Borovanské Borůvkobraní se musí zažít!

Borovanské Borůvkobraní se musí zažít! Zdroj: Profimedia

Původní klášter, později zámek byl barokně přestavěn.
Bývalý klášter je současným srdcem obce.
Rybník Žižkovec nedaleko Borovan.
Monumentální socha Jana Žižky z Trocnova.
Součástí borůvkobraní je i soutěž v pojídání knedlíků.
6
Fotogalerie

Tip na výlet: Borůvkobraní v jihočeských Borovanech

Máte rádi borůvky? Pak by vás mohlo zajímat, že jen 17 kilometrů od Českých Budějovic najdete borůvkovou cyklostezku, borůvkovou zahrádku a obec, kde se každoročně koná ojedinělá akce zvaná Borůvkobraní. To letošní se v Borovanech uskuteční už tento víkend!

Historie „borůvkové“obce

První zmínky o Borovanech sahají až do roku 1186. Postupně spadala obec do vlastnictví rodu Vítkovců, Rožmberků, Švamberků a Schwarzenbergů. Ti všichni se více či méně zasloužili o její současnou podobu. Zejména pak o největší památku z pozdního středověku, Borovanský klášter. Roku 1455 ho založil Petr z Lindy, a poté se stal útočištěm augustiniánských kanovníků , kterým sloužil až do poloviny 16. století, kdy řádoví bratři vymřeli na mor.  Na konci 17. století pak klášter přestavěli Schwarzenbergové na zámek, který využívali jako svou letní rezidenci. A to až do roku 1939, kdy se poprvé dostal do rukou borovanské obce, která jeho prostory využívala pro základní školu. 

Bývalý klášter je současným srdcem obce.Bývalý klášter je současným srdcem obce.|Profimedia

Kultura v klášteře

Někdejší klášter byl nově zrekonstruován a od roku 2010 se stal doslova centrem kulturního dění celé obce. Pořádají se tu trhy, výstavy a nejrůznější kulturní akce, většinou spojené s borůvkami. K vidění je tu lapidárium barokních soch, obrazy a plastiky ze sbírek Alšovy jihočeské galerie, originál Mariánského sloupu z Českých Budějovic, nebo propracované muzeum železnice. Rodiče zlobivých dětí jistě ocení i „muzeum Pekla“, kde je možné projít zážitkovou trasu s průvodcem, při které děti poznají čertovskou školu, mučírnu i kuchyni čertů. Ty "napravené" už se pak za odměnu mohou svézt pekelným tobogánem. Po intenzivním zážitku přijde vhod zákusek ze zámecké kavárny a uklidňující vůně zdejší bylinkové zahrádky.

Původní klášter, později zámek byl barokně přestavěn.Původní klášter, později zámek byl barokně přestavěn.|Profimedia

Borůvková mánie

Zámecká zahrada ukrývá ještě jeden poklad. Rostlinu, jejíž plody by mohla obec hrdě nosit ve znaku. Zdejší borůvková zahrádka nabízí osm druhů kanadských borůvek, které návštěvníci mohou nejen ochutnat, ale následně si je v podobě sazeniček odvézt domů a založit si na vlastní borůvkovou sklizeň.

Skutečná borůvková mánie tu pravidelně propuká na začátku prázdnin v rámci dvoudenního borůvkového festivalu, který se letos uskuteční 8. a 9. července. Návštěvníci tu mohou ochutnat nejrůznější borůvkové speciality. Od knedlíků, přes muffiny, vdolky až po zmrzlinu nebo pivo. Největší sháňka je ale každoročně po domácích borůvkových koláčích. Pečou je tu hospodyně z Borovan a okolí podle receptů svých prababiček. I přesto, že se jich pokaždé napeče až několik stovek, zpravidla se po nich zapráší dřív, než byste řekli borůvka. Během akce probíhá také doprovodný program, který návštěvníkům přiblíží místní folklor.

Součástí borůvkobraní je i soutěž v pojídání knedlíků.Součástí borůvkobraní je i soutěž v pojídání knedlíků.|Profimedia

Výlety do okolí

Když už budete do Borovan vážit cestu, byla by škoda hned zase odjíždět. Přespat můžete třeba v penzionu Borovanský mlýn, a následně se vydat na průzkum blízkého okolí. Součástí obce je totiž i 3 kilometry vzdálený Trocnov. V rodišti Jana Žižky jistě stojí za návštěvu jak jeho monumentální památník, tak zdejší muzeum zasvěcené našemu nejslavnějšímu vojevůdci a nově otevřený skanzen.

Nedaleko odtud je pak nejjižněji položená Zoo Dvorec, se 120 druhy zvířat. K té můžete přijet třeba na kole. 26 kilometrů dlouhá cyklostezka prozaicky pojmenovaná „Na kole okolo Borůvkovan“, vás příjemně provede po okolí. A pak si už můžete odpočinout na pláži originálně koncipovaného přírodního koupaliště Lazna, které se nachází nedaleko centra. O filtraci vody se tu starají vodní rostliny a přírodní ekosystémy. Tak hurá na jih!

Monumentální socha Jana Žižky z Trocnova.Monumentální socha Jana Žižky z Trocnova.|Profimedia