdravením

Po schodišti, které se brzy stalo hlavním symbolem poutního místa, stoupali věřící, kteří sem podnikali pouť za hledáním vnitřní síly, energie nebo třeba uzdravením. Schody často zdolávali po kolenou a každý schod políbili. Nahoře v kostele Panny Marie Bolestné se pak modlili u obrazu Panny Marie Ústecké a věřili ve splnění svých přání.

Baroko v krajině

Nezáleží na tom, jestli jste věřící nebo ateisti. I dnes má poutní místo na Homoli své podmanivé kouzlo. Můžete sem přijet načerpat klid a ponořit se nerušeně do svých myšlenek, pokochat se jednou z nejhezčích ukázek komponované české barokní krajiny, anebo si vychutnat výhledy na okolní vesnice i obrysy Krkonoš v dálce.

Podhůří Orlických hor je zvlášť v téhle době naprosto kouzelné.Podhůří Orlických hor je zvlášť v téhle době naprosto kouzelné.|Shutterstock