Tel Aviv

Tel Aviv Zdroj: Profimedia.cz

Architektura ve stylu Bauhaus
Trh Ha Carmel
Trh Ha Carmel
Prakticky celou západní hranici Tel Avivu tvoří písečná pláž
5
Fotogalerie

Izrael: Na víkend do Tel Avivu

Jedno z nejmladších židovských měst obepíná středomořský přístav, jenž pamatuje lodě starověkých Egypťanů. V duchu lákavých sloganů dostanete „dva v jednom“ a zároveň jedinečnou příležitost, jak si užít to nejlepší z obou světů během pár dní.

Zrod prvního moderního města, které od základů vybudovaly židovské ruce, jaksi symbolicky předznamenal vývoj celého pásu země na východním pobřeží Středozemního moře. Vše to vypuklo před více než sto lety, když začal být přistěhovalcům těsný starodávný přístav Jaffa. Město, odkud prý kdysi Jonáš vyplul na moře, aby skončil ve velrybím břiše, praskalo ve švech. Několik odvážných rodin si proto sbalilo své věci a odešlo o pár kilometrů dál postavit si vlastní, moderní domy. Zárodek dnešní přímořské metropole pojmenovali poeticky Jarní pahorek, hebrejsky Tel Aviv (oficiální název Tel Aviv-Jaffa).

Architektura ve stylu BauhausArchitektura ve stylu Bauhaus|Profimedia.cz

Poklady u paty obrů

Při pohledu na panoráma Tel Avivu z vrcholku kopce ve staré Jaffě jako první upoutají moderní mrakodrapy. Největší z nich jsou vysoké bezmála 200 metrů. Začaly tu vyrůstat před dvěma desetiletími, skutečné architektonické poklady se však krčí dole u jejich základů. Telavivské „Bílé město“ složené z tisíců domů postavených ve stylu Bauhaus si rozlehlostí vysloužilo zápis na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Tel Aviv je ukázkové multikulturní město, a tak můžete ve staré Jaffě kromě synagog obdivovat i křesťanské kostely nebo muslimské mešity, z nichž tu nejstarší zachycuje obraz nizozemského mistra ze 17. století.

Trh Ha CarmelTrh Ha Carmel|Profimedia.cz

Rej nočních ptáků

Tel Aviv je proslavený svým nočním životem, kvůli kterému na něj obyvatelé Jeruzaléma pohlížejí jako na „hříšné město“. Zdejší noční kluby, které někdy zabírají prostory bývalých výrobních hal průmyslových podniků, však mají příjemnou atmosféru. Tam, kde kdysi rachotily stroje, teď duní nejmodernější aparatury. A jestli zrovna nemusíte kouřem prostoupený vzduch, nevadí. Na mnoha místech metropole se po setmění posedává, zpívá a tančí přímo na ulicích a náměstích mezi stolky a židlemi, které se tu rozlézají z přilehlých barů či restaurací.

Zasloužený odpočinek

Po prohýřené noci se vždycky hodí nějaké místo, kam složit kosti. Tel Aviv má pro takové případy po ruce geniálně jednoduché řešení. Prakticky celou jeho západní hranici tvoří písečná pláž, do které se zakusují modré vody Středozemního moře. Od zátoky ve staré Jaffě můžete ujít na sever skoro čtyři kilometry po sluncem prohřátém písku. V pátek večer je však nejlepší zůstat hezky blízko starého města, kde se na kusu písku známém pod názvem Banana Beach scházejí mladí lidé, aby si užili noc před volným dnem.

Prakticky celou západní hranici Tel Avivu tvoří písečná plážPrakticky celou západní hranici Tel Avivu tvoří písečná pláž|Profimedia.cz

Kouzlo trhů

Pokud si budete chtít v obchodě koupit tekuté i pevné občerstvení na páteční večerní plážové radovánky, nenechávejte to na poslední chvíli. V pátek zavírá mnoho obchodů už kolem páté odpoledne, protože se Židé připravují na šabat, a sobotní volno je ve zdejší kultuře něco jako povinná svátost. V Tel Avivu fungují hned tři velké trhy, které by si neměl nechat ujít nikdo, kdo má rád živou atmosféru podobnou Orientu a místní speciality spořádané přímo na ulici. Koření, ovoce a další voňavé dobroty seženete v uličkách kolem ulice Levinsky, různé zboží včetně šperků či pouťových cetek na trhu Ha Carmel a použité věci na bleším trhu rozprostřeném v několika ulicích ve staré Jaffě, jehož atmosféra se nedá popsat slovy. Milovníci módy by se měli otočit zády k obchodům velkých značek a radši zamířit do čtvrtí kolem staré Jaffy, kde místní návrháři vyčarují ze zaprášených ateliérů a studií pravé divy – hedvábně jemné oděvy z ekologických látek, stoprocentně místní kabelky nebo nejrůznější umělecké doplňky.

Tento článek byl uveřejněn v časopise Lidé a Země, vydání 5/2015.