The President: Prezident je nejstarší z velkých kalifornských sekvojí. Tento 75 metrů vysoký gigant je třetím největším stromem na světě co do objemu, má největší korunu za všech stromů a jeho stáří se odhaduje na zhruba 3200 let. Pojmenován byl pro prezidentu Warrenu G. Hardingovi. Prezidentovy mohutné větvě obsypávají v jeden moment až dvě miliardy jehlic.

The President: Prezident je nejstarší z velkých kalifornských sekvojí. Tento 75 metrů vysoký gigant je třetím největším stromem na světě co do objemu, má největší korunu za všech stromů a jeho stáří se odhaduje na zhruba 3200 let. Pojmenován byl pro prezidentu Warrenu G. Hardingovi. Prezidentovy mohutné větvě obsypávají v jeden moment až dvě miliardy jehlic. Zdroj: Profimedia.cz

Vilémovický tis: V Zámeckém parku ve Vilémovicích na Vysočině stojí mohutný tis, který je pravděpodobně nejstarším stromem Česku a možná i ve střední Evropě. Stáří stromu se odhaduje mezi 1500 a 2000 lety. Jedná se však o starší odhady a moderní odborná vědecká analýza nebyla nikdy provedena – odhadování stáří tisů je náročné, neboť v některých příhodných lokalitách mohou růst mnohem rychleji než jinde. Dle pověsti nalezli Vilémovický tis v roce 1210 benediktini kolonizující oblast a jako jediný z okolních stromů jej nechali stát, neboť tis považovali za symbol smrti.
Methuselah: „Metuzalém“ v kalifornském pohoří White Mountains je nejstarším žijícím stromem světa s vědecky ověřeným věkem. Jedná se o borovici dlouhověkou, tedy o druh, o jehož odolnosti vypovídá již jeho název. Věk stromu je v současnosti odhadován na 4852 let a jeho pokroucené, uzlovité větve připomínají spíše expresionistickou skulpturu než živoucí strom. Podobně starou borovici dlouhověkou zvanou Prometheus pokácel v Nevadě k rozhořčení veřejnosti v roce 1964 geograf Donald Rusk Currey.
Gran Abuelo: „Praděda“ je nejstarším stromem v Jižní Americe. Jedná se o patagonský cypřiš a roste v národním parku Alerce Costero v Chile. Věk tohoto šedesátimetrového starce byl v roce 1993 odhadnut na 3622 let. Patagonský cypřiš je kvůli kvalitě svého dřeva ohrožený druh, a je tak pravděpodobné, že v Pradědově okolí byly pokáceny ještě starší cypřiše.
Pando: Klonální kolonie topolu osikovitého Pando v americkém Utahu je nejmohutnějším a nejstarším živým organismem světa. Geneticky identické kmeny vyrůstají z jednoho kořenového systému a samostatně se dožívají zhruba sto třiceti let. Identický genetický profil jednotlivců však znamená, že konstantní růst a výměna jednotlivých kmenů zajišťují další přežití kolonie jako jednoho kontinuálního organismu. Pando zabírá 44 hektarů jihozápadně od Fish Lake, kolektivně váží asi šest tisíc tun a jeho věk je v současnosti odhadován na zhruba čtrnáct tisíc let.
Llangernyw Yew: Stáří tisu ve vesnici Llangernyw v severním Walesu je dle historických záznamů odhadováno na čtyři až pět tisíc let. Jádro tisu však bylo ztraceno a do dnešních dnů přetrvaly jen mohutné vedlejší kmeny. Podle místního mýtu žije ve stromě duch Angelystor, který každý rok o Halloweenu hlubokým hlasem ohlašuje jména farníků, kteří v dalším roce zemřou.
10
Fotogalerie

Top 10: Nejstarší stromy světa

Zřejmě každý z nás někdy v životě zahlédl a v úžasu obdivoval nějaký prastarý strom. Ať už se jedná o ohnutou lípu na vesnické návsi či o mohutný dub dřímající v hlubokém lese, tito vrásčití kmeti vzbuzují zaslouženou úctu. Na ty nejvýznamnější starce se podíváme v komentované fotogalerii.