Výhled do kraje blanických rytířů.

Výhled do kraje blanických rytířů. Zdroj: Archiv Veroniky Kratochvílové

Výhled do kraje blanických rytířů.
Zkamenělý strážce blanických rytířů
Naučná stezka Čeňka Kraupnera.
Kaple Utrpení Páně byla postavena v roce 1748.
Výhled do kraje blanických rytířů.
8
Fotogalerie

Tip na výlet: Křížovou cestou ke strážci blanických rytířů

O Miličínském lvu jste nejspíš už slyšeli. Ochránce české země, který svým řevem v případě nebezpečí probudí blanické rytíře. Sice se proměnil v kámen, ale podle pověsti jeho srdce bije dál. Přesvědčit se o tom můžete, pokud vystoupáte na vrch Kalvárie u Miličína, v srdci České Sibiře. Odměnou vám bude nejen setkání s legendou, ale také okouzlující výhled na Mladovožicko a Podblanicko.

Sfinga, kterou vytvořila sama příroda. Tak by se dal popsat pozoruhodný skalní útvar, ve kterém lze při troše představivosti spatřit ležícího lva dívajícího se k jihu. Podle pověsti totiž nebezpečí zaútočí právě odsud. K Miličínskému lvu prý vede z Blaníku tajná podzemní chodba. My se k němu ale dostaneme mnohem pohodlněji, po Naučné stezce Čeňka Kraupnera. Pokud si chcete zpříjemnit cestu na hlavním silničním tahu do Českých Budějovic, budete osvěžující procházkou lesem rozhodně nadšeni.

Výhled do kraje blanických rytířů.Výhled do kraje blanických rytířů.|Archiv Veroniky Kratochvílové

Po stopách Miličínského rodáka

Stezka, která nás vyvede na kopec Kalvárie, byla pojmenovaná po vyučeném ševci, který se v meziválečném období stal hybatelem miličínského dění. Byl starostou, sokolem, divadelním ochotníkem, zakladatelem okrašlovacího spolku i otcem deseti dětí. Začíná v parku před úřadem městyse a pokračuje rynkem ke státní silnici, a dále ke hřbitovu. Odsud už začíná stoupat do kopce. Z centra se k ní dostanete jednoduše po červené turistické značce.

Naučná stezka Čeňka Kraupnera.Naučná stezka Čeňka Kraupnera.|Archiv Veroniky Kratochvílové

Čtrnáctero zastavení

Kapličky křížové cesty, která byla na kopci založena roku 1796, jsou zdobené pašijovými obrázky, které připomínají jednotlivé výjevy z Ježíšovy cesty na horu Golgota. Původní kamenné kříže jimi byly nahrazeny roku 1914.

Původně kamenné kříže byly v roce 1914 nahrazeny kamennými kapličkami.Původně kamenné kříže byly v roce 1914 nahrazeny kamennými kapličkami.|Archiv Veroniky Kratochvílové

Blízko k nebesům

Na vrcholu hory ve výšce 698 metrů nad mořem stojí Kaple utrpení Páně z roku 1748. Podle pověsti ji nechala vystavět bohatá rodina jako poděkování za znovunalezení svého ztraceného syna. Je odtud překrásný výhled do okolí. Zajímavostí je, že když jsme v období druhé světové války přišli o příhraniční hory, stával tu skokanský můstek, o kterém se můžete více dozvědět v muzeu České Sibiře. Poblíž se nachází bývalý, dnes zčásti zatopený lom na pararulu. Přímý vstup k němu je sice zakázán, ale pokud se budete držet značených stezek, nemusíte mít obavy. Jde o skutečně kouzelné místo.

Kaple Utrpení Páně byla postavena v roce 1748.Kaple Utrpení Páně byla postavena v roce 1748.|Archiv Veroniky Kratochvílové

Strážce legendy

Od kaple kousek dál po lesní cestě dojdete až k legendárnímu lvu. Pararulový obr připomíná legendu o blanických rytířích. Když se český kníže sv. Václav se svou rytířskou družinou uchýlil na dlouhá staletí ke spánku do nitra hory Blaník, provázel jej lev. Ten se ale údajně neskryl pod zemí, nýbrž ulehl právě na vrcholu protější hory. Z Kalvárie tak nenápadně, ale přesto ostražitě čeká, až přijdou nepřátelé české země a svým silným řevem probudí blanické rytíře opět k životu.

Výhled do kraje blanických rytířů.Výhled do kraje blanických rytířů.|Archiv Veroniky Kratochvílové