Síwa, Egypt

Síwa, Egypt Zdroj: Profimedia.cz

Tafilalt, Maroko
Ubari, Libye
Ein Gedi, Izrael
Havasu Falls, USA
Chebika, Tunisko
10
Fotogalerie

TOP 10: Nejkrásnější oázy světa

Oázy jsou zázrakem uprostřed nehostinných pouštních plání. Některé jsou snadno dostupnou a vyhledávanou turistickou destinací, do jiných z nich si musíte vstup zasloužit třeba i vícedenním putováním na hřbetu koní či velbloudů. Přinášíme přehled těch nejkrásnějších malých „rájů“ na Zemi.

Síwa, Egypt

Když se řekne oáza, napadne nás egyptská Síwa. V této úrodné kotlině, která se nachází pouhých 50 kilometrů od libyjských hranic a je zaklíněná mezi propadlinou Qattara a Velkým písečným mořem, žije 33 000 lidí. Většina místních obyvatel jsou Berbeři, kteří pěstují datle a olivy a žijí v obydlích z hliněných cihel. V této městské oáze se nachází také Amonova věštírna. Ve starověku byla Síwa známá jako oáza Amona Ra.

Tafilalt, Maroko

Tato oáza se skládá z pevností Erfoud, Arab Sebbah du Ziz, Rissani, Seffalat, Aoufous a Jorf a z palmových hájů, které se táhnou přes 50 kilometrů dlouhé údolí Wadi Ziz. Byla založena v roce 757 našeho letopočtu na saharské karavanové cestě od řeky Niger do Tangeru. Jejím hlavním městem byla ksarská pevnost Sijilmassa. Tafilalt je také známý datlemi. Nacházejí se tu koželužny a řemeslné továrny a Erfoud na úpatí stejnojmenné hory je jeho hlavním obchodním centrem.

Ubari, Libye

Ubari je oázové městečko, jehož centrem je jedno z šestnáctidunových jezer, které vzniklo zachycením vody v písečných dunách v oblasti Fezzan v jižní Libyi. Je součástí pohoří Erg Awbari na Sahaře a slouží jako místo setkávání Tuarégů, kteří sem přijíždějí, aby zde obchodovali a udržovali společenské kontakty. Voda je tu slaná, ale místní trávy a datlové palmy se přizpůsobily.

Ein Gedi, Izrael

Ein Gedi, které se nachází nedaleko Jeruzaléma v Judské poušti u Mrtvého moře, je jedním z nejlepších míst pro pěší turistiku a nabízí nádherné přírodní scenerie a botanické zahrady. Není pochyb o tom, že tato přírodní rezervace je jedním z nejkrásnějších míst v Izraeli. Přestože se nachází nedaleko Jeruzaléma, je samozřejmě oblíbeným místem pro útěk domorodců i turistů od civilizace.

Havasu Falls, USA

Do této „oázy“ Grand Canyonu, obrovského jezera na řece Havasu Creek, vtéká řada vodopádů, které prýští z vápence a dodávají vodě modrozelený odstín. Jezero je součástí indiánské rezervace Havasupai. Můžete se sem vydat i na koni.

Chebika, Tunisko

V západním Tunisku se u pohoří Djebel el Negeb nachází oáza Chebika. Je z ní jeden z nejlepších výhledů na světě. Místo je také známé jako „slunečný hrad“, protože sem dopadá největší množství slunečního světla. Uprostřed veder oáza působí jako ráj a stala se tak populární, že se tu natáčelo například i několik scén z filmu Star Wars: Epizoda IV: Nová naděje.

Crescent Moon Lake, Čína

„Půlměsíčnímu jezeru“ v Dunhuangu, malé vodní ploše uprostřed pouště na severozápadě Číny, hrozilo, že ho pohltí písečné duny. Čínská vláda však zasáhla, doplnila do něj vodu a vysadila „zelenou zeď“ z keřů, aby zastavila unikání písku. Jezero s malebnou pagodou je oblíbeným místem zastávek cestovatelů na cestě k nedalekým jeskyním Mogao.

Huacachina, Peru

Huacachina je osada v oáze na jihozápadě Peru s písečnými dunami výbornými na sandboarding. Žije v něm asi 100 obyvatel, ale každoročně se tu ubytují desítky tisíc návštěvníků. Huacachina vznikla v poušti kolem malé přírodní nádrže. Její břehy jsou posety bary a kluby a po vysokých, zvlněných písečných dunách obklopujících vesnici se prohánějí dunové buginy.

Wadi Bani Khalid, Omán

Tato oáza s břehy lemovanými datlovými palmami je jedním z nejoblíbenějších v Ománu. Rozkládá se kolem velkých vodních nádrží a zabírá široký pás nížin a pohoří Hadžar. Na rozdíl od jiných oáz po celém světě se zde nacházejí jeskyně, které poskytují návštěvníkům dobrodružství. Oáza je napájena vodním tokem, který údolím protéká po celý rok, proto je vždy zelená.

Národní park Lençóis Maranhenses, Brazílie

Představte si bílou písečnou poušť plnou nedotčené oázy s modrou vodou, kde můžete plavat většinu času úplně sami. Toto brazilské místo je mnoha turistům stále neznámé, a pokud se sem vydáte, můžete si užít opravdový relax. Oblast mezi červencem a zářím postihují velké srážky, takže se tu tvoří malá sladkovodní jezírka. Nejlepší pohled na oázu je proto z ptačí perspektivy.