Lidé a Země

Lidé a Země Zdroj: Lidé a Země

Anglie
Francie
Jemen
Kuks
Rozhovor
7
Fotogalerie

Perly jižní Anglie, bájný Jemen i francouzské cyklostezky. Červnové číslo LaZ právě vychází!

Červen je měsíc zralých třešní, lučního kvítí a velkých očekávání. Jaké bude letošní léto a kde načerpáte energii na celý zbytek roku? Pokud právě teď ladíte prázdninový itinerář a plánujete, jak nejlépe zužitkovat dny volna, zastavte se a vydechněte. 

Představte si sami sebe ve svěží krajině útesů v jižní Anglii, na pouštním Manhattanu uprostřed Šibámu, na Fidži nebo třeba na francouzské cyklostezce. A pak je zase otevřete a začtěte se do našich reportáží, které vás tam rovnou přenesou.

Ať už dáváte přednost historii, architektuře, nebo aktivní dovolené, krajina útesů a bujného pobřeží jižní Anglie vás chytne za srdce. Martin Hájek představí krásy výstředního Sussexu, provede vás dosud neobjevenými zákoutími Brightonu a poodhalí oponu tajemného Cornwallu. Už téměř patnáct let tráví jarní měsíce ve Velké Británii a představuje její krásy českým studentům. Díky této práci měl to štěstí procestovat Anglii, Skotsko, Wales i Irsko křížem krážem a poznat místa, kam by se možná ani sám nedostal.

AnglieAnglie|Lidé a Země

Honza Čermák na potemnělou poetiku těchto míst navazuje v rubrice Sedmička, kde upozorňuje na místa spojená s životem a dílem spisovatelky Agathy Christie.

Lukáš David, který se na svět dívá nejraději objektivem svého fotoaparátu, se tentokrát rozhodl zjistit, jaký je skutečný život delegátů na turecké riviéře. Jde skutečně o práci snů? A jaká jsou jeho nejoblíbenější místa v Turecku?

O tom, jak to vypadá přímo v srdci bájného Hadramautu, se ve své reportáži z Jemenu rozepsala Lenka Hrabalová. Ještě nedávno v této oblasti řádily radikální islámské skupiny a zdálo se, že není možné, aby se sem cizinci dostali. I Šibám byl konfliktem a útoky poškozen, a když o něm před lety psala disertaci, nečekala, že jej najde v tak dobrém a zachovalém stavu. A už vůbec prý nečekala, že jej navštíví tak brzy. Ne že by to ovšem bylo snadné.

JemenJemen|Lidé a Země

Irena Páleníčková vás pozve na kola do Francie. Kdo dává přednost rovinám a kvalitnímu povrchu, obvykle vybírá mezi Nizozemskem a známou podunajskou nebo rýnskou cyklostezkou. Francouzské cyklostezky jsou tak velmi příjemným překvapením. Jízda po nich je totiž zážitkem pro každého cyklistu. Do sítě zdejších vodních cest patří okolo sta průplavů a řek o celkové délce přes osm tisíc kilometrů a podél většiny z nich vedou převážně nové, částečně z peněz EU financované cyklostezky, na něž je vjezd aut zakázán.

Jaké to je, ocitnout se v roli dobrovolníka a fotografa během lékařské expedice v amazonském pralese, si na vlastní kůži zažil Roman Nemec. Ve své reportáži se rozepsal především o tom, že solidarita zkracuje vzdálenosti a pomáhat může úplně každý.

Proč se vám v červenci vyplatí odcestovat na Fidži, se dozvíte v rubrice Kompas. A pokud dáváte přednost dovolené v tuzemsku, udělá vám radost článek Bronislava Jaroše. Jaroměřský rodák vychvaluje Kuks, kde je podle něj stále co objevovat.

Chutě a vůně senegalské kuchyně se na vás přenesou z gastroreportáže Magdalény Rojo. Cibule je základ. Stejně tak jako ryba, rýže, kuskus nebo arašídy.

Chybět nebude ani portrét, ve kterém šéfredaktor Honza Čermák představí samotářského lidumila Igora Brezovara. Za 25 let najezdil v sedle motorky 470 tisíc kilometrů po šesti kontinentech a 135 státech. Pozornost široké veřejnosti si ale získal až díky dokumentárnímu seriálu Po jedné stopě. Proč si k natáčení vybral právě Afriku? A kam ho srdce táhne dál?

RozhovorRozhovor|Lidé a Země

O informace, jak se žije Češce v Austrálii, se podělí Michaela Kroufková, která tu žije s přestávkami už pět let.

Trochu jinak o zdánlivě „profláklé“ pouti do Santiaga de Compostela se rozepsal Jan Stejskal. Dozvíte se, proč ji nesoudit, ale naopak přijímat všechno, co vám díky ní přijde do cesty. Tomáš Beránek vám pak doplní několik reálií a vy si možná nakonec přece jen splníte svůj dávný sen. Třeba jen na pár desítek kilometrů.