Lidé a Země

Lidé a Země Zdroj: Lidé a Země

Etiopie
Indie
Londýn
Pardubicko
USA
6
Fotogalerie

Svébytný sever Indie, Danakilská proláklina, americký ráj i londýnský výlet: dubnové číslo LaZ právě vychází

Jaro převzalo otěže a před námi je období slunce a hojnosti. Možná už se rozmýšlíte, kde letos budete čerpat zážitky a inspiraci, nebo dokončujete prázdninový itinerář. Abyste rozhodování měli snazší, nabízíme vám další dávku autentických reportáží z celého světa.

Michal Balada vás přesvědčí o tom, že severozápad USA patří k nejzajímavějším oblastem, které si vůbec můžete představit. Konkrétně státy Oregon a Washington můžou zastínit i Kanadu nebo Nový Zéland.

USAUSA|Lidé a Země

Miloš Hurta vyzdvihuje Ladak. Tento odlehlý kout indického Himálaje je podle něj jiný než celý zbytek Indie. Oblast je známá nejen krásnými kláštery, ale hlavně horami a divokými řekami. Je podle něj doslova magnetem pro všechny, kdo mají rádi hory. Vybírat můžete z mnoha treků a výstupů na nejvyšší vrcholy.

Pavel Svoboda naopak přísahá na Kašmír. Na své cestě prozkoumal hory, které u nás ještě nejsou příliš známé.

Dobrodružné povahy zaujme reportáž Tomáše Kubeše. Bájná Danakilská proláklina v severní Etiopii je místem, kde se umírá rychle a pomoci se tu nikdo nedočká. Když se k tomu připočtou nevraživí Afaři, kteří jediní dokážou v těchto podmínkách přežít, není divu, že turistů je tu poskrovnu.

EtiopieEtiopie|Lidé a Země

Magdalena Rojo navštívila rodiny v Mexiku, Etiopii, Rumunsku, Senegalu, v Indii i na Slovensku a šest let sbírala příběhy žen ovlivněných migrací. Vznikla tak kniha Ženy, které zůstaly. Jeden z příběhů si můžete přečíst právě v tomto čísle.

Mystická krajina, kde se snoubí zasněžené štíty Himálaje, zelené louky, divoká říční údolí i nekonečná vysokohorská pustina. Pestrý svět přírody neopakovatelným způsobem dotvářejí zdejší lidé, kteří se od sebe odlišují nejen vzhledem, ale také architekturou, jazykem, vírou a rituály. Spojení toho všeho činí ze severní Indie místo slibující poznání, dobrodružství a intenzivní zážitky, na které zaručeně nezapomenete. Jolana Sedláčková vás vezme do opravdové Indie.

Honza Čermák vás tentokrát pozve do londýnských zákoutí, která zaujmou i znalce britské metropole. Stále je tu co objevovat.

LondýnLondýn|Lidé a Země

Rozhovor s fotografem Petrem Rambouskem vás přesvědčí o tom, že kvantita jde obvykle na úkor kvality a fotit všechno, co člověk vidí, není podstatou reportážní ani umělecké fotografie.

Bronislav Jaroš vás provede krajem koní a perníku. Pardubicko čtenáře rozhodně mile překvapí.

Do Indie se poprvé vydala v roce 2012 jako klasický batůžkář. Tato obrovská a pestrá země byla vždycky jejím snem, a protože se sem chtěla vracet jako průvodkyně, bylo třeba zemi dokonale poznat. A to se Janě Křížové podařilo od prvního dne… Hádejte, jak voní a chutná Kašmír?