Gosses Bluff v Austrálii

Gosses Bluff v Austrálii Zdroj: Profimedia.cz

Pět dechberoucích kráterů aneb Když do Země narazí zkázonosný meteorit

Různá tělesa neustále putují vesmírem a sem tam jim dráhu zkříží planeta. Větších či menších, bez povšimnutí či s fatálními důsledky, jich na Zemi dopadly miliony. Některá z nich zanechala na naší planetě šrámy v podobě kráterů. Seznamte se s nimi.

Pokračování 2 / 6

Meteor Crater

Meteor Crater v Arizoně

Asi před 50 tisíci lety vznikl uprostřed arizonské pouště kráter. S teorií, že kruhovitá prohlubeň je výsledkem dopadu mimozemského tělesa, přišel v roce 1902 jako první důlní inženýr a geolog Daniel Barringer. Meteorit mohl měřit asi 50 metrů a při srážce se Zemí uvolnil 150krát větší energii než hirošimská bomba při výbuchu. Z naprosté většiny se při zřícení vypařil, úlomky se našly rozptýleny v okruhu pár kilometrů. Působivé výhledy na 1200 metrů široký a 170 metrů hluboký útvar nabízí návštěvnický areál s vesmírnou expozicí.

Pokračování 3 / 6

Jezero Lonar

Lago Lonar v Indii

Významný kráter s průměrem téměř dva kilometry a hloubkou 140 metrů zdobí nádherné jezero zelené barvy. Když se jeho pH a slanost zvýší, změní se v růžové. Není divu, že se tak mystické místo vzniklé zbloudilou planetkou ocitlo ve starých hinduistických sbírkách Puránách. Spiritualitou je popsán i břeh vodní plochy, kde se nachází chrámy zasvěcené bohu Šivovi. Zprvu se věřilo, že jezero je sopečného původu. Stále ale zůstává neobjasněno, kdy daný meteorit do Indie dopadl. Spekuluje se nad obdobím před 576 tisíci až 47 tisíci lety.

Pokračování 4 / 6

Kráter Vredefort

Jihoafrický kráter Vredefort

Jihoafrický Vredefort patří mezi nejstarší a největší krátery. Vesmírné těleso o délce přes 20 kilometrů narazilo do zemského povrchu před dvěma miliardami let. Vytvořilo gigantický kráter s průměrem 300 kilometrů. Prstencovou strukturu zničila postupem času eroze, zredukovala ji na délku 70 kilometrů. Geologicky významná památka vzdálená necelé dvě hodiny jízdy od hlavního města Johannesburgu byla roku 2005 zařazena na Seznam světového dědictví UNESCO. Návštěvníci si mohou přímo v kráteru vyzkoušet slaňování na skalách nebo se v něm jen tak projít.

Pokračování 5 / 6

Gosses Bluff

Gosses Bluff v Austrálii

Nesmírně fotogenický australský kráter leží téměř uprostřed kontinentu. Domorodci ho uctívají a neřeknou mu jinak než Tnorala. Stejný název nese i zdejší chráněná přírodní rezervace. Z vyprahlé červené půdy tady bují zeleň. Pískovcový skalní prstenec dosahující výšky 150 metrů lemuje kráter s průměrem tři kilometry. Když sem kilometrový předmět před 140 miliony lety dopadl, vytvořil mnohem rozlehlejší prstenec, avšak působením terénních změn zanikl.

Pokračování 6 / 6

Kaaliské krátery

Jeden z Kaaliských kráterů

Soustava devíti kráterů činí estonský ostrov Saaremaa mimořádným. Dnešní nazelenalé laguny jsou pozůstatkem tělesa, které se v atmosféře rozpadlo na jednotlivé meteory. Zasáhlo malé území v těsné blízkosti před pouhými pár tisíci lety. Naučná stezka uprostřed bohaté vegetace provede hosty mezi 10 až 40 metry širokými krátery. Dech beroucí místo se vepsalo do kapitol severské mytologie. Existují zároveň domněnky, že se u Kaaliských kráterů mohly v době železné konat obětní rituály.