Jotunheimen, Norsko

Jotunheimen, Norsko Zdroj: Profimedia.cz

Sarek, Švédsko
Thy, Dánsko
Nordre Isfjorden, Norsko
Nuuksio, Finsko
Abisko, Švédsko
10
Fotogalerie

TOP 10: Skandinávské národní parky

Skandinávie je proslulá nedotčenou přírodou. Od norských fjordů přes tundru švédského či finského Laponska až po mírnou pobřežní krajinu severního Dánska – každý milovník přírody si tu přijde na své.

Jotunheimen, Norsko

Jotunheimen patří mezi nejkrásnější skandinávské národní parky. Typické panorama tvoří jezera a hory v čele s Galdhopiggenem, nejvyšším vrcholem Norska. Je oblíbenou oblastí letní i zimní turistiky a najdete zde rozsáhlou síť značených tras všech kategorií. Masiv Hurrungane v západní části parku ocení horolezci, kteří se můžou vydat na víc než 20 vrcholů přesahujících 2000 metrů. Túra přes hřeben Besseggen je zas jedním z nejkrásnějších výletů, na které se můžete v Norsku vydat, a kontrast mezi zeleným jezerem Gjende a tmavě modrým Bessvatnetem je zvěčněný na mnoha turistických fotografiích. A pokud rádi zápasíte s říčními vlnami, určitě si nenechte ujít Sjou, nejlepší severoevropskou řeku pro rafting.

Sarek, Švédsko

Sníte-li o opravdovém dobrodružství uprostřed nehostinné severské divočiny, pak musíte vyrazit do národního parku Sarek ve švédském Laponsku. Je to národní park pro zkušené horaly, protože tu nenarazíte na žádné značené trasy, chaty ani jiné vymoženosti. Terén je náročný a musíte se o sebe umět postarat sami. Výprava sem však bude stát opravdu za to, protože tady, v nejsevernějším koutě Švédska, na vás čeká jedna z nejdivočejších krajin na světě s rozlehlými pláněmi, horskými oblastmi, ledovcovými údolími a zurčícími vodopády.

Thy, Dánsko

Dánský národní park Thy je 12 kilometrů široký pás země, sevřený mezi nížinným fjordem a Severním mořem. Nabízí klidné panorama písečných dun a vřesovišť, které se střídají se starými rybářskými vesnicemi a borovými lesy. Cyklisté mohou region prozkoumávat na desítkách cyklotras a ubytovat se v mnoha hostincích či kempech. Jedná se také o skvělé místo pro rybaření, pozorovatelé ptáků můžou zamířit do Vejlerne, největší ptačí rezervace v severní Evropě, kde žijí potápky rudokrké, lžičáci nebo husy brentské.

Nordre Isfjorden, Norsko

Na rozdíl od Jotunheimenu není Nordre Isfjorden vůbec populární, a to především kvůli odlehlé poloze a extrémně drsným podmínkám. Leží na ostrově Špicberky, které jsou součástí Norska. Jen málo míst na světě je tak panenských jako tento národní park. Pokud patříte mezi dobrodruhy, kteří vyhledávají divočinu a jedinečnost, měl by být vaším cílem. Pohledy na ledovce a fjordy protínající pobřeží vám vynahradí všechnu námahu a zimu, které vás při návštěvě čekají.

Nuuksio, Finsko

Oblíbený národní park leží nedaleko měst Vihti, Espoo a Kirkkonummi. Můžete tu lyžovat, provozovat pěší turistiku či horolezectví. Ledovcová údolí, soutěsky a skalnaté kopce porostlé borovicemi nabízejí neuvěřitelné výhledy. Půjčit si můžete vybavení na různé sporty a bez problémů se ubytovat, třeba v chatě se saunou. V parku jsou k dispozici i tábořiště či kuchyňské přístřešky. V oblasti žije také vzácná létající veverka.

Abisko, Švédsko

Park se rozkládá na břehu Torneträsku, jednoho z největších a nejmalebnějších jezer ve Švédsku. Oblíbenou základnou je Abisko, malá, půvabná vesnička na břehu jezera, která stojí za návštěvu ještě před vstupem do divočiny. Leží asi 200 kilometrů od polárního kruhu, takže v létě se díky nezapadajícímu slunci můžete vydat na túru, kdy chcete, aniž musíte zapínat čelovky a prodírat se tmou. Neméně atraktivní je park i v zimě, protože nabízí báječné možnosti pro běžecké lyžování, chůzi na sněžnicích a další zimní sporty. A rozhodně si užijte magickou polární záři.

Mols Bjerge, Dánsko

Molské kopce nejsou příliš vysoké, ale jsou nádherné. Tento park s tajemnými lesy, modrými jezery, vřesovišti a pastvinami má rozlohu 180 kilometrů čtverečních. Jeho fauna je neuvěřitelně rozmanitá a zahrnuje takové rostliny, jako je například puškvorcová květina, objímavka či orchideje. Milovníci botaniky si tu přijdou tedy opravdu na své. Kromě přírodních skvostů tu najdete také zříceninu středověkého hradu a zámek z 18. století.

Urho Kekkonen, Finsko

Urho Kekkonen leží ve východním a severním Laponsku. Nabízí přírodní skvosty i fascinující kulturní a historické památky či Santův dům v Korvatunturi. Horská divočina, jezírka s průzračnou vodou, stará sídla Laponců a strmé soutěsky lákají milovníky přírody, lyžaře i pěší turisty celý rok. Oblast je také vhodná k jízdě na kánoi, rybaření, sběr lesních plodů a houbaření. Cyklistika je povolena na čtyřech trasách o celkové délce asi 80 kilometrů, k dispozici jsou přístřešky a ohniště.

Muddus, Švédsko

Národní park Muddus je nejklidnější místo ve Švédsku, jedna z oblastí v zemi úplně bez cest. Jedná se o kraj prastarých stromů a širokých vřesovišť, strmých roklí a vysokých vodopádů. Starým lesem a přes hřebeny se vinou stezky kolem 10 hlubokých roklí, které se svažují k řece Stora Luleälven. Spolu s národními parky Sarek, Padjelanta a Stora Sjöfallet je Muddus součástí světového dědictví UNESCO Laponia. Všechny čtyři parky utvářely nejen přírodní síly, ale i místní obyvatelé, kteří se živí chovem sobů.

Dovrefjell-Sunndalsfjella, Norsko

V blízkosti centra Norska se rozkládá impozantní pohoří Dovrefjell. Nejvyšší vrchol pohoří, Snøhetta, leží ve výšce více než 2280 m n. m., což je výzva pro zkušené turisty. Návštěvníci tu najdou i zelené mokřady, svěží údolí a staré farmy na zpracování mléka. Park je také domovem stád divokých pižmoňů. Tato obrovská chundelatá zvířata sem byla převezena v polovině 20. století.