V Neratově v Orlických horách najdete unikátní kostel se skleněnou střechou.

V Neratově v Orlických horách najdete unikátní kostel se skleněnou střechou. Zdroj: Shutterstock

Neratov je od 60. let 17. století známým poutním místem, kdy zde rokytnický farář nechal podle svého snu vyřezat milostnou sošku Panny Marie.
V poutním kostele začala v dubnu oprava prosklené střechy.
Od roku 1990 se v kostele pořádaly bohoslužby nejdříve pod "otevřeným nebem", v současnosti je již kostel zastřešen částečně prosklenou střechou.
Pohnutá historie a působivá atmosféra kostela s prosklenou střechou do Neratova stále přivádí mnoho poutníků.
5
Fotogalerie

Tip na výlet: Prosklený kostel v Neratově

Pokud toužíte po klidu uprostřed hektického léta a místě, kterému se masová turistika dosud vyhýbá i uprostřed hlavní sezóny, vyrazte do Orlických hor. Hluboká údolí Divoké a Tiché Orlice zvou k dlouhým procházkám a rozjímání. Kostel v Neratově se stane kouzelnou oázou, kde načerpáte sílu a inspiraci.

Zázračný pramen

V obci Neratov, dříve Bärnwald, stával dřevěný kostelík už v 16. století. Když tu vytryskl léčivý pramen, kterému místní přistavěli malé lázně, bylo zázračné místo zasvěcené Panně Marii na světě. Na tradiční srpnovou pouť k dřevěné sošce, kterou podle svého snu nechal vyřezat rokytnický farář, se každoročně začalo sjíždět tisíce poutníků.

V poutním kostele začala v dubnu oprava prosklené střechy.V poutním kostele začala v dubnu oprava prosklené střechy.|Shutterstock

Pohnutý osud

První velkolepá realizace chrámu podle návrhů architekta G. B. Alliprandiho započala kolem roku 1723. Netradiční pojetí a působivá kompozice stavby nad údolím Divoké Orlice ale nezaručila kostelu dostatečnou ochranu. Po druhé světové válce kostel vyhořel a během komunismu byl určen k demolici. To se naštěstí kvůli nedostatku financí nestalo a po revoluci v roce 1989 začal být kostel postupně opravován až do své současné podoby.

Neratov je od 60. let 17. století známým poutním místem, kdy zde rokytnický farář nechal podle svého snu vyřezat milostnou sošku Panny Marie.Neratov je od 60. let 17. století známým poutním místem, kdy zde rokytnický farář nechal podle svého snu vyřezat milostnou sošku Panny Marie.|Shutterstock

Výhled do nebe

Pokud na vás interiéry kostelů obvykle působí ponuře a temně, chrám Nanebevzetí Panny Marie je pravým opakem. Prosklená střecha zve k pohledu vzhůru za každého počasí. Ne náhodou tohle místo kromě nábožensky smýšlejících lidí vyhledávají i senzibilové nebo třeba jogíni. Ať je to silou vyšší moci, energií, nebo světlem, bude vám tu zkrátka dobře.

Od roku 1990 se v kostele pořádaly bohoslužby nejdříve pod "otevřeným nebem", v současnosti je již kostel zastřešen částečně prosklenou střechou.Od roku 1990 se v kostele pořádaly bohoslužby nejdříve pod "otevřeným nebem", v současnosti je již kostel zastřešen částečně prosklenou střechou.|Shutterstock

Chráněné dílny

Kromě kostela a fary, které sem bezesporu lákají největší množství turistů, jsou srdcem Neratova také chráněné dílny a bydlení pro zdravotně postižené. Originální tkalcovské výrobky, keramiku nebo třeba pletené koše, to všechno tu můžete nakoupit, a ještě přispět na dobrou věc. A pokud si výlet budete chtít zpříjemnit nějakými světskými radovánkami, rozhodně nevynechejte Neratovskou hospodu. Poctivou českou hotovku nebo domácí limonádu rozhodně oceníte.

Pohnutá historie a působivá atmosféra kostela s prosklenou střechou do Neratova stále přivádí mnoho poutníků.Pohnutá historie a působivá atmosféra kostela s prosklenou střechou do Neratova stále přivádí mnoho poutníků.|Shutterstock