Titul Fotografie roku si odnesl fotograf Miroslav Ondruš

Titul Fotografie roku si odnesl fotograf Miroslav Ondruš Zdroj: Miroslav Ondruš

Vítězem sedmého ročníku Czech Nature Photo je „Souboj medvědů“

O nejkrásnější fotografii přírody je rozhodnuto. V pražské galerii Czech Photo Centre byli ve středu večer vyhlášeni vítězové prestižní soutěže Czech Nature Photo. Titul Fotografie roku si odnesl fotograf Miroslav Ondruš, který zachytil medvědici bránící mladé.

Vítěze vybírala odborná porota s účastí španělského fotografa Roberta Garcíi-Roy z více než 2400 snímků, soutěže se zúčastnilo 254 fotografek a fotografů z České a Slovenské republiky. Do třetího ročníku pro žáky a studenty Czech Photo Junior se přihlásilo 157 soutěžících, kteří zaslali skoro 1500 prací.

A právě snímky středoškolských studentů a žáků základních škol budou od 11. května k vidění ve venkovní fotogalerii na bulváru u východu z metra Nové Butovice. V přilehlé galerii Czech Photo Centre pak budou vystaveny oceněné a vybrané snímky profesionálních fotografů.

Neopakovatelnost okamžiku

„Fotografie zápasících medvědů byla jako vítězná vybrána jednomyslně celou porotou. Zachycuje chvíli, kdy medvědí matka brání své mladé. Je technicky skvěle provedená, vyzařuje z ní emoce, je akční a zobrazuje jedinečný moment z chování zvířat v divoké přírodě,“ říká předseda poroty Petr Slavík.

Podle autora prý snímek, který zachytil ve Velké Fatře, vznikl naprosto neplánovaně. „Ve skládacím fotostanu jsem čekal téměř do tmy. Ve chvíli, kdy jsem začal balit, se mezi mohutnými stromy pomalu blížil asi 150kilový medvěd. Expozice ukazovala sice hraniční použitelné hodnoty, ale byl jsem připravený na pár dokumentačních snímků, kdyby náhodou přišel blízko. Ale na to, co se odehrálo před objektivem, se připravit nedalo,“ vzpomíná Miroslav Ondruš.

Z opačné strany, než přicházel medvěd, se totiž začaly ozývat známé zvuky medvědí rodinky. „Medvíďata pobíhala, sem tam zakvičela, jak se spolu prala, do toho občas zabručela výchovně medvědice. Medvědice se najednou postavila na zadní a začala se rozhlížet okolo sebe. Asi hlídala, kde se pohybují mláďata, a najednou se rozběhla proti překvapenému samci. Střetli se v divokém a zuřivém souboji, který trval jen pár desítek sekund. Zhruba po půlminutě skončil a medvědice se vrátila k mladým. V této chvíli jsem se začal třást z toho, co se právě odehrálo před mýma očima,“ popisuje vznik fotografie roku její autor.

V lese jako doma

Miroslav Ondruš měl už od dětství k přírodě velmi blízko a trávil v ní většinu volného času, což mu vydrželo celý život. Vystudoval lesnickou fakultu ve Zvolenu a v lesnictví pracuje doteď. Fotografování je jeho velkým koníčkem, a ačkoliv absolvoval několik fotografických workshopů, považuje se za samouka. V dětství používal fotoaparát Zenit a snažil se dokumentovat krásy přírody. Vždy ho fascinoval život divoké zvěře, zejména velkých šelem. Práce ho přivedla do Liptova, kde se začal jejich focení věnovat. Každé setkání s medvědem, vlkem nebo s rysem je pro něj neopakovatelným zážitkem. V současné době pracuje jako vedoucí lesní správy, v lese je denně a fotoaparát nosí pořád u sebe. Nyní už se nevěnuje pouze focení zvěře, ale i přírody, od detailů květů až po krajinu.