Constantine

Constantine Zdroj: Profimedia.cz

Most Sidi M’Cid
Hoggar
Timgad
Římské ruiny Tipasa
Kasba v Alžíru
10
Fotogalerie

TOP 10: Alžírsko

Alžírsko, největší země afrického kontinentu, nabízí návštěvu okouzlujících měst s křivolakými uličkami a úžasnou architekturou, středomořské pobřeží, dech beroucí scenerie i prohlídku římských zřícenin.

Constantine

Je přírodní zázrak a velké turistické lákadlo. Constantine bylo hlavním městem Numidie, starověkého berberského království. Ve 12. století tu, i přes občasné drancování, kvetl obchod natolik rozsáhlý, že se sem sjížděli kupci z Pisy, Janova a Benátek. K většině budov ve městě se dostanete pouze po mostě přes velký kaňon.

Most Sidi M’Cid

U města Constantine ještě zůstaňme a prozkoumejme most, který k němu vede. Most Sidi M’Cid byl postaven v roce 1912 a je vysoký 175 metrů. V době svého vzniku byl nejvyšším visutým mostem na světě, ale v roce 1929 jej překonal Royal Gorge Bridge v americkém Coloradu. Je dominantou soutěsky a nabízí výjimečný výhled na část města a údolí za ním.

Hoggar

Uprostřed Sahary se tyčí pohoří Hoggar, nehostinná krajina s vystupujícími čedičovými masivy. V jeho srdci najdete shluk erodovaných sopečných jader, nad nimiž je devět tisíc metrů vysoký průsmyk Assekrem, jenž je součástí národního parku Ahaggar a jedním z mnoha divů jižního Alžírska. V Assekremu se můžete ubytovat v chatě, kde přenocujete a vychutnáte si výhledy na východ a západ slunce.

Timgad

Timgad leží v provincii Batna. Starověké římské město nechal postavit císař Traján. Koncem 8. století jej však jeho obyvatelé postupně opouštěli. Triumfální Trajánův oblouk přežil zkoušku a v roce 1900 byl rekonstruován. V dobrém stavu je také divadlo, ve kterém si dodnes můžete užít hudební představení. V roce 1982 bylo město zapsáno na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Římské ruiny Tipasa

Mezi plážemi, borovicemi a mírně zvlněnými kopci se rozprostírá tyrkysové moře, které slouží jako kulisa zlatých ruin. Tipasa, která byla v období od 6. století před naším letopočtem do 6. století našeho letopočtu několikrát kolonizována, vznikla jako obchodní centrum Féničanů z Kartága. V té době město sloužilo jako přístav, kde kvetl obchod s Řeckem, Itálií a Pyrenejským poloostrovem.

Kasba v Alžíru

Jednou z nejzajímavějších památek je Alžírská kasba v hlavním městě. Jedná se o opevněnou citadelu podobnou těm, které najdete v okolí jiných severoafrických měst. Dochovaly se zde velmi zajímavé tradiční domy, paláce, hammamy a mešity.

Hlavní pošta v Alžíru

Budova centrální pošty, známá jako La Grande Poste, je nejznámější památkou v hlavním městě. Najdete ji v centru metropole a je skvělým příkladem maurské architektury z počátku 20. století. Uvnitř se pokochejte stropem zdobeným úchvatnými mozaikami.

Fort Santa Cruz

Pevnost Fort Santa Cruz je jednou ze tří pevností v Oranu, druhé největší v přístavním městě Alžírska. Dalšími dvěma pevnostmi jsou Fort de la Moune na západním konci přístavu a Fort Saint-Philippe, který nahradil starý Hrad svatých známý ve španělštině jako Castillo de los Santos v centru Oranu.

Všechny tři pevnosti jsou propojeny tunely. Pevnost Fort Santa Cruz postavili Španělé v letech 1577 až 1604 na hoře Pic d’Aidour nad Oranským zálivem ve Středozemním moři v nadmořské výšce přes 400 metrů. V roce 1831 obsadili Oran a pevnost Francouzi. V blízkosti pevnosti stojí malá kaple Santa Cruz. Byla zrekonstruována i s věží, v níž je umístěna obrovská socha Panny Marie, údajně replika sochy z Notre-Dame de la Garde v Marseilli.

Národní park Chréa

Na lyže do Alžírska? Proč ne! Město Chréa leží v provincii Blida, v jehož katastru se rozkládá národní park Chréa, jeden z nejmenších parků v zemi, kde si můžete i zalyžovat.

Hammam Maskhoutine

Hammam Maskhoutine, známý také jako Hammam Debagh nebo Hammam Chellala, jsou přírodní lázně a horký pramen ve městě a obci Hammam Debagh v provincii Guelma. Pestrobarevné travertinové stěny pramene přitahují pozornost lidí už od dob Římské říše, historie využití tohoto místa totiž sahá až do římské éry v 1. století našeho letopočtu, a to díky blízkosti města Thibilis, které se kdysi se jmenovalo Aquae Thiblitanae. Některé procedury z římských dob tu využívají dodnes.