Národní svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi opět nabídne bohatý duchovní a kulturní program. Nebude chybět ani oblíbený lunapark či slavnostní ohňostroj.

Národní svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi opět nabídne bohatý duchovní a kulturní program. Nebude chybět ani oblíbený lunapark či slavnostní ohňostroj. Zdroj: Shutterstock

Dub dle pověsti vysadila kněžna sv. Ludmila roku 903, když se narodil její prvorozený vnuk Václav.
Kašperk je nejvýše položeným královským hradem v Čechách.
Také Český Krumlov bude dějištěm velkolepých slavností.
Kouzelný výhled na řeku Berounku.
5
Fotogalerie

Svatováclavské slavnosti a tipy na prodloužený víkend

Den české státnosti, který odkazuje k hlavnímu zemskému patronovi, svatému Václavovi, je tu. Mnozí si státní svátek navíc rovnou spojí s víkendem, a tak nás čekají minimálně tři volné dny babího léta. Ať už vyrazíte do míst, která jsou se svatováclavskou legendou přímo spojena, nebo si vyberete některou ze zajímavých kulturních akcí, možná vám přijde vhod pár našich redakčních tipů.

Výlet k dubu Svatého Václava ve Stochově

Podle pověsti se ve městě, které dnes leží nedaleko Nového Strašecí, narodil roku 903 svatý Václav. Kdysi tu stávalo hradiště a Václavova babička, svatá Ludmila, tu na počest jeho narození zasadila dub, který tu roste dodnes. Je považován za vůbec nejstarší památný strom v naší zemi. Na to, že je mu kolem 1000 let, je výjimečně zdravý a silný. Nedaleko stromu stojí pískovcová socha svatého Václava z roku 1887. Že jste ho ještě neviděli? Tak hurá do Stochova!

Dub dle pověsti vysadila kněžna sv. Ludmila roku 903, když se narodil její prvorozený vnuk Václav.Dub dle pověsti vysadila kněžna sv. Ludmila roku 903, když se narodil její prvorozený vnuk Václav.|stromroku.cz

Národní svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi

Na jednu z největších duchovních akcí v České republice míří každoročně tisíce poutníků i turistů. Právě tohle středočeské město je totiž s kultem svatého Václava přímo spojeno. I když poněkud tragicky.

Podle historiků se slavnosti ve Staré Boleslavi konaly už v dobách vlády Karla IV., který několikrát Starou Boleslav navštívil. V roce 2003 navázala pouť na tyto staleté tradice velkých staroboleslavských poutí a slavností svatováclavského milénia v roce 1929.        

Duchovní program jde opět ruku v ruce se světskými radovánkami, a tak vás tu od čtvrtka do sobotního večera čeká svatováclavský průvod, celá řada koncertů, divadelních představení i ukázky lidových řemesel. Určitě se zastavte na Mariánském náměstí, v areálu baziliky sv. Václava, v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a v letním kině Houšťka.

Na Svatováclavské slavnosti je nejlepší přijet MHD nebo vlakem, a to do Brandýsa nad Labem nebo Staré Boleslavi. Doprava ve Staré Boleslavi totiž bývá v době konání oslav omezena nebo zcela uzavřena. 

Národní svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi opět nabídne bohatý duchovní a kulturní program. Nebude chybět ani oblíbený lunapark či slavnostní ohňostroj.Národní svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi opět nabídne bohatý duchovní a kulturní program. Nebude chybět ani oblíbený lunapark či slavnostní ohňostroj.|Shutterstock

Dny šumavského trojhradí

Šumavské trojhradí je geograficky tvořeno strážnými hrady Rabí, Kašperkem a Velharticemi, které společně tvoří trojúhelník, v jehož středu se nachází město Sušice. Kašperk je nejvýše položeným královským hradem v Čechách v nadmořské výšce 886 metrů, Rabí je naše nejrozsáhlejší hradní zřícenina, a Velhartice platí za nejromantičtější hrad se zámkem na Šumavě. Ve dnech 28. 9. – 1. 10. pořádají společně Dny šumavského podhradí, kdy se výjimečným způsobem otevřou svým návštěvníkům.

Kašperk je nejvýše položeným královským hradem v Čechách.Kašperk je nejvýše položeným královským hradem v Čechách.|Shutterstock

Svatováclavské slavnosti v Českém Krumlově

Tradiční podzimní slavnosti v Českém Krumlově nabízejí vedle kulturních i bohaté gastronomické zážitky. Oslavy na počest sv. Václava, patrona české země, ale i všech pivovarníků a vinařů provází spousta dobrého jídla, pití, zábavy a kulturních představení. Tance, hudby, piva, vína, medoviny a spousty kulinářských skvostů tu bude víc než dost. Během Svatováclavských slavností nebude chybět ani tradiční setkání Václavů a Václavek a slavností koncert se závěrečným zpěvem chorálu Svatý Václave. Lákavý je i Svatováclavský večer otevřených muzeí a galerií s doprovodným programem. Místní muzea budou až do neděle otevřena za výhodné vstupné.

Také Český Krumlov bude dějištěm velkolepých slavností.Také Český Krumlov bude dějištěm velkolepých slavností.|Shutterstock

Výlet na mytický Tetín

Pokud jste ještě nenavštívili tohle kouzelné místo na skalnatých vrších nad řekou Berounkou, máte příležitost to napravit. Obec, kde nyní žije kolem tisícovky obyvatel, se do historie zapsala mnoha významnými událostmi. Roku 921 tu měla být zavražděna babička svatého Václava, kněžna Ludmila. Tuto událost dnes připomíná kostel svaté Kateřiny, kde měla být mrtvá kněžna přechodně pohřbena. Výhled ze skalního ostrohu na okraji obce nad řekou Berounkou, je skutečně dech beroucí.

Kouzelný výhled na řeku Berounku.Kouzelný výhled na řeku Berounku.|Shutterstock

Plzeňské „Devadesátky“ na autobusáku

Plzeňská kulturní a kreativní zóna DEPO2015 bude v sobotu 30. září od 15 hodin hostit netradiční hudební projekt Tenkrát na západě – Devadesátky. Unikátní festival přestaví na jednom pódiu ve velkém sálu bývalé autobusové haly koncerty šesti legendárních plzeňských kapel, které vznikly v porevolučně uvolněném desetiletí.